A nemzetközi Bartók 135-programsorozat első állomásai

2016. november 25.

A Külügyminisztérium és a Zeneakadémia együttműködésében Tokióban, Helsinkiben és Zágrábban valósultak meg intenzív oktatási és koncertprogramok a partnerintézmények tanárai és hallgatói részvételével.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából meghirdetett Bartók-év keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében szervezett külföldi programsorozat első három állomása Tokió, Helsinki és Zágráb volt.
 


Japánban a Zeneakadémia régi partnere, a Tokiói Művészei Egyetem (Tokyo Geidai) látta vendégül a Bartók évfordulót ünneplő programunkat, mely a zeneszerző életművének két jelentős pillérét mutatta meg a japán hallgatóknak: a zongorát és a népzenét.Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia tanszékvezetője a bartóki zongorairodalom világába kalauzolta az érdeklődő zongora szakos hallgatókat mesterkurzusán. A program népzenei részét Szlama László, népi pengetős fiatal oktatónk irányította: interaktív foglalkozások keretében nyújtott bepillantást abba a hatalmas népzenei anyagba, mely alapvetően határozta meg Bartók életművét, s melynek minimális ismerete elengedhetetlen a zeneszerző műveinek értő tolmácsolásához. A részletes elméleti előadás mellett – a japán hallgatók nagy örömére –hangszeres illusztráció és néptánc-tanítás is színesítette a programot. A program zárókoncertjén Kenji Watanabe, a Zeneakadémia volt hallgatója (azóta elismert japán zongoraprofesszor) játszotta Bartók Tizenöt parasztdalát, majd a szerző emblematikus műve a Kontrasztok hangzott el kiváló japán hallgatók, Issei Kobayashi (hegedű), Yumeki Terunuma (klarinét) és Dráfi Kálmán tolmácsolásában.
 


Helsinkiben a Sibelius Akatemia karvezető hallgatói számára tartott mesterkurzust Bartók kórusműveiből Nemes László Norbert a Kodály Intézet igazgatója (a kurzus alkalmából videóinterjú is készült Nemes professzor úrral). A kurzus sikerét bizonyítja, hogy a hallgatók a kurzus negyedik napján önálló koncerten vezényelték a tanult kórusműveket (lásd a műsorlapot). A koncerten a kórust Novák Anikó, a Kodály Intézet tanára kísérte zongorán, és mutatott be emellett néhány darabot a Mikrokozmoszból.

Horvátországban a Zágrábi Zeneakadémia Zongora Tanszékének hallgatói Csalog Gábor zongora mesterkurzusán vehettek részt, ahol Bartók művei mellett kiemelkedő követőinek (Ligeti, Kurtág) darabjait is tanulmányozták. A két napos kurzusra több mint húsz zágrábi zongorista jelentkezett. A zongorakurzus új elemet hozott a két intézmény együttműködései közé is, hiszen eddig a zágrábi és a budapesti zeneakadémia főként nagyzenekari, illetve opera-projekteken dolgozott együtt.

A Bartók-év keretében megrendezett külföldi sorozat november-decemberben Tbiliszi és Hágában folytatódik két komplex programmal, majd Belgrád, Brüsszel, Jeruzsálem, Berlin, Genf, Varsó, Bécs és London következik az évfordulót kurzusokkal és koncertekkel emlékezetessé tévő helyszínek sorában.

A programsorozatról és állomásairól ide kattintva lehet bővebben olvasni.

 

A kulturális eseménysorozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja a Bartók-év költségvetéséből.