A Zeneakadémia Baráti Köre karácsonyi koncertjei

2009. december 11.

ADVENTI KONCERT A ZENEAKADÉMIA BARÁTI KÖRE RENDEZÉSÉBEN

 

2009. december 19. délután 3 óra,

Millenium Appartmanház ( V. Pesti Barnabás u.4.)

 

Az ENIGMA RÉZFÚVÓS KVINTETT koncertje

 

Tagjai:

 

    * Vanyó Gábor, Siket István – trombita

    * Farkas Tamás – kürt

    * Tóth Márk – harsona

    * Beregi András – tuba

 

Műsor:

 

    * A. Holborne: Elizabeth korabeli táncok

    * G. F. Händel: Vízi-zene

    * Victor Ewald: Desz-Dúr Quintett No.3. I-II.

    * Anthony Plog: Sketches

    * Chris Hazell: Mr. Jums

    * Lew Pollack: That’s a Plenty

 

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

 

A ZENEAKADÉMIA BARÁTI KÖRE KARÁCSONYI KONCERTJE

A JÖVŐ BEMUTATKOZIK

 

2009. december 20. du. 3 óra

Hotel Mariott, Erzsébet terem

 

Műsor:

 

1. Devich Gergely (11 éves) és Dolfin Balázs (12 éves) – cselló

 

Haendel: g-moll szonáta két csellóra és zongorára című darabjának 1. tétele

 

zongorán közreműködik: Kovalszki Mária

 

Gergő 3, Balázs 6 éve tanul csellózni, mindketten Antók Zsuzsanna növendékei a zuglói Szent István Zeneiskolában. Mindketten első díjat nyertek 2007-ben a Budapesti Banda Ede Csellóversenyen, illetve 2008-ban a szolnoki Friss Antal Országos Gordonkaversenyen (első, illetve második korcsoportban), Balázs most felvételizik a Zeneakadémia előkészítőre.

 

2. Boros Tekla (13 éves) – zongora

 

Schumann: C-dúr arabeszk, op.18,  Bartók: Kolindadalok (Román karácsonyi népi énekek).

 

Tekla 9 éves korában kezdett zongorázni, 10 évesen megnyerte a nyíregyházi országos zeneiskolai zongoraversenyt. Jelenleg a Zeneakadémia előkészítő osztályába jár, tanárai: Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor.

 

A Zeneakadémián 2009. januárjában, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral elhangzott koncerten nyújtott produkciójáról így ír a Muzsika zenekritikusa, Malina János zenetudós: „Először a K. 40-es, D-dúr darabot adta elő BOROS TEKLA, az este legifjabb szólistája…. Teklában nem csupán a dobogóra lépés mérhetetlen természetessége és a karakterek világos és szép megformálása ejtett bámulatba, hanem előadásának puszta fizikai aspektusa is: egy tizenkét éves gyermeklány egy, a Mozarténál jóval nagyobb fizikai erőkifejtést megkövetelő hangszeren erőteljes, gyöngyöző trillákat játszik, előkéi sziporkáznak, és fortéja is egészséges. A lényeg, az igazi ígéret mégis billentésének magvassága, agogikájának világossága és nyugalma, egyszóval: rendkívüli tehetsége.”

 

3. Gál – Tamási Anna (13 éves) – hegedű

 

Vieuxtemps: fisz-moll hegedűverseny (1. tétel), Sosztakovics: Románc

 

Zongorán közreműködik: Harsányi Sarolta

 

Anna muzsikus családba született, édesanyja a Fesztiválzenekar, édesapja a Rádiózenekar művésze. 5 éves korában kezdett hegedülni, majd a Szt. István Zeneművészeti Szakközépiskolában Csernátoni Marianna képezte, jelenleg a Zeneakadémia előkészítő osztályában Sós Natasa tanítványa.

 

2004-ben az Országos Koncz János versenyen az első korcsoport III. helyezettje, a legkisebb fellépő különdíját kapta, 2005 -ben a szombathelyi Koncz János verseny I. helyezettje, 2006-ban és 2007-ben a Magyar Kultúra Napja verseny I. helyezettje, 2007-ben a váci Bartók Béla Duett-versenyen Kádár Ábellel I. helyezett.

 

4. Vida Mónika Ruth (13 éves) – zongora

 

Liszt: Quel d’amour, Chopin: Gesz-Dúr etűd No.5.

 

Mónika zenei tanulmányait 6 évesen a Lajtha László Zeneiskolában kezdte Baksainé Csitári Ilonánál, a 2006/2007 tanévtől a Járdányi Pál Zeneiskolában tanult Becht Erikánál. Jelenleg Eckhardt Gábor tanítványa a Zeneakadémia  zongora előkészítő tanszakán. A Fazekas Mihály Gimnázium 8. osztályos tanulója kitűnő tanulmányi eredménnyel.

 

A 2007-es Ferenczy György

Országos Zongoraverseny I. helyezettje és különdíjasa, a 2008-as Chopin+

Nemzetközi Zongoraverseny II.helyezettje, a 2008-as Bartók Béla Országos

Zongoraverseny fődíjasa. Michel Sogny SOS Talents alapítványának ösztöndíjasa

 

5. Soós Máté (13 éves) – hegedű

 

Tartini-Kreisler: Variációk egy Corelli témára

 

Zongorán közreműködik: Harsányi Sarolta

 

Máté 6 évesen kezdett hegedülni, két éve jár a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, tanára: Perényi Eszter.

 

2007-ben a szombathelyi Országos Koncz János hegedűversenyen II. helyezett, 2008-ban a Zatureczky Ede Országos verseny győztese.

 

6. Váradi László (14 éves) – zongora

 

Beethoven: 32 variáció

 

Laci Jászkiséren, 1995. június 30-án született. Szülei, bár nem zenészek, amikor felfedezték kisfiúk erős vonzódását a komolyzenéhez, a falu egyetlen muzsikusához, Réz Lóránt orgonaművészhez fordultak, aki elkezdett foglalkozni vele. Annak ellenére, hogy rendszeres zeneiskolai oktatásban nem részesült, 2005-ben megosztott 1. díjat nyert a zeneiskolások országos Chopin-zongoraversenyén, majd 2007 szeptemberében sikeresen felvételizett a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek előkészítő tagozatára. Tanára: Gulyás István.

 

Kiváló adottságait, korához képest érett játékát több jelentős fellépés is bizonyította. 2008 nyarán a bécsi Magyar Intézetben, 2009-ben az esztergomi Liszt-fesztiválon aratott szép sikert. 2009 januárjában az a megtiszteltetés érte, hogy Mozart egyik zongoraversenyét játszhatta el a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Rolla János vezetésével. A Muzsika koncertről beszámoló kritikusa, a már idézett beszámolójában így írt játékáról: „A leghálásabb darab és a talán legérettebb növendék a szünet után következik: VÁRADI LÁSZLÓ játssza a K. 39-es, B-dúr zongoraversenyt. Varázslatos, hogy a szemmel láthatóan halálosan feszült, folyton izgő-mozgó fiút az első hang megszólalásakor hogyan szállja meg a nyugalom, és változik át szemünk előtt koncentráltan alkotó művésszé. Hangjai kijátszottak, zongorázása rendkívül kontrollált és cizellált, s valószínűtlenül érett mértéktartással kerül el mindenfajta túlzást. Első tételbeli cadenzája szabad és érzékeny, s az ő trillája is élmény. A lassú tétel puha és hajlékony triolás kísérete a bal kézben olyasmi, amit csak felnőttől várnánk. A zárótételben pedig felszabadult virtuozitással játszik, a közönség alig akarja elengedni.”