Fergeteges koncerttel zárult a Somewhere Over the Voices projekt

2017. május 26.

A Hanns Eisler Hochschule für Musik és Zeneakadémia hallgatóinak közös Somewhere Over the Voices projektjét 2017. május 9–14. között rendezték meg.

Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea (Kattintásra galéria nyílik)

 

Nem záróesemény, hanem nyitókoncert – jellemezte Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője, a Somewhere Over the Voices hallgatói operaprojekt gálaestjét köszöntőjében, melyet Korondi Annával, a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik ének professzorával közösen tartott. A 2017. május 9–14. között megrendezett projekt keretében a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musik ének és operarendező szakos hallgatói tanáraikkal együtt látogattak Budapestre, hogy a Zeneakadémiával közösen hozzanak létre egy különleges produkciót. Az öt napos workshop során nem mindennapi teljesítményre vállalkoztak a résztvevők: az operairodalom leghíresebb áriáiból állítottak színpadra egy fordulatokban gazdag, néhány napos próbafolyamat alatt teljes egésszé érlelt darabot. Amint azt Korondi Anna is megfogalmazta, a produkció sikere nem csupán a résztvevők tehetségének, példás helytállásának és kiváló szakmai felkészültségének volt köszönhető, hanem annak a kivételes nyitottságnak is, amivel a tanárok és diákok egymáshoz és a közös feladathoz álltak, s amely nagyban segítette a résztvevők gyors egymásra hangolódását a nemzetközi csapatban. Ez valóban nélkülözhetetlen eleme volt a próbák és az előadás sikerének, hiszen a projekt mindennapjaiban az énekeseknek és a rendezőknek is reggeltől késő estig kellett koncentráltan helyt állniuk a gyakran erőt próbáló zenei és színpadi próbákon.

 

Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea (Kattintásra galéria nyílik)

 

A színpadra végül egy páratlanul szórakoztató, igazi karneváli hangulatot idéző produkció került, amelynek keretét egy átmulatott éjszaka adta: ebben a kavalkádban ismernek egymásra az operairodalom híres alakjai, hogy jeleneteikben színre vigyék a férfi és nő kapcsolatának örök harcát. Olyan neves operákból láthattunk részleteket, mint A varázsfuvola, A denevér, a Don Giovanni, A sevillai borbély, a Fidelio, vagy a Bohémélet. Az egyes jeleneteket az énekesek felejthetetlen alakítása, és a rendezők – Geréb Zsófia, Tulassay Ádám és Professzor Claus Unzen – egyéni nézőpontja tette emlékezetessé.

 

Fotó: Zeneakadémia / Felvégi Andrea (Kattintásra galéria nyílik)

 

Az együttműködés nem előzmények nélküli, hiszen 2017. április 21–28. között a Zeneakadémia hallgatói látogathattak el a Berlinbe, hogy részt vegyenek a Hanns Eisler Hochschule für Musik neves professzorának, Thomas Quasthoff-nak daléneklés mesterkurzusán, illetve hogy a berlini hallgatók Halmai Katalin tanárnő vezetésével szerezzenek jártasságot a Kodály és Liszt dalok autentikus előadásmódjában. A látogatást remek hangulatú és nagy sikerű koncert zárta, amelynek folytatásaként a budapesti eseményen már az operaáriák kapták a főszerepet. Épp ezért elmondható, hogy a Somewhere Over the Voices gálaestje valóban inkább egy nyitány; kezdete annak a várhatóan rendszeresen megvalósuló programsorozatnak, amelynek keretében a két intézmény fiatal operaénekes és operarendező szakos hallgatói találkozhatnak, hogy intenzív szakmai tapasztalatcsere során mélyítsék el tudásukat, és tegyenek szert folyamatosan épülő szakmai és személyes kapcsolatokra.A koncert részletes programja ide kattintva érhető el.


 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár