Szellemi és lelki feltöltődés a Kurtág-Ligeti Workshopon

2017. július 12.

A 2017. július 17–21. között megrendezésre kerülő programsorozat a szakma mellett minden bizonnyal a nagyközönség számára is kivételes szellemi és zenei élményt nyújt majd: az előadások, illetve a nyitó– és záró koncert mellett nyilvános mesterkurzusokon is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Zeneakadémia falai közt folyó műhelymunkába.

Kurtág György és Ligeti György munkássága nemcsak a 20. századi klasszikus zene történetében hagyott mély nyomot, hanem a Zeneakadémia mesterkurzusán közreműködő professzoraiban is, hiszen szinte valamennyien személyesen is tanulhattak a két mestertől. „A megfejthetetlen titkot, a nagy művész szakmai titkait Kurtág esetében lehetetlen lenne elválasztani az emberi nagyságától. Sohasem láttam még ilyen kíváncsi embert. Nyitottság, tudásvágy, szorgalom, munka, alázat és segítőkészség őbenne mindennek az alapja. Hogy zseniális zenész, szinte csak ráadás mindehhez.” – vallja Csalog Gábor egykori mesteréről, aki Kemenes Andrással közösen adja át tudását az ötnapos hangszeres és énekes mesterkurzusokon. A két zongoraművész mellett Bársony Péter brácsa-, Déri György cselló-, Károly Katalin ének-, Klenyán Csaba klarinét-, Szabó Judit vonósnégyes- és Szalai András cimbalom tanárok is tartanak órákat. Igazi kuriózumként most először hangzanak el Kurtág-művek szaxofonon, valamint egy különleges, görög húros hangszeren, a kanunon. 

 

A program másik fő tematikája a zeneszerzés mesterkurzus, amelyen a jelentkezők saját darabjaikat mutathatják be és kaphatnak iránymutatást a különböző műelemzések során. Ligeti György munkásságát Horváth Balázs fogja ismertetni előadásaiban, aki a szerző hatását így jellemezte: „Kevés olyan zeneszerző van a 20. század zenetörténetében, aki képes volt állandóan úgy megújulni, hogy mégis minden pillanatban felismerhető a zenéje.” Július 18-án, Ritmikai-formai kapcsolatok Ligeti György kompozícióiban című nyilvános előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Zeneakadémia Ligeti György épületében. A kurzus zárónapján, július 21-én Ligeti György Tíz darab fúvósötösre című művének elemzésére kerül sor a Budapest Fúvósötös közreműködésével angol nyelven.

A nemzetközi program első és utolsó napján igazi zenei csemegével várják a hallgatóságot a rendezők: előbbin a kurzusok oktatóinak hangversenyét hallhatja a közönség, utóbbin pedig Szabó Judithoz, Déri Györgyhöz és Csalog Gáborhoz a kurzusokon részvevő hallgatók csatlakoznak. A nyilvános mesterkurzusokon, előadásokon és koncerteken 1 500 forintos napidíjjal lehet részt venni, amelyekre előzetes regisztráció igényelhető a kurtagligeti@zeneakademia.hu e-mail címen. A Kurtág-Ligeti Workshop részletes programja ide kattintva érhető el.


 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár