Alekszej Vologyin

1977-ben született Szentpéterváron. Irina Csakalina és Tatjana Zelikman növendékeként tanult a Moszkvai Gnyeszin Intézetben, később pedig Eliszo Virszaladzénál folytatta tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. 2001-ben az olaszországi International Piano Academy Lake Como képzésén vett részt. 2003-ban, Zürichben, megnyerte az Anda Géza Zongoraversenyt, ezzel nemzetközileg is elismert zenésszé vált.

Rendszeresen lép fel többek közt a New York-i Filharmonikusokkal, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarával, a Zürichi Tonhalle Zenekarával, a Londoni Szimfonikus Zenekarral és olyan karmesterekkel, mint Valerij Gergijev, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Vlagyimir Fedoszejev, Vaszilij Szinajszkij, Mihail Pletnyov, Szemjon Bicskov, Lawrence Foster és Marek Janowski, de nemrég koncertezett a Radio-Sinfonieorchester des SWR Stuttgart, Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks, Mariinszkij Színház Zenekara és a l'Orchestra dell'Accademia del Teatro alla Scala vendégeként is.

Vologyin életében fontos szerepet játszanak a szólókoncertek is, szólistaként a Londoni Piano Series-sorozatban debütált. Rendszeresen lép fel fesztiválokon is, többek közt a Bad Kissingen Sommer, a La Roque d'Atnhéron, a Festival La Folle Journée, a Somment Musicaux in Gstaad, a Szentpétervári Fehér Éjszakák és a Moszkvai Húsvéti Fesztivál vendége is volt már.

Felvételeket készített a német Live Classics, az ausztrál ABC Classics és a holland Challenge Records kiadókkal. 2011-ben Schumann, Ravel és Szkrjabin szólóműveiből készült lemeze a Challenge Records gondozásában jelent meg, erről Carsten Dürer így írt a „Piano News" című nemzetközi szaklapban: „.. e legutóbbi felvétel bizonyítja, hogy Alekszej Vologyin egyike napjaink legjobb zongoristáinak…kiváló előadó".

A Choc Classica által kiadott Chopin-lemeze a Diapason című francia zenei magazin értékelésében kiérdemelte a maximális öt csillagos minősítést. 2013-ban jelent meg utolsó lemeze Rahmanyinov műveiből, a Challenge Recordsnál.


 

Nagy elődök

Mottó

Hirdetés

Hirdetés

 

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár