Andor Éva Énekverseny és emlékkönyv

2018. március 27.

Március 22-24. között immár második alkalommal rendezte meg a Zeneakadémia Ének Tanszéke az Andor Éva Énekversenyt, és kiadták ki a róla szóló könyvet is, amelynek szerzője Angelika Lippe.

Az énekversenyt Bachelor és Master képzésben is meghirdették, első díjat nem adtak ki, BA kategóriában két 2. és 3. díjat  ítélt oda a Kocsár Balázs karmester, Kincses Veronika és Korondi Anna énekművészek alkotta zsűri.

 

A BA KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI:

  • 2. díj: Kiss Judit Anna, BA III. (főtárgy tanár: Halmai Katalin, korrepetitor: Pogány Imola)
  • 2. díj: Kósa Lőrinc, BA II. (főtárgy tanár: Halmai Katalin, korrepetitor: Pogány Imola)
  • 3. díj: Borzási Boglárka, BA I. (főtárgy tanár: Kertesi Ingrid, korrepetitor: Kéry Tamás)
  • 3. díj: Szeleczki Artúr Norbert, BA II. (főtárgy tanár: Fried Péter, korrepetitor: Rózsa Gábor)
  • Különdíj a legjobb barokk mű előadásáért: Erdős Róbert, BA I. (főtárgy tanár: Meláth Andrea, korrepetitor: Szabó Ferenc János)
  • Különdíj a legjobb női előadónak, Kodály-dal előadásért: Fürjes Anna Csenge, BA III. (főtárgy tanár: Meláth Andrea, korrepetitor: Alter Katalin)
  • Különdíj a legjobb férfi előadónak, Kodály-dal előadásért: Sykora Miroslav, BA II. (főtárgy tanár: Nádor Magda, korrepetitor: Holló Mariann)
  • Különdíj (kéthetes tanulmányút a berlini Hans Eisler Zeneművészeti Főiskolára): Borzási Boglárka

 

AZ MA KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI:

  • 2. díj: Herczeg Máté, MA I. oratórium dalének (főtárgy tanár: Fried Péter, korrepetitor: Rózsa Gábor)
  • 3. díj: Nagy Zsófia, TMA 60 (főtárgy tanár: Pászthy Júlia, korrepetitor: Alszászy Gábor)

 

 

„Andor Évával 1987-ben találkoztam először a Zeneakadémia híres X-es termében, ahol hihetetlen energiával és lendülettel - egy számomra akkor még érthetetlen nyelven - tanította a növendékeit. Én akkor határoztam el, hogy a németországi diploma megszerzése után hozzá szeretnék kerülni, s nála szeretném folytatni az énektanulmányaimat. Így is lett! Sikeres felvételi vizsga után Andor Éva osztályába kerültem és két rendkívül hasznos, gazdag szakmai évet töltettem nála. Szigorú volt, de semmit sem erőltetett, és mindig kereste a lehetőségeket, hogy tanítványai közönség előtt kipróbálhassák magukat” – írja könyvéről Angelika Lippe a Parlando zenei folyóirat hasábjain. A Zeneakadémia nyelvtanára, Andor Éva egykori növendéke számos írásos dokumentumból (egykori sajtókritikákból, cikkekből, fotókból és Andor Éva saját nyilatkozataiból) állította össze az emlékkönyvet, amely Andor Éva – Nyílegyenesen. Andor Éva Pályaképe címmel jelent meg a Magyar Állami Operaház kiadásában.