Marton Éva

Ének Tanszék
Született: Budapest, 1943. június 18.
 
Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: professor emeritus, dr. habil, díszdoktor
 
Oktatott tárgyak: magánének főtárgy, operaének
 
Tanulmányok:
1962-1968: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - operaénekes és énektanári diploma
 
Oktatói tevékenység:
2005-től 2013-ig: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének- és Opera Tanszékének vezetője
2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének- és Opera Tanszékének professor emeritája
 
Mesterkurzusok:
Számos nemzetközi és hazai mesterkurzus mellett 2005-től minden évben nemzetközi mesterkurzust ad július közepén a Szegedi Nemzetközi Zenei Napok keretében.
 
Zenekarok, fontosabb koncertek:
Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo - Giordano, Ponchielli - világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 30 éve a világ legjobbjaihoz tartozik.
 
A világ valamennyi számottevő operaházában fellépett, így többek között a milánói Scalaban, a new york-i MET-ben, a bécsi Staatsoper-ban, a buenos aires-i Teatro Colonban, Barcelonában, Chicagoban, San Franciscoban, Houstonban, a londoni Covent Gardenben, Párizsban, Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Moszkvában, Sydneyben, hogy csak néhányat említsünk. A fontosabb koncerttermeken kívül állandó szereplője a különböző fesztiváloknak, így rendszeresen visszatér a veronai Arénába, a salzburgi, müncheni fesztiválokra, Bayreuthba, a romai Carracallaba, Torro del Lagoba, Macerataba, stb.
 
Kiterjedt repertoárjának köszönhető, hogy közel 30 komplett operafelvétele, valamint számos ária, koncert hangfelvétele, továbbá video, lézer, és DVD felvétele van. Az utóbbi években rendszeresen vesz rész jótékonysági koncerteken több humanitárius társaság elnökségének tiszteletbeli tagja. Amerikában a New York Times 1981, 1986-ban az év énekesének, 1982-ben pedig az év művészének választotta. Számos megtisztelő kitüntetése közül, - amellett, hogy a bécsi Staatsoper örökös tagja, a „Kammersangerin" cím tulajdonosa – a Bartók-Pásztory és a Kossuth díjat, valami a „Magyarság Hírnevéért" díjat kell kiemelnünk. 1996 óta Ferencváros Díszpolgára, 2002 és 2007 között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti igazgatója, 2008 óta a város díszpolgára (lásd a díjak, kitüntetések részletes listáját).
 
Életútja, művészeti pályája elismeréseként 2003. augusztus 20-án a „Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje Csillaggal" kitüntetést kapta Mádl Ferenc Köztársasági Elnöktől, 2003. szeptember 15-én pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzor címet adományozta neki. 2005. szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszakának vezetője. 2007. szeptember 1-től egyetemi tanár.
 
1972-ben Riccardo Muti vezényletével Rossini Tell Vilmos című operájában Matilde szerepét énekelte a firenzei Maggio Musicalen, partnere többek között Nicolai Gedda volt. Még ez év nyarán Verdi Attila című operájában Odabellaként mutatkozott be, Lamberto Gardelli dirigált. A bécsi Staatsoper színpadán 1973-ban nagy sikerrel Toscaként debütált, amit rövidesen egy új Anyegin produkcióban Tatjana szerepe követett. 1974-ben a müncheni Bajor Állami Opera közönségét hódította meg Don Giovanni Donna Annájaként Ruggiero Raimondi, Peter Schreier oldalán, vezényelt Wolfgang Sawallisch. 1976-ban már A nürnbergi mesterdalnokok Évájaként debütált a New York-i Metropolitan színpadán.
 
1977-1978-ban a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon a Tannhäuserben hatalmas sikerrel énekelte előadásonként mindkét szerepet, Vénuszt és Erzsébetet Sir Colin Davis vezényletével. A milanói Scalaban 1978-ban A trubadúr Leonórájaként debütált kirobbanó sikerrel, az előadást Zubin Mehta vezényelte. Ezt követte novemberben Bartók Kékszakállú herceg vára premierje, partnere Melis György, vezényelte Peskó Zoltán, rendezte Presszburger György. A kétszáz éves Scala történetében először énekeltek magyarul és nem utolsó sorban nagy sikerrel.
 
Különböző emlékezetes előadások, többek között -
Frankfurt/Main: La Forza del destino (P. Domingo, 1974)
München: Tosca (P. Domingo, Sh. Milnes, 1976);
Madrid: Aida (P. Domingo, 1977);
San Francisco: Aida (vez.: Gavazzeni, 1977)
Madrid: Manon Lescaut (P. Domingo, 1978);
Hamburg: Az árnyéknélküli asszony Császárnéja
(B. Nilsson, R. Kollo vez. Ch. v. Dohnanyi, 1977),
Hamburg: Manon Lescaut (P. Domingo, rendezte Götz Friedrich, vezényelte Varviso 1979. április); -
után 1979-ben óriási sikerrel debütált a Buenos Aires-i Teatro Colonban: Lohengrin Elsájaként, majd Császárnéként Birgit Nilsson oldalán vezényelt Marek Janowski. 1979-ben többek között még egy emlékezetes sikere volt, Chicagóban debütált Giordano: Andrea Chenier című operájában Maddalena szerepében, Placido Domingo és Renato Bruson oldalán, rendezte Tito Gobbi, vezényelt Bruno Bartoletti. Ezt követte még decemberben egy kuriozitás: először énekeltek operát a Fülöp szigeten: a San Franciscoi opera vendégszereplésében Toscat játszottak (Marton, Domingo, Diaz, vezényelt Kurt Adler), valamint La Forza del destino-t (Marton, Giacomini, Diaz, vezényelt Kurt Adler).
 
1980 februárjában debütál a genfi operában, mint Ariadne az "Ariadne Naxos szigeten" című R. Strauss operában, partnere Edita Gruberova. A milanói Scalaban a Tosca sorozatban (premier 1980. március 15-én Luciano Pavarottival, vezényelte S. Ozawa) nyújtott rendkívüli művészi és énekesi teljesítményéért az "Ezüst Rózsa" díjjal tüntették ki. A müncheni fesztiválon Ariadnet énekel, Wolfgang Sawallisch vezényel, majd a római Caracallaban Aida-ként lép fel. Hamburgban vendégszerződését nem hosszabbítja meg, ezt követően szabadúszóként működik.
 
1981 májusában, Japánban Fidelio szerepében debütál, Wolfgang Sawallisch vezényel, majd a Müncheni Fesztiválon énekli először Heléna szerepét R. Strauss: Az egyiptomi Helena című operájában, szintén Sawallisch dirigál. Még ez év októberében a New York-i MET-ben óriási sikerrel énekeli a Császárné szerepét R. Strauss "Az árnyéknélküli asszony " című operájában, partnere Birgit Nilsson, vezényel Erich Leinsdorf. Kiváló teljesítményéért a New York Times az év énekesnőjének választja.
 
1982 márciusában, Zürichben debütál, mint Fedora, Giordano: Fedora című operájában, Nello Santi vezényelt. Májusban, a Falkland háború miatt, rendkívül nehéz körülmények között énekeli a Toscát Buenos Airesban a Teatro Colonban, partnere P. Domingo, a közönség hálája nem marad el, leírhatatlan sikerük van. Júliusban a Salzburgi Fesztiválon debütál, Fideliot énekli, partnere Reiner Goldberg, vezényel Lorin Maazel. Szeptemberben, a MET-ben a szezonnyitó előadáson Gioconda-ként debütál, partnere P. Domingo vezényel G. Patane, ezt követően novemberben szintén a MET-ben Erzsébetet énekel Wagner "Tannhäuser" című operájában, partnerei R.Cassily, Bernd Weikl, vezényel James Levine. Az operát filmre rögzítették. A két szerepben nyújtott teljesítményéért a New York Times az év művészének választotta.
 
1983 februárjában debütált elsöprő sikerrel a barcelonai Teatro del Liceu-ban, mint Leonora a La Forza del destino-ban. Áprilisban a bécsi Staatsoper-ban mutatkozik be, mint Maddalena az Andrea Chenier-ben. Június 12-én énekli először Turandot szerepét a bécsi Staatsoper-ban és ezzel a szerepével végleg befut Európában is. Turandot lett egyik kulcsszerepe. Partnerei Katia Riccarelli, Jose Carreras, vezényelt Lorin Maazel, rendezte Harald Prince. Az előadást a televízió egyenesben közvetítette, film, valamint lemezfelvétel is készült. Még ez év októberében Hamburgban énekelte ezt a szerepet egy új rendezésben (Giancarlo del Monaco) partnere Franco Bonisolli és G. Patane dirigált. Két hamburgi előadás között október 22-én New Yorkban Turandot áriájával "In questa reggia." nyitotta meg a "100 éves a MET" nyolc órás gálakoncertjét. Novemberben már Bostonban énekeli ugyanezt a szerepet. Nyáron ismét a Salzburgi Fesztiválon szerepel, Fideliot énekli, partnere James King, ismét Lorin Maazel dirigál. Ugyan ezzel a szereppel fejezi be az évet a MET-ben, partnere ezúttal Jon Vickers, vezényel Klaus Tennstedt.
 
1984. április 12-én debütál a houstoni Grand Operában. Toscát énekeli, partnerei P. Domingo és I. Wixell, vezényelt John de Main. Május 26.-án a San Franciscoi Nyári Fesztiválon óriási sikerrel énekli először a Siegfriedben Brünnhildét, partnere Rene Kollo, vezényel Edo de Wart, rendezte Nikolas Lehnhoff. Augusztusban lép fel először a Veronai Arénában, Toscat énekel, partnerei G. Aragall és I. Wixell, vezényelte Daniel Oren. A produkciót filmre vették. Szeptember 24-én a MET évadnyitó Lohengrin előadásán énekli élete első Ortrudját és a MET történetében először az "Entweihte Götter.." után megszakad egy Wagner előadás, a közönség állva tombolt! Partnerei Anna Tomowa-Sintow, P. Domingo, Leif Roar, vezényelte James Levine, rendezte Prof. August Everding. Még ez évben Barcelonaban Giocondat énekel Jose Carreras oldalán. Énekesi és művészi teljesítményéért elnyeri az "Orpheus" német szaklap "Große Lob" díjat.
 
1985 áprilisában Turandotot énekel a milanói Scalaban, partnere Nicola Martinucci, vezényel Lorin Maazel. Június 8-án a San Franciscoi Nyári Fesztiválon debütál, mint Brünnhilde az Istenek alkonyában, vezényel Edu de Wart, rendezte Nikolaus Lehnhoff. Júliusban a Scalaban Maddalenat énekel az Andrea Chenierben, partnerei Jose Carreras, Piero Cappucilli, vezényel Riccardo Chailly. A produkciót filmre rögzítik. Október 16-án először lép fel Ausztráliában, Sydneyben Toscat énekel, vezényel Alberto Erede. Film készül az előadásról. Még ez év december 20-án ezúttal Elsat énekel a MET Lohengrinben, partnere Leonie Rysanek, Peter Hoffmann, vezényel James Levine, rendezte Prof. August Everding. Film készül az előadásból.
 
1986 márciusában a Császárné szerepét énekeli a milanói Scala-ban R.Strauss "Az árnyéknélküli asszony" című operában, vezényel Wolfgang Sawallisch, rendezte Jean Pierre Ponnelle. Május 24-én Giocondat énekli a bécsi Staatsoperban, partnere P.Domingo, vezényel Fischer Ádám. A produkciót egyenesben közvetíti a televízió, valamint film is készül belőle. Októberben Toscat énekel a MET-ben, partnerei P.Domingo és Juan Pons, vezényel Garcia Navarro. Énekesi és művészeti teljesítményéért a New York Times Joan Sutherland mellett az év énekesének választja.
 
1987. március 12-i premieren a New York-i Metropolitan Operában Turandotot énekel, partnerei P.Domingo, Leona Mitchell, vezényel James Levine, rendezte Franco Zeffirelli. Az előadást filmre rögzítik. Május 11.-én szintén ezzel a szereppel debütál a londoni Covent Gardenban. Május 29-én először énekeli Salome szerepét koncert formában a párizsi Theatre Chateletben, Marek Janowski dirigál. Szeptember 8-án szintén először énekeli egy új produkcióban Brünnhilde szerepét Wagner a "Die Walküre" című operában, vezényel Armin Jordan, és mindez a genfi operában történik. Még ez évben a bécsi Staatsoperban a "Kammersängerin" címet nyeri el.
 
1988 áprilisában a houstoni Grand Operában ismét elénekli egy este mindkét szerepet a Tannhäuserban: Venust és Erzsébetet, vezényel Julius Rudel. A Veronai Arénába ismét visszatér, Turandotot énekel, vezényel Nello Santi. Szeptember 26.-án a MET nyitó előadásán Verdi Il Trovatore Leonoraját énekeli egy új produkcióban, partnerei Dolora Zajick, Luciano Pavarotti, Sherill Milnes, vezényel James Levine, rendezte Fabrizio Melano. Október 15.-én egyenes adásban világszerte (kivéve Magyarországot) közvetítette a televízió, valamint film is készült belőle. Még ez évben Giocondaként szerepel a San Francisco-i Operában.
 
1989 február 20-án egy új produkcióban debütál, mint Salome a new yorki Metropolitan Opera színpadán, partnere Bernd Weikl, vezényel Marek Janowski, rendezte Nikolaus Lehnhoff. Április 9-én a bécsi Staatsoper Verdi: La Forza del destino premierjen Leonorát énekel, partnerei Peter Dvorsky, Renato Bruson, dirigál Garcia Navarro, rendezte Giancarlo del Monaco. Június 10-én debütál, mint Elektra egy Harry Kupfer rendezte új produkcióban a bécsi Staatsoperban, vezényelt Claudio Abbado. A premiert egyenesben közvetítette a rádió és televízió, valamint film is készült belőle. Nyáron, a Salzburgi Fesztiválon ezzel a produkcióval szerepel a bécsi Staatsoper és ugyancsak ezzel a produkcióval nyitja a 1989/90-es szezonját. November 9.-én átveszi a Magyar Köztársaság "Csillag aranyban" érdemérmet, ezt követi 11-én egy Tosca gálaelőadás a Magyar Állami Operaházban, majd másnap 12-én Elektra premiert énekel a Stuttgarti Operában, vezényel Garcia Navarro.
 
1990 elején Münchenben az EMI lemezfelvételt készít vele az Elektrából kiváló szereposztásban, vezényel W. Sawallisch. A január 27-i premieren a barcelonai Teatro del Liceuban énekeli óriási sikerrel Elektrát, Uwe Mund dirigál, rendezte Nuri Esper, Spanyolország vezető színésznője és rendezője. Ezt követte március 3-án egy elsöprő sikerű Elektra Prof. Götz Friedrich új produkciójában a londoni Covent Gardenban, Sir Georg Solti vezényelt. "Double Hungarian Triumpf." írja címoldalon a londoni Times. "Bécsi Staatsoper-Marton hetek": május 19. és június 30. között 11 alkalommal lép fel a bécsi Staatsoperban, mint Elektra, Tosca, Leonora a Végzet hatalmában, valamint Turandot. Szeptemberben Salomeként mutatkozik be Tokyoban, dirigál Seiji Ozawa, ugyan ezt a szerepet pedig novemberben a Berlini Philharmoniában énekli a Berlini Philharmonikusokkal, Zubin Mehta dirigálása mellett, a fellépés ideje alatt a SONY megbizásából lemezfelvétel is készül. Ezt követi még egy Elektra sorozat Antwerpenben, vezényel Stephan Soltesz, majd Ariadne a bonni Operában.
1991 januárjában ismét Toscat énekel a houstoni Grand Operában, ezúttal Jonathan Miller rendezésében, akivel ugyanezt már Firenzében a Maggio Muscalen csináltak (1986, dirigálta Zubin Mehta). Március 3-án óriási sikerrel énekeli Elektrát koncerten a New Yorki Carnegie Hall-ban a bécsi Philharmonikusokkal, vezényel Lorin Maazel. Márciusban Budapesten megkapja a Bartók-Pásztory díjat. Különleges énekesi és művészi teljesítményéért, mint Elektra a londoni Covent Gardenban nominálják a "Sir Lawrence Olivier" díjra. A bécsi Staatsoper örökös tagjává választják. Olaszországban pedig a Mario del Monaco díjjal tüntetik ki.
 
1992 David Hockney új produkciójában énekli Turandotot a chicagói Lyric Operában. Salzburgban a Húsvéti Fesztiválon énekli először R. Strauss "Az árnyéknélküli asszony" című operájában a kelmefestő asszony szerepét, partnerei Marjana Lipovshek, Cheryl Studer, Robert Hale, Thomas Moser, dirigál Sir Georg Solti, rendezte Prof. Götz Friedrich. A Salzburgi Nyári Fesztiválon a produkciót ugyan ebben a szereposztásban megismétlik, a televízió egyenesben közvetíti, valamint film és készül belőle. A darabot, az ősbemutató kivételével, húzás nélkül most mutatták be először.
 
1993 Ortrudot énekel a Teatro del Liceuban Barcelonában, Ariadné a houstoni Grand Operában, valamint Turandotot Washingtonban. Áprilisban óriási sikerrel énekeli Juditot Bartók Kékszakállú herceg várában a párizsi Theater de Chatelet. Partnere Airizer Csaba, vezényel Charles Dutoit, rendezte Stephen Braunschweig. Szeptemberben ünnepelte 25 éves pályafutását, a Magyar Állami Operaházban először énekeli Gertrúd szerepét Erkel Bánk bánjában, partnere Molnár András, a duettet felveszi a televízió, az operából pedig stúdióban lemezfelvétel készül. Ismét a híres festő, David Hockney Turandot produkciójában énekli a főszerepet, ezúttal San Franciscoban, partnere Michael Sylvester, vezényel Donald Runicles. Az operát filmre is rögzítik. Novemberben egy új "Die Walküre" produkcióban Brünnhildet énekel a chicagói Lyric Operában, partnerei Siegfried Jeruzsalem, James Morris, Tina Kiberg, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding. Énekesi és művészi munkájáért Chicagóban a "John Seabury" díjjal tüntetik ki.
 
1994 ismét óriási sikerrel énekli Elektrát a londoni Covent Gardenban, ezúttal Christian Thielemann vezényel. Miután a barcelonai Teatro del Liceu teljesen leégett, a tervezett Turandot koncert formában kerül előadásra az olimpiai Sant Jordi sportcsarnokban 16000 néző előtt nagy sikerrel. Partnere G. Giacomini. A Turandottal folytatja siker sorozatát a buenos aires-i Teatro Colonban a negyedik előadás után hét emeletes álló ováció fogadta elöadását (a bennfentesek szerint hasonló siker ezt megelőzően a hét emeletes házban 10 éve volt egy Rigolettónál, ahol Pavarotti énekelt), ezt követte Mexico City, majd novemberben Sydneyben énekelte 40000 ember előtt egy Football Stadium-ban. Még ez évben megkapja a Magyar Köztársaság "Közép kereszt" kitüntetését.
 
1995 A chicagói Lyric Opera új "Ring" produkciója keretében Brünnhildet énekel a Siegfriedben, partnere Siegfried Jerusalem, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding. Nagy sikerrel énekli Turandotot a müncheni Saatsoperban. Velencében a La Feniceben debütál Schoenberg "Erwartung"-jában, vezényel Isaac Karabtchevski, az est második részében pedig Bartók Kékszakállú herceg várának Juditját énekli, partnere Airizer Csaba. Egy új Turandot produkcióban tér vissza ismét a Veronai Arénába. Partnerei Katia Riccarelli, Nicola Martinucci, vezényel Daniel Oren rendezte Giuliano Montaldo. A Deutsche Oper Berlin-ben a Ring ciklusban Brünnhildet énekel, vezényel Jiri Kout, rendezte Prof. Götz Friedrich. A milanói Scalaban koncerten énekli Juditot Bartók Kékszakállú herceg várában Riccardo Chailly vezényletével, majd szintén Juditot koncertszerűen a Drezdai Philharmonikusokkal, vezényel Michel Plasson, mindkét helyen partnere Polgár László. Drezdában filmre rögzítik a koncertet.
 
1996 Chicagói Lyric Opera "Ring" produkciójában Az Istenek alkonyában Brünnhildet énekli, vezényel Zubin Mehta, rendezte Prof. August Everding, majd bezárólag két Ring ciklus Brünnhildéjét énekli. Santuzzakent debütál Budapesten, majd ezzel a szerepével bemutatkozik a bécsi Staatsoperban is, partnerei Luis Lima, Paulo Gavanelli, vezényel L.Viotti. San Pauloban Turandotot, valamint Juditot énekel a Kékszakállú herceg várában, vezényel Isaac Karabtchevski. Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten lép fel a washingtoni Kennedy Centerben. Ferencváros diszpolgárává választják.
 
1997 márciusában a washingtoni Kennedy Centerben Elektrát énekel hatalmas sikerrel, vezényel Heinz Friecke, rendezte Moshinski. Eddigi munkásságáért megkapja a Kossuth díjat. Júniusban, Lyonban a szabadtéren, szintén Elektra szerepében lép fel, Kent Nagano dirigál. Megkapja a Magyar Köztársaság " A Magyarság hírnevéért" díjat és a velejáró harangot, mint egyedüli nő 14 férfi - többek között Nobel díjas matematikusok, kémikusok, fizikusok, valamint az aranycsapat tagjai - társaságában. Októberben Juditot énekel a Kékszakállú herceg várában Rio de Janeiroban, partnere Airizer Csaba, vezényel Ötvös Gábor. Novemberben hosszabb szünet után Turandottal visszatér a MET-be, ahol telt ház előtt óriási sikerrel énekel. Az évet szintén Turandottal zárja a bécsi Staatsoperban.
 
1998 januárjában a hamburgi Staatsoperban premieren Lohengrin Ortrudját énekli, partnerei Inge Nillsen, Thomas Moser, vezényel Ingo Metzmacher. A diákoknak öltöztetett szereplők, az iskolapadok között játszódó darab a rendező, Peter Konvitchny zseniális ötlete volt. A közönség kis részének kezdeti negatív reakcióját a darab elsöprő sikere váltotta fel, és 1998-ban az év darabjának választották Németországban. Áprilisban újabb siker-előadás születik Hamburgban. Janacek Jenufaja kerül színre, a templomos asszony szerepében debütál óriási sikerrel, partnere Karita Mattila, vezényel Peter Schneider, rendezte Oliver Tambosi. Júniusban Giocondat énekel a Deutsche Oper Berlin-ben, L. Viotti vezényelt. Ugyancsak itt szeptemberben, új produkcióban ismét húzás nélkül énekeli a kelmefestő asszony szerepét R. Strauss "Az árnyéknélküli asszony"-ban, partnerei Deborah Voigt, Jane Henschel, Thomas Moser, Alan Titus, vezényelt Christian Thielemann, rendezte Arrnoud. Novemberben már Elektra premierje van a madridi Teatro Realban, vezényel Garcia Navarro, rendezte Henning Brockhaus. Az évet Barcelonában zárja, először énekeli Kundryt a Parsifalban. A II. felvonás kerül bemutatásra koncertszerűen a Palau del Musica-ban, partnerei Robert Smith, Bernd Weikl, Hans Sotin, Sergej Putilin, vezényel Rosa del Marba.
 
1999 februárjában, márciusban valamint április elején folytatódnak a Lohengrin és Jenufa előadás sorozatok (14 előadás) Hamburgban. Ezt követte a Kékszakállú herceg vára Juditja koncert formában a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd Amsterdamban a Concertgebouw, partnere Kováts Kolos, a Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényelte. Április 16-án már gálapremieren énekeli ugyanezt a szerepet a varsói Teatri Wielki-ben, partnere Kálmándy Mihály, vezényel Jacek Kaspszyk. Turandotot énekel még Hamburgban, Lohengrin Ortrudot és kelmefestő asszonyt a Deutsche Oper Berlin-ben. Ezt követi októberben az újjáépített barcelonai Teatro del Liceu megnyitása egy új Turandot produkcióval, vezényel Bernard de Billy, rendezte Nuri Esper. Majd novemberben sikeres Tosca sorozatot énekel a New York-i Metropolitan Operában.
 
2000. márciusban, és áprilisban a hamburgi Lohengrin produkciót (Ortrud) nagy sikerrel mutatják be a barcelonai Teatro del Liceu-ban is, ezúttal Peter Schneider vezényel. Majd a Jenufa templomos asszony szerepét énekeli Hamburgban. Május végén ugyanitt debütál, mint Isolda, egy felújított Ruth Berghaus Tristan és Isolda produkcióban, vezényelt Ingo Metzmacher. A sikeresnek induló sorozat második előadásának végén, már a tapsnál egy színpadi baleset során Achilles ínszakadást szenved és csak szeptember végén lép újra színpadra a Deutsche Oper Berlinben, mint kelmefestő asszony R. Strauss "Az árnyéknélküli asszony"-ban, vezényelt Christian Thielemann. Novemberben, egy Andreas Homoki produkcióban ismét a kelmefestő asszonyt énekli a barcelonai Teatro del Liceu-ban, vezényel Peter Schneider.
 
2001 februárjában a lisszaboni San Carlo operában Kundryt énekel a Parsifal-ban, vezényel Ötvös Gábor. Márciusban Budapesten felveszik lemezre Erkel "Bánk bán" című operáját, amiben Gertrúd szerepet énekeli, a felvétel ideje alatt koncert formában bemutatásra kerül az Erkel színházban, vezényel Pál Tamás. Ezt követően áprilisban és májusban Turandotot, Ortrudot énekel Hamburgban, valamint Ortrudot Münchenben. Júniusban operafilmet készítenek a Bánk bán-ból, partnerei többek között, Rost Andrea, Kiss B. Attila, rendezi Káel Csaba, operatőr az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos volt. Szeptember 12-re tervezett Lohengrin (Ortrud) premier Los Angelesben a 11-i new yorki terror akció miatt október 1-re tették át, az előadás sorozat 15-én a tervezett második előadással kezdődött, rendezte Maximilian Schell, vezényelte Kent Nagano.
 
2002. áprilisban Elektrát énekel a Deutsche Oper Berlin-ben, koncerteken énekel Madridban, Valenciában, majd a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Puccini újdonságokat, dalokat vesz fel lemezre, valamint Puccini opera részletekből Kiss B. Attilával koncertet ad, vezényel mindkét esetben Kovács László. A Fesztivál Művészeti Igazgatója lesz. A Ravelloi Fesztiválon Olaszországban koncerten énekel Fekete Gyula Római láz című művében. Októberben az "Athéni Fesztivál"-on a kelmefestő asszonyt énekeli R. Strauss "Az árnyéknélküli asszony" című operájában. Turandotként lép fel a Paphosi, Máltai Fesztiválokon, valamint a varsói Teatri Wielkiben.
 
2003 januárjában, mint vendégsztár Turandotot énekel a varsói Teatri Wielki Japán túráján. Majd februárban ismét visszatér Tokyoba, ahol egy koncert sorozaton világhírű kollégákkal énekel együtt. Spanyol koncertek után Turandotot énekel Hamburgban, majd május, júniusban Isaac Albeniz "Merlin" című opera ősbemutatóján működik közre, mint Morgan la Fe. Júniusban a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, ahol mint művészeti igazgató is működik, koncerten Bartók Kékszakállú herceg várának Juditját énekeli, partnere Robert Hale, vezényel Kovács László. Augusztus 30-án Frankfurtban a színház kívánságára nosztalgia gála előadáson Puccini Manon Lescautjat énekli el hatalmas sikerrel. Majd októberben a "Prágai Nemzeti Opera" Japán túráján Toscat énekel. (Október 16, Hamamatsu: 225 Tosca előadás). Nagysikerű Elektra előadásokkal lép fel Hamburgban, vezényel Stephan Soltesz. Augusztus 20-án megkapja a Magyar Köztársaság "Közép kereszt csillaggal" érdemérmet, majd szeptember 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzorává választják.
 
2004. márciusában kerül Janacek Jenufája eredeti nyelven bemutatásra a Magyar Állami Operaházban. A templomos asszony szerepét énekeli ezúttal is, partnerei, Bátor Éva, Kiss B. Attila, Wendler Attila, rendezte Vidnyánszki Attila, vezényelte Kovács János. Az előadásnak elsöprő közönség sikere, valamint rendkívül pozitív hazai és nemzetközi sajtó visszhangja volt. Októberben ugyan abban a szereposztásban ismét óriási sikerrel megy le a Jenufa előadás sorozat. Májusban Katarina Wagner, a Wagner dédunoka rendezésében kerül bemutatásra Lohengrin (Ortrud) a budapesti Erkel színházban. A modern felfogás sok vitára adott okot, de mindenesetre nem vált kárára a magyar operajátszásnak. Partnerei Sümegi Eszter, Kiss B. Attila, Perencz Béla, vezényelte Jurij Szimonov.
 
2005. februárban, továbbá áprilisban dal és áriaesteket ad Spanyolországban, majd májusban a barcelonai Teatro del Liceuban a Jenufában ismét a templomos asszonyt énekli, partnere Nina Stemme, rendezte Oliver Tambosi, vezényel Peter Schneider. Az előadásnak hatalmas sikere van. Filmre is rögzítették. Ezt követően ismét a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon működik közre, mint a fesztivál művészeti vezetője. Számos nemzetközi és hazai mesterkurzust követően július közepén a Szegedi Fesztivál keretében szintén egy nemzetközi mesterkurzust tart. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékének vezetőjévé nevezik ki és ezzel pályafutásának egy új fejezete kezdődik.
Augusztus 21-én a Veszprémi Fesztivál keretében Balatonfüreden ad dal és áriaestet, majd szeptember 18-án a Zeneakadémia javára adott jótékonysági koncerten lép fel. Novemberben a templomos asszony szerepét énekeli a Magyar Állami Operaház Jenufa előadásán, majd Dortmundban Mahler "A vándorlegény dalai" művét tolmácsolja három koncerten, vezényel Arthur Fagen. December 31-én is a Zeneakadémián tálalható, közreműködik az Amadinda együttes immár hagyományos szilveszteri koncertjén.
 
2006: Egyetemi elfoglaltsága mellett március 5-én a Zeneakadémia javára ad jótékonysági koncertet, majd április végén Szegeden a Simándy Énekverseny zsűri elnöke. Júniusban ismét a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjeként működik, és a Fesztivál keretében Giordano: Fedóra c. operájának címszerepét énekli koncertszerű előadáson, partnere, mint annakidején, 1989-ben a Carnegie Hallban, G. Giacomini. Júliusban mesterkurzust tart Szegeden a Szegedi Nemzetközi Zenei Napok alkalmából, valamint a svájci Locarnóban.
Augusztus 18 és 20-án Erkel: Bánk bán c. operájának Gertrúdjaként lép színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével. Novemberben a Magyar Állami Operaházban énekeli a templomos asszony szerepét a Jenufa című operában, vezényel Kovács János, ugyanezzel a szereppel lép fel decemberben Hamburgban is, ahol pedig Győriványi-Ráth György a karmestere. Még ez évben habilitál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
 
2007: Az egyetemi oktatás mellett tavasszal a zsűri elnökeként vesz részt a Spolettoi Nemzetközi Énekversenyen, majd március 25-én Bartók Béla emlékére a Kékszakállú Juditját énekli a Zeneakadémián, partnere Palerdi András, vezényel Kovács László. Júniusban, Hamburgban ismét templomos asszony a Jenufában, és változatlanul a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjeként működik. Júliusban ismét Szegeden ad mesterkurzust, majd augusztusban a Szent Pétervári Nemzetközi Énekverseny zsűrijének tagja.
Szeptember elején veszi át egyetemi tanári kinevezését Dr. Sólyom László államelnöktől. Ezt követően a templomos asszony szerepében lép fel a düsseldorfi Operában, majd a Kínai Magyar Napok keretében mesterkurzust ad Sanghajban. Egyetemi elfoglaltságára való tekintettel lemond a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezető posztjáról.
 
2008: Februárban és március elején a barcelonai Teatro Liceuban még hét alkalommal - Chrysothemis és Elektra után - elénekli Klytamnestrát is R. Strauss Elektrájában és ezzel gyakorlatilag "mild und leise..." búcsút mond negyven év után az operaszínpadnak. Március végén a New Yorki MET tiszteletbeli vendége Franco Zeffirelli 85. születésnapjára rendezett ünnepségeken. A meghívás alapja, hogy a mester két new yorki rendezésében is részvett, mint Tosca és Turandot. Április végén az első Nemzetközi Simándy Énekverseny zsűri elnöke Szegeden.
Május 9-én Miskolc város díszpolgárává választják.
Május 31-én Ludwigshafen-ban lép fel egy jótékonysági koncerten a "Hannelore Kohl Alapítvány" felkérésére.
Júliusban a Szegeden tart mesterkurzust, továbbá tanít a Bécsi Zenei Egyetem augusztusi nyári akadémiáján Reichenauban, valamint egy dal és áriaestet tart a Barcelona melletti Sittges-i Fesztiválon.
Novemberben részt vesz a Szegeden tartott Mezzo operafesztivál zsűrijében.
 
2009: januárban Verona város énekversenyén a zsűri elnöke (téma: Puccini: Turandot). Márciusban a Spoleto-ban rendezett énekversenyen zsűritag. Július-augusztus folyamán Spanyolországban koncertezik. Augusztusban Reichenau-ban tartott mesterkurzust. Augusztus végén Szent Pétervárott lépe fel, majd szeptemberben a Maria Caniglia énekverseny zsűrielnöke Sulmona-ban, Olaszországban. Novemberben a Mezzo énekverseny zsűritagja. Decemberben koncertet adott Moszkvában.
 
