Bartók reflexiók Tbilisziben

2016. december 06.

A Nemzetközi Bartók-135 programsorozatsorozat újabb állomása a grúz főváros, Tbiliszi volt, ahová a Zeneakadémia korábbi reflexiók projektjének Bartók műveit feldolgozó folytatásával érkezett.

A Zeneakadémia a Liszt reflexiók projektének sikerén felbuzdulva a Nemzetközi Bartók-135 programsorozat keretein belül több reflexiós projekt megvalósítását tűzte ki, amelyek lényege, hogy a hallgatók egy-egy workshopon foglalkoznak Bartók néhány emblematikus művével. A projektek lényege, hogy a két zeneakadémia egy-egy hallgatóját felkérik, hogy bizonyos Bartók-művek ihletéséből merítve komponáljanak az eredeti műre valamilyen módon reflektáló, azonos hangszerelésű kortárs darabokat.  Néhány napos közös próbafolyamatot követően koncerten mutatják be az eredeti műveket, illetve azok reflexiós párjait a két intézmény hallgatóinak részvételével. A grúz fővárosban, Tbilisziben került sor a legkomplexebb projektre, mivel a négy reflexiós mű mellett Farkas Gábor adott több napos mesterkurzust, amely zongoraesttel zárult.

 

 

A kiválasztott négy Bartók-műre (Allegro barbaro, 1. rapszódia, Kontrasztok, 5. vonósnégyes 2. tétel ) a Tbiliszi Sarajishvili Zeneakadémia, valamint a Zeneakadémia két zeneszerző hallgatója komponált egy-egy reflexiós művet (Parsa Shomali: Rapshadow 1.5,  Giorgi Papiashvili: Reflections, vezető tanáruk Maia Virsaladze ill. Kecskés D.  Balázs: String quartet és Szécsi Lőrinc: Garble).

 

 

Tekintettel a művek nehézségi fokára, betanításukban a Zeneakadémia tanára, Bartók életműben a Bartók Vonósnégyes tagjaként több évtizedes tapasztalattal rendelkező Hargitai Géza, illetve a zongoradarabok ihletett tolmácsolója, Farkas Gábor vett részt. A tbiliszii zeneakadémia a tavaly ötvenedik születésnapját ünneplő Georgian State Quartet tagját, Nodar Jvaniát, illetve Nino Jvania dékánasszonyt, a kortárs zenei programok vezetőjét delegálta a művek betanítására.

 

 

Az igen feszes programban kiválóan helytállt és nagyszerű teljesítményt nyújtott a Zeneakadémia két hegedűs hallgatója, Kondorosi Karolina és Pinkert Edina, akik a grúz hallgatókkal közösen, mindössze néhány nap közös próba után mutatták be a négy reflexiós művet  a négy eredeti művel együtt a tbiliszii zeneakadémia koncerttermében. Az estet – amelyet a grúz közszolgálati televízió is közvetített – Szabó Sándor nagykövet és Reso Kiknadze rektor nyitotta meg. A projekt kiváló alkalom volt egymás zenei és tanítási kultúrájának és ezen keresztül Bartók életművének mélyebb elsajátítására, valamint a kortárs zenei irányzatok, a zeneszerzés tanszékeken folyó munka megismerésére.

A programsorozatról és állomásairól ide kattintva lehet bővebben olvasni.

 

 

 


 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár