Kulturális kapcsolataikat erősítő keretmegállapodást kötött a Zeneakadémia és Kecskemét Önkormányzata

2017. február 23.

Dr. Vigh Andrea rektor és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben írták alá a Kodály Zoltán emlékév idejére szóló együttműködési megállapodást.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes aláírásra 2017. február 23-án került sor. A sajtótájékoztatót vezette Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója, felszólalt dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, jelen volt Solti Péter miniszteri biztos valamint Szentgyörgyvölgyi László Zoltán, a Zeneakadémia kancellárja.

 

Fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán

 

A sajtótájékoztatót a Kodály Intézet egy zongorista és egy énekes kínai hallgatója által magyarul előadott Kodály-népdalfeldolgozások nyitották, melyre reflektálva Vigh Andrea elmondta: a zene mindent átölelve, nyelvi korlátok nélkül képes kapcsolatokat építeni, ami a mai világban különösen fontos. A Kecskeméten született zeneszerző, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára utalva hangsúlyozta, hogy a Zeneakadémia minden szakmai tudásával és rangjával a város kulturális életének felvirágoztatása mellé áll. Az idei emlékévben a Zeneakadémia több programját is bemutatja Kecskeméten a tavaszi fesztiválon, a nyári Kodály Művészeti Fesztiválon és Szemináriumon, valamint a zeneszerző születésének évfordulójára rendezett ünnepségen.

Vigh Andrea emlékeztetett arra, hogy a Kodály Intézet és a Kecskeméti Református Általános Iskola között ősszel létrejött megállapodásnak köszönhetően Kodály Zoltán világhírű ének-zene oktatási módszerére épülő, de már a 21. századi eszközöket is alkalmazó mintaiskola-program indulhatott el a zeneszerző szülővárosában. Az összefogás elmélyítésének további lehetőségei között említette a Kecskeméti Egyetem Tanítóképző Karával való szakmai együttműködést, amelynek keretében elindítanák a kulturálismenedzser-képzést Kecskeméten.

 

Fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán

 

Vigh Andrea mondandóját azzal zárta, óriási öröm mindenki számára, hogy az intézmény olyan dinamikusan fejlődik, hogy az elmúlt pár évben megduplázódott a hallgatók száma. Ez maga után vonja az infrastruktúra bővítését, és szerencsére a Kodály Intézet megújulása előreláthatóan nem sokat várat már magára. „ A Modern Városok Program keretén belül reméljük, hogy polgármesterasszony ennek helyet tud adni. A Zeneakadémia részéről elkövetünk mindent, hogy ez a megújulás a legmagasabb színvonalon valósulhasson meg.”

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a program kapcsán elmondta: a december 22-én született kormányhatározatnak köszönhetően hamarosan elindulhat a Kodály Intézet négyéves fejlesztési folyamata, melynek teljes költsége több mint négymilliárd forint. Az intézmény 18. századi egykori kolostorépületének tervezett felújítása, valamint infrastruktúra-fejlesztése nemcsak a jelenlegi helyzeten javít, hanem a jelentős kapacitásbővítéssel együtt olyan új lehetőséget teremt az Intézet számára, amelynek pozitív hatása az oktatói és kutatói munkában egyaránt érezhető lesz. Jelentősen segíti ugyanakkor az intézmény eddigi jó nemzetközi pozíciójának további erősítését, elősegíti a világhírű Kodály-módszer további nemzetközi térnyerését, inspirálja a művészi alkotómunkát, és szolgálja azt a célt, hogy a Kodály Intézet valóban a zenepedagógia nemzetközi fellegvára legyen.

 

Fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán

 

Nemes László Norbert kiemelte: intézetük 1975-ben nyitotta meg kapuit, és mára nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenei kultúra egyik legfontosabb központjává vált. „Intézményünk olyan zenetanárokat nevel, akik művészi hitelességgel tolmácsolják a zenét, hiszen maguk is művészek.”


 

Nagy elődök

Mottó

Hirdetés

Hirdetés

 

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár