Hallgatóink kiemelkedő szereplése a IV. Nemzetközi Csellófesztiválon

2018. december 6.

Nagy sikert aratott a Zeneakadémia négy hallgatója a Székesfehérvárott zajlott IV. Nemzetközi Csellófesztiválon. A Hermann László Zeneiskola dísztermében tartott nyitókoncerten Borka Ráhel (Weber: A-dúr szonáta), Shimizu Yosuke (Sosztakovics: 1. csellóverseny, I. és IV. tétel), Bánkövi Bence (Penderecki: Per Slava, Kodály: Szólószonáta, II. tétel) és Kristina Vocetková (Suk: Ballade, Dvořák: Rondo) képviselte az Alma Matert.

A fesztivál teltházas ünnepi hangversenyén a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Osztályában tanuló 16 éves Shimizu Yosuke játszotta Haydn C-dúr csellversenyét, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral. Az esten az alapító professzorok különleges, 4 csellós műveket adtak elő, és Tóth Péter zeneszerző a Fesztiválra íródott Szvit csellókra című darabjának ősbemutatóját is hallhatták az érdeklődők.

Az Európai Csellófesztivált négy évvel ezelőtt alapította négy nemzetközi hírű csellóművész és egyetemi tanár: a brazil-svájci Marcio Carneiro, a német-chilei Olaf Niessing, a brazil-német Matias de Oliveira Pinto és a magyar Onczay Csaba professzor emeritus. 2015-ben a németországi Lingenben rendezték először, majd minden évben más-más alapító művész hazájában járt a fesztivál: 2016-ban a brazíliai Ouro Brancoban, 2017-ben a chilei Talcaban, és idén eljutott Magyarországra is. “Mint alapító örömmel mondhatom, hogy a Zeneakadémia növendékei kiemelkedően szerepeltek, a külföldi tanárok és résztvevők közül többen szeretnék megismerni az intézményünket, várhatóan mesterképzésre is fognak jelentkezni, és általában nagy érdeklődést és elismerést váltott ki csellistáink részvétele” – hangsúlyozta Onczay Csaba professzor emeritus.

A november 25-december 2. között szervezett szimpóziumon mesterkurzusokon, zongorás egyéni órákon és különböző csellóegyüttesekben vettek részt a világ minden tájáról érkezett hallgatók, esténként pedig 3 helyszínen, 5 teltházas koncerten élvezhette a közönség a professzorok és az ifjú gordonkások játékát. A 22 résztvevő fele magyar csellista volt, de érkeztek növendékek Németországból, Görögországból, Brazíliából, Chiléből és Új-Zélandról is.

Címkék