Elmar Gaszanov

Elmar Gaszanov az oroszországi Szevasztopolban született, 1983-ban. A helyi zeneiskolában kezdte zongoratanulmányait. 2001-tól kezdve Moszkvában tanult, itt találkozott Rosina Bessie Lhévinne-nel, aki tanáraként hosszú éveken át egyengette pályáját, először a Moszkvai Zeneiskolában, majd 2003-tól a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. Ösztöndíjjal posztgraduális diplomát szerzett Londonban Vanessa Latarche tanítványaként, a Royal College of Music-ban.

Mielőtt a XII. Anda Géza Zongoraversenyen harmadik díjat és Schumann-díjat nyert volna, különböző nemzetközi versenygyőzelmekkel hívta fel magára a figyelmet: 2000-ben, az ukrajnai Harkovban rendezett Krajnyev Zongoraversenyen, 2006-ban a budapesti Bartók Versenyen, 2009-ben, Japánban a Hamamatsu Versenyen, 2010-ben a Dél-Koreában rendezett Isang Yun Versenyen, és a Hong Kong verseny 2011 ért el kiemelkedő sikereket.

Elmar Gaszanov szóló- és zenekari koncerteket is adott Oroszországban, Magyarországon, Németországban (a Baden-Baden Sommerfestivalon), Franciaországban (a Colmar Fesztiválon), Hollandiában, Ausztriában, Angliában (a Campden Music Festivalon), Törökországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Svájcban. Fellépett még a zürichi Tonhalléban a Winterthur Musikkolegium zenekarával, Theodor Guschlbauer vezényletével, illetve a David Zinman vezette Zürichi Tonhalle Zenekarával.