CD felvételek:
 • Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára
  Judit + Samuel Ramey / Fischer Ádám, Magyar Állami Hangversenyzenekar. CBS
 • Beethoven: „Ah, Perfido!"
  +/Michael Tilson Thomas, English Chamber Orchestra. CBS
 • Boito: Mefistofele
  Margherita/Elena + Samuel Ramey, Plácido Domingo/ Giuseppe Patané, Magyar Állami Hangversenyzenekar. Sony
 • Bottesini: Works for Double Bass, Vol 3
  + Járdányi Gergely, Lantos István. Hungaroton
 • Catalani: La Wally
  Wally + Francisco Araiza, Alan Titus, Julie Kaufmann/ Pinchas Steinberg, Münchner Rundfunkorchester. BMG/Eurodisc
 • D'Albert: Tiefland
  Marta + Rene Kollo, Bernd Weikl, Kurt Moll, Carmen Anhorn/ Marek Janowski, Münchner Rundfunkorchester. Acanta
 • Erkel Ferenc: Bánk bán
  Gertrud + Molnár András, Gurbán János, Daróczy Tamás, Gáti István, Kertesi Ingrid/ Oberfrank Géza, Budapesti Szimfonikusok. Alpha Line Records
 • Erkel Ferenc: Bánk bán
  Gertrud + Kiss B. Attila, Rost Andrea, Kováts Kolos, Gulyás Dénes, Miller Lajos, Sólyom-Nagy Sándor/ Pál Tamás, A Magyar Millennium Zenekara. Warner Music
 • Giordano: Andréa Chénier
  Maddalena + José Carreras, Giorgio Zancanaro/ Giuseppe Patané, Magyar Állami Hangversenyzenekar. CBS
 • Giordano: Andréa Chénier
  Maddalena + Plácido Domingo, Renato Bruson/ Bruno Bartoletti, Lyric Opera of Chicago. Gala
 • Giordano: Fedora
  Fedora + José Carreras, Martin János, Gregor József, Kincses Veronika/ Giuseppe Patané, Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. CBS
 • Haydn: Church Music: Missa Sancti Aloisii. Hungaroton
 • Kálmán Imre: Operetta
  +/M. Jurowski, WDR Radio Orchestra. Capriccio
 • Korngold: Violanta
  Violanta + Siegfried Jerusalem, Walter Berry, Horst R. Laubenthal, Ruth Hesse/ Marek Janowski, Münchner Rundfunkorchester. CBS
 • Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája
  Erzsébet + Kováts Kolos, Sólyom-Nagy Sándor, Gregor József, Gáti István, Farkas Éva/ Joó Árpád, Magyar Állami Hangversenyzenekar. Hungaroton
 • Liszt Ferenc
  Via Crucis. Hungaroton
 • Mahler: Symphony No. 2
  + Jessye Norman/ Lorin Maazel, Wiener Philharmoniker. Sony
 • Marton Éva: Összeállítások 1971-77. Hungaroton
 • Eva Marton in Concert
  +/J. Rudel, Magyar Állami Hangversenyzenekar. Hungaroton
 • Marton Éva és a New York Hárfa Együttes
  +/von Würtzler, New York Harp Ensemble. Hungaroton
 • Marton Éva karácsonyi lemeze. Hungaroton
 • Marton Éva : „A Vén Európa" – Atlétikai Európabajnokság
  + Varga Miklós. Szabad Tér Produkció
 • Ponchielli: La Gioconda
  Gioconda + Giorgio Lamberti, Sherrill Milnes, Samuel Ramey, Budai Lívia, Anne Gjevang/ Giuseppe Patané, Magyar Állami Hangversenyzenekar. CBS
 • Puccini: Románcok és áriák
  +/ Kovács László, Miskolci Szimfonikus Zenekar. Hungaroton
 • Puccini: Áriák
  +/ G. Patané, Münchener Rundfunkorchester. CBS
 • Puccini: Tosca
  Tosca + José Carreras, Juan Pons/ Michael Tilson Thomas, Magyar Állami Hangversenyzenekar. Sony
 • Puccini: Tosca
  Tosca + Giacomo Aragall, Kostas Paskalis/ Alberto Erede, Wiener Staatsoper. MYTO
 • Puccini: La Fanciulla del West (Nyugat lánya)
  Minnie + Dennis O'Neill, Alain Fondary/ Leonard Slatkin, Münchner Rundfunkorchester. RCA
 • Puccini: Turandot
  Turandot + José Carreras, Katia Ricciarelli/ Lorin Maazel, Orchester der Wiener Staatsoper. CBS
 • Puccini: Turandot
  Turandot + Ben Heppner, Margaret Price/ Roberto Abbado, Münchner Rundfunkorchester. RCA
 • Respighi: Semirama
  Semirama + Lando Bartolini, Miller Lajos, Polgár László, Kincses Veronika/ Lamberto Gardelli, Magyar Állami Hangversenyzenekar. Hungaroton
 • Rossini: Guglielmo Tell (Tell Vilmos)
  Matilde + Nicolai Gedda, Norman Mittelmann/ Riccardo Muti, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino. Bongiovanni
 • Schönberg: Erwartung/Wagner: Wesendonck Lieder/Tristan und Isolde:Liebestod
  + /John Carewe, Kovács János, Budapest Symphony Orchestra. Hungaroton
 • Schönberg: Gurre-Lieder (Gurre-dalok)
  + Gary Lakes/ Zubin Mehta, New York Philharmonic. Sony
 • Strauss: Salome
  Salome + Bernd Weikl, Heinz Zednik, Brigitte Fassbaender/ Zubin Mehta, Berliner Philharmoniker. Sony
 • Strauss: Salome zárórész, Négy utolsó ének + Malven
  Salome + A Davis, Toronto Syphony, CBS 
 • Strauss: Elektra
  Elektra + Marjana Lipovsek, Cheryl Studer, Bernd Weikl, Hermann Winkler/ Wolfgang Sawallisch, Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks. EMI
 • Wagner: A walkür
  Brünnhilde + James Morris, Reiner Goldberg, Matti Salminen, Cheryl Studer, Waltraud Meier/ Bernard Haitink, Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks. EMI
 • Wagner: Siegfried
  Brünnhilde + Siegfried Jerusalem, James Morris, Peter Haage, Theo Adam, Kurt Rydl, Jadwiga Rappe, Kiri Te Kanawa/ Bernard Haitink, Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks. EMI
 • Wagner: Götterdämmerung (Istenek alkonya)
  Brünnhilde + Siegfried Jerusalem, John Tomlinson, Thomas Hampson, Theo Adam, Marjana Lipovsek, Bundschuh/ Bernard Haitink, Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks. EMI
 • Wagner: Lohengrin
  Ortrud + Ben Heppner, Sergei Leiferkus, Bryn Terfel, Jan-Hendrik Rootering, Sharon Sweet/ Sir Colin Davis, Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks. RCA
 • Wagner: Die Walküre, Act I (Sieglinde)
  +/Mehta, New York Philharmonic. CBS
 • Zemlinsky/Schönberg/Schreker/Korngold: Gesange, …
  +/ John Carewe, Budapest Symphony Orchestra. Hungaroton
 
