Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Ukrán versenyző nyerte a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt

2017. november 14.

Marko Topcsij ukrán gitárművész lett a vasárnap véget ért Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. A zsűri elnöke Eötvös József tanszékvezető, a verseny művészeti vezetője volt.

   

A verseny győztese, Marko Topcsij. Fotó: budapestguitar.com 

 

Az Eötvös József tanszékvezető által fémjelzett megmérettetés második helyezettje a svájci Damiano Pisanello lett, a harmadik díjat pedig az olasz Gian Marco Ciampa kapta az egy hétig tartó világversenyen, amelynek a Zeneakadémia adott otthont.

    A döntőbe öt művész jutott be, köztük a verseny legfiatalabb résztvevője, a Junior Príma díjas Szalai Lotti, aki a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének növendéke. Ő végül a közönségdíjat, a legjobb magyar versenyző díját és az ötödik döntőssel, a német Jessica Kaiserrel megosztva a legjobb női versenyző díját is elnyerte.

 

Szalai Lotti. Fotó: budapestguitar.com

 

     A döntősök a magyar Anima Musicae Kamarazenekar és Joan Pages Valls spanyol karmester közreműködésével léptek a pódiumra.

    A helyezésekről 12 tagú nemzetközi zsűri döntött, a dobogósok a mintegy 9500 euró értékű pénznyeremény mellett két értékes koncerthangszert nyertek további 7500 euró értékben. A győztes 16 koncertmeghívást is kap európai és ázsiai rendezvényekre.

    A 2. Budapesti Gitárverseny gálakoncerttel zárult, a versenyt legközelebb 2020-ban rendezik meg.

 

(az MTI híre nyomán)

Címkék