Rolla János kamarazene mesterkurzust tart a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori alapító tagja, a zeneakadémia Kamarazene Tanszékének korábbi tanszékvezető tanára mesterkurzust tart, általa kiválasztott 2 kamarazene csoport számára. A csoportok 6-6 órát kapnak március hónapban, megbeszélés szerinti időpontokban.

A kurzusra bármely vonós vagy vonós-zongorás kamaraformáció jelentkezhet, legkésőbb 2017. február 20-ig, a belicza.julia[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen. A jelentkezők február 28-ig kapnak visszajelzést arról, hogy melyik az a 2 csoport, aki a kurzus aktív résztvevője lesz.

A jelentkezéshez kérünk csatolni magyar nyelvű életrajzot a csoportok tagjairól és az eddigi együttes munkáról, valamint a kurzusra tervezett darabok listáját.

 

 

Rolla János 1957 és 1962 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Zipernovszky Mária növendéke volt, 1969-ben Kovács Dénes tanítványaként szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

1969-ben a Magyar Rádió Hegedűversenyén III. díjat nyert. 1967-től 1974-ig tagja volt a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának. A világ koncerttermeiben elsősorban kamaramuzsikusként vált híressé, partnerei között szerepelt Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Alexander Schneider, Henryk Szeryng és Vásáry Tamás. Alapító tagként részt vett a Liszt Ferenc Kamarazenekar létrehozásában, melynek 1963-tól 2016-ig koncertmestere, 1979-től 2016-ig művészeti vezetője is volt.

A Zempléni Művészeti Napok alapítója. A 2007. november 14-én adott jótékonysági koncerten, melyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre alapításának 10. évfordulója és a Zeneakadémia 132. születésnapja alkalmából adott az együttes, Batta András, az intézmény rektora ünnepélyes keretek között a "Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára" rangot adományozta Rolla Jánosnak. 2009-től három éven át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője volt.

A magyar zenei kultúra hazai és külföldi megismertetésében szerzett érdemei elismeréseként 1981-ben Érdemes Művész címet, 1985-ben pedig Kossuth-díjat kapott. A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriában a Becsületrend Lovagja címmel, 1994-ben Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki. 1996 augusztusa óta Sárospatak díszpolgára. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2006 januárjában a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2015-ben pedig a Weiner Lenó-díjat vehette át. 2011 novembere óta a Hazám-díj tulajdonosa, melyet a XXI. Század Társaság értékőrző és értékteremtő életművek elismeréséül ad.


 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár