Lezárult a 2016/2017-es tanév

2017. június 20.

2017. június 17-én Dr. Vigh Andrea rektor zárta a tanévet, és adta át az alap-és mesterképzésen végzett hallgatók diplomáit. A Solti Teremben tartott évzáró ünnepséget az érdeklődők élő közvetítésben is követhették a Zeneakadémia honlapján.

Dr. Vigh Andrea beszédét az egyetem külföldi növendékeinek köszöntésével kezdte, majd összegezte a tanév, illetve koncertévad legfontosabb eseményeit, sikereit. Az egyetem nemzetközi projektjei közt megemlítette az immáron öt éves, jeruzsálemi zeneakadémiával közös Reconnections című kamarazenei programot, a berlini Hanns Eisler Hochschule für Musikkal indult újszerű kezdeményezést, az Izlandtól Kínáig – kortárs zenei napok című nemzetközi workshopot, a holland és skót partnerekkel együttműködésben megvalósuló Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projektet, és a Zeneakadémia egy sanghaji fesztiválon való részvételét. Kitért az egyetemen tartott mesterkurzusokra, a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny sikerére, és a Bartók Világverseny és Fesztivál meghirdetésére is, melyet első ízben 2017 őszén rendeznek meg.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

Elmondta, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont csaknem 140 saját szervezésű koncertjének közel egy harmada szorosan az egyetemhez kötődik. Az évad koncertjei közül kiemelte a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyeit, illetve a népzenei és jazz esteket. Megemlékezett azokról a kiváló muzsikusokról és tanárokról, akiktől örök búcsút vettünk idén. Felsorolta az egyetem tanárainak és diákjainak idei díjait, elismeréseit.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

Az évzáró beszédet követően díjak átadása következett. Az alapképzésen tanuló hallgatók számára tartott évzárón Dr. Kutnyánszky Csaba adta át a Zeneakadémia Alapítvány Héthy Apor ösztöndíját, amelyet idén Soós Máté BA III. évfolyamos hegedű szakos hallgató, illetve Schwartz Zoltán, a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének diákja vehetett át.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A 16.00 órakor kezdődő, felsőbb éveseknek szóló ünnepségen a Zeneakadémia Alapítvány díját Kiss Katának (Rektori Kabinet – Protokoll) ítélték oda. A Juhász Frigyes díjat Szűcs Dániel végzős karvezetés hallgató kapta. Rektori dicséretben részesült Sóvágóné Mikita Sára, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium magyar tanára, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát irányító Ménesi Gergely karmester és a Zeneakadémia Nemzetközi és Intézményfejlesztési Osztályának vezetője, Furka Beáta. A diplomák átadása előtt a Zeneakadémia végzős hallgatója, Osztrosits Éva műsorát hallhatta a közönség.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

Dr. Vigh Andrea a tanévet a következő gondolatokkal zárta: „Köszönetemet szeretném kifejezni egyetemünk valamennyi tanárának és szervezeti egysége munkatársának, az egész évben nyújtott kitartó és áldozatos munkájáért. Bízom abban, hogy a Zeneakadémia tradíciójához méltóan továbbra is a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik meghatározó központja marad, és küldetésünket a múlthoz hasonló sikerrel folytatjuk a jövőben is.”

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A tanévzáró ünnepséget idén először élő közvetítésben is megtekinthették az érdeklődők az egyetem honlapján.