DVD felvételek:
 • Albéniz: Merlin
  Morgan le Fay + David Wilson-Johnson, Stuart Skelton, Caroö Vaness/ José d' Eusebio, Orchestra of the Teatro Real, Madrid.
 • Giordano: Andréa Chénier
  Maddalena + José Carreras, Piero Capucilli/ Richard Chailly, Milánoi Scala. Warner
 • Erkel Ferenc: Bánk bán
  Gertrud + Kiss B. Atilla, Rost Andrea, Kováts Kolos, Gulyás Dénes, Miller Lajos, Sólyom-Nagy Sándor/ Pál Tamás, A Magyar Millennium Zenekara. Budapest Film
 • Janacek: Jenufa
  Tempolomosasszony + Nina Stemme, Sebastian Weigel, Barcelona Teatro Liceo. BBC
 • Ponchielli: La Gioconda
  Gioconda + Plácido Domingo, Matteo Manuguerra, Ludmilla Semtschuk, Kurt Rydl/ Fischer Ádám, Wiener Staatsoper. Arthaus
 • Puccini: Tosca
  Tosca + Giacomo Aragall, Ingvar Wixell/ Daniel Oren, Orchester Arena di Verona. Kultur Video
 • Puccini: Tosca
  Tosca + Lamberto Furlan, John Shaw/ Alberto Erede, Australian Opera Sydney. Kultur Video
 • Puccini: Turandot
  Turandot + Carreras, Katia Richarelli/ Lorin Mazel, Wiener Staatsoper.
 • Puccini: Turandot
  Turandot + Placido Domingo, Leona Mitchell/ Jamens Levine, Metropolitan Opera. DG
 • Puccini: Turandot
  Turandot + David Hockney, Michael Sylvester, Lucia Mazzaria/ Donald Runnicles, San Francisco Opera. Arthaus
 • Strauss: Elektra
  Elektra + Brigitte Fassbaender, Cheryl Studer, Franz Grundheber/ Claudio Abbado, Wiener Staatsoper. Arthaus
 • Strauss: Die Frau ohne Schatten (Az árnyék nélküli asszony)
  Barak felesége (kelmefestőnő) + Cheryl Studer, Marjana Lipovsek, Thomas Moser, Robert Hale/ Sir George Solti, Salzburgi Ünnepi Játékok. DECCA
 • Verdi: A trubadúr
  Leonora + Luciano Pavarotti, Sherill Milnes, Dolora Zajick/ James Levine, Metropolitan Opera New York. DG
 • Wagner: Lohengrin
  Elsa + Peter Hofmann, Leif Roar, John Macurdy, Leonie Rysanek/ James Levine, Metroplitan Opera New York. Pioneer
 • Wagner: Tannhäuser
  Elisabeth + Richard Cassilly, Bernd Weikl, John Macurdy, Tatiana Troyanos/ James Levine, Metropolitan Opera New York. Pioneer
Díjak, kitüntetések:
1979: Legjobb Bemutatkozás a Teatro Colon-ban. Buenos Aires, Argentína
1980: Ezüst Rózsa a Scala-ban. Milánó, Olaszország
1981: Jelölés: Zenei Díj (Korngold: Violanta, CBS)
1981: Az Év Énekese a New York Times szerint. MET, New York, USA
1982: Az Év Művésze a New York Times szerint. MET, New York, USA
1983: Az Amerikai-Magyar Alapítvány díja. New York, USA.
1984: "Große Lob" Díj. Orpheus, Berlin, Németország
1986: Az Év Énekese a New York Times szerint. MET, New York, USA
1987: Kammersängerin a Bécsi Állami Operaháznál. Bécs, Ausztria
1989: "Csillag Aranyban" díj. Budapest, Magyarország
1991: Jelölés: Zenei Díj (R. Strauss: Elektra, EMI)
1991: Jelölés: Laurence Olivier Díj (R. Strauss: Elektra). London, Nagy Britannia
1991: Bartók-Pásztory Díj. Budapest, Magyarország
1991: A Bécsi Állami Operaház Örökös Tagja. Bécs, Ausztria
1991: Mario del Monaco Díj. Fano, Olaszország
1993: A chicago-i Lírai Opera John W. Seabury Díja. Chicago, USA
1994: A Magyar Köztársaság Középkeresztje. Budapest, Magyarország
1996: Ferencváros Díszpolgára. Budapest, Magyarország
1997: Kossuth Díj. Budapest, Magyarország
1997: "A Magyar Hírnévért Díj". Budapest, Magyarország
1998: "Inter-Lyra Díj". Budapest, Magyarország
2001: A Millenium Health Foundation Díja. New York, USA
2003: A Magyar Köztársaság Középkeresztje Csillaggal Díj. Budapest, Magyarország
2005: Múzsa Díj. Miskolc, Magyarország
2006: "Persian Golden Lioness" Díj
2008: Miskolc Díszpolgára. Miskolc, Magyarország
2009: Pro Cultura Hungarica díj
2009: Arany Medalion, a barcelonai Teatro Liceu kitüntetése
2009: A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora
2010: a Grazi Operaház ISO d' ORO 2010 életműdíja
2012: Corvin-lánc
2014: Nemzet Művésze
2015: Budapest Díszpolgára

Család:
Férjezett, férje: Dr. Marton Zoltán Gábor, orvos (sebész), menedzser
Házasságkötés ideje: 1965. szeptember 04.
Gyerekeik: Zoltán (1966), Diana (1974)
Unokák: Zoltán (1990), Péter-Pál (1993), Blanka (2006), Flóra (2010)

Saját honlap:
 

 

Notable alumni

Motto

Virtual Tour

Kodály Institute

Liszt Museum

Library