Filippo Gamba

1968-ban született Veronában, a Veronai Konzervatóriumban tanult, először Renzo Bonizzato, később Maria Tipo és Homereo Francesh tanítványaként.

2000-ben első díjat nyert az Anda Géza Zongoraversenyen, Zürichben. A Vlagyimir Ashkenazy vezette zsűri a legjobb Mozart-zongoraverseny interpretációért Mozart-díjban is részesítette. Számos versenyen ért el korábban is sikereket, így a Leedsi és Tel-Avivi Zongoraversenyek mellett, a Gina Bachauerről, Van Cliburnről és Rubinsteinről elnevezett megmérettetéseken. 1993-ban, Bécsben a Nemzetközi Beethoven Zongoraversenyen, 1995-ben pedig a Brémai Zongoraversenyen nyert első díjat.

Játszott Európa legjelentősebb koncerttermeiben, a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-ben, Théâtre du Châtelet-ben, a berlini a Konzerthausban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a müncheni Herkulessaalban, a bécsi a Konzerthausban, a lyoni Salle Molière-ben, és a hannoveri az NDR-Saalban.

Rendszeres fellépője a legrangosabb európai fesztiváloknak, a Ruhr Zongorafesztiválnak, a dortmundi „Next Generation" fesztiválnak, a Stresai Fesztiválnak, a Luzerni Fesztiválnak, az „Oxford Philomusica" Fesztiválnak, a krakkói „Meister des Klaviers" fesztiválnak.

Olyan neves zenekarok szólistájaként is koncertezett, mint a Berlini Szimfonikus Zenekar, a Bécsi Kamarazenekar, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Weimari Staatskapelle Zenekara, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Camerata Academica Salzburg, a cologne-i WDR Szimfonikus Zenekar, a Winterthur Musikkollegium Zenekara, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és Izraeli Filharmonikus Zenekar. Dolgozott Sir Simon Rattle, James Conlon és Vlagyimir Ashkenazy karmesterekkel.

Hazájában, Olaszországban rendszeresen együttműködik római, milánói, velencei, firenzei, perugiai, palermói és torinói komolyzenei társaságokkal, így fellépett a RAI Szimfonikus Zenekarával, a Teatro la Fenice zenekarával, a fiorentinói Maggio Musicaléval és a trieszti Teatro Verdi zenekarával.

Felvételeket készített a Francia Rádióval, a Brémai Rádióval, az Olasz és Svájci Rádiókkal. Eidzsin Nimura japán hegedűművésszel két lemezt vettek fel a Sonynál, illetve öt szólólemezét jelentette meg LOL Productions. Nemrég pedig az ő előadásában adta ki a neves Decca kiadó Beethoven Bagatelle-sorozatát.

2004 óta a Baseli Zeneművészeti Főiskolán tanít.


 

Notable alumni

Motto

Virtual Tour

Kodály Institute

Liszt Museum

Library