Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György

Takács-Nagy Gábor kamarazene mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2018. március 20.

Időpont:

2018. április 16. (hétfő), 10.00-13.00 és 15.00-18.00

 

Helyszín:

Zeneakadémia Főépület, X. terem

(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

Jelentkezés és részvétel:

Aktív játékosként csak a Zeneakadémia hallgatói vehetnek részt a kurzuson.

A jelentkezési határidő lejárta után a Kamarazene Tanszék választja ki a jelentkezőkből azokat a csoportokat, amelyek játszhatnak a kurzuson.

Passzív érdeklődőként bárki ingyenesen részt vehet, előzetes regisztráció ellenében. A kurzus igazolási igényt a lent található táblázatban kérjük jelezni!

Aktív és passzív részvevők ide kattintva jelentkezhetnek (az táblázat első fülén az aktívak, második fülén a passzívak).

Jelentkezési határidő: 2018. április 3. (kedd)

 

 

Takács-Nagy Gábor Budapesten született, nyolc éves kora óta hegedül. A Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként 1979-ben első díjat nyert a Hubay Jenő hegedűversenyen, ezután Nathan Milsteinnél tanult. Kamarazene tanárai Rados Ferenc, Mihály András és Kurtág György voltak.

1975 és 1992 között alapítója és vezetője volt a világhírű Takács Kvartettnek, és legendás művészekkel szerepelt, mint például Lord Menuhin, Sir Georg Solti, Isaac Stern, Paul Tortelier és Mstyiszlév Rosztropovics, több felvételt készített a Decca és a Hungaroton számára. 1982-ben Liszt-díjat kapott.

1996-ban Várjon Dénessel és Szabó Péterrel megalapította a Takács Zongorás Triót, amellyel a világon először rögzítette többek között magyar zeneszerzők, Liszt Ferenc, Lajtha László és Veress Sándor műveit.

Takács-Nagy Gábor elkötelezett és keresett kamarazene-professzor, 1996 óta a Genfi Konzervatóriumon a vonósnégyes szak professzora. Rendszeresen ad mesterkurzusokat több nemzetközi akadémián. 1998-ban Tuska Zoltánnal, Papp Sándorral és Perényi Miklóssal megalakította a Mikrokozmosz Vonsónégyest. 2008-ban arra vállalkoztak, hogy Bartók összes vonósnégyesét felvegyék. Takács-Nagyot világszerte a magyar zene egyik legavatottabb előadójának tartják, különösen Bartók Béla művei kapcsán.

Karmesteri működését 2002-ben kezdte meg, 2005-ben Genfben megalapította a Camerata Bellerive vonószenekart, 2006-ban a Weinberger Kammerorchestra, 2007-ben pedig a Verbier-i Fesztivál Kamarazenekarának művészeti vezetője lett. 2010 és 2012 között a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt, 2011 óta ő irányítja a Manchester Cameratát, 2012-ben pedig a Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.

Címkék