Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Kenji Watanabe zongora mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2017. október 26.

Időpont:

2017. november 14. (kedd), 10.00 - 13.00 és 14.30 - 17.30

2017. november 15. (szerda), 10.00 - 13.00 és 14.30 - 17.30

2017. november 16. (csütörtök), 10.00 - 13.00 és 14.30 - 17.30

 

Helyszín:

Főépület X. terem

 

Jelentkezés:

A kurzuson csak a Zeneakadémia zongorista növendékei játszhatnak. A jelentkezéskor kérjük megírni a játszani kívánt művet!

A kurzus külsősök számára is nyitott, de regisztrációhoz kötött. Kurzusigazolás igényt előre kérjük jelezni a személyes adatokkal együtt (név, születési hely és idő, anyja neve).

Jelentkezni (aktív és passzív részvevők esetén is) 2017. november 6. (hétfő) 12 óráig lehet Gál Imolánál a gal.imola[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Kenji Watanabe 1954-ben született Japánban. Ötévesen kezdett zongorázni, bár kora gyermekéveiben még arról is ábrándozott, hogy később tudós, esetleg futballjátékos lesz.

Nagoyában a Kikuzato Zenei Középiskolában kezdte meg tanulmányait, majd a tokiói Művészeti Egyetemen (Tokyo Geidai) folytatta. Már iskolaéveiben első díjat nyert Music Concours of Japan versenyen, illetve neves zenekarokkal, kamaraegyüttesekkel játszott, miközben szólistaként egyre nagyobb nevet és elismerést szerzett magának.

1978-ban felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol öt éven át Solymos Péter professzornál tanult. A Zeneakadémián töltött évek alatt számos nemzetközi versenyen és koncerten mutatta meg kivételes tehetségét.

Tanulmányai befejezése után visszatért Japánba, majd 1988-ban csatlakozott a Tokyo Geidai tanári karához, ahol lassan harminc éve elismert, kiváló tanárként adja át tudását a következő nemzedéknek. 2005 és 2016 között a Tokyo Geidai Igazgató Tanácsának tagja, valamint az egyetem rektorhelyettese volt.

Kenji Watanabét ma Japán egyik legelismertebb zongoraművészeként tartják számon, aki – Zeneakadémián töltött éveinek köszönhetően – alapos és autentikus Liszt és Bartók értelmezéseiről is híres. Aktív koncertélete mellett rendszeresen tart mesterkurzusokat, jelentős versenyek zsűritagja, és elismert szaktekintélyként gyakran publikál a japán zenei szaksajtóban is.

Kivételes életművét és elhivatottságát a magyar zene népszerűsítéséért Japánban a Magyar Állam 1986-ban Liszt Medál kitüntetéssel ismerte el.

Címkék