Zeneakadémisták a Cziffra Fesztivál díjazottjai között

2017. február 27.

A Zeneakadémia Nagyterme adott otthont 2017. február 26-án a Cziffra Fesztivált záró gálakoncertnek és díjkiosztó ünnepségnek.

A Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két hallgatója, Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész, míg a 18 évesnél fiatalabbaknak járó Ifjú Tehetség Díjat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákja, Kokics Dorina Fanni vehette át, életműdíjat Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező kapott. A díjakat Medveczky Ádám karmester és Balázs János zongoraművész, a fesztivál alapítója adta át.

A Cziffra Fesztivál olyan alkalom, amely összeköti a múltat, a jelent és a jövőt - mondta Balog Zoltán, az emberi források minisztere az eseményen. Kiemelte: Cziffra György élete azt üzeni, hogy van út fölfelé, bármilyen mélyről is indul az ember és bármilyen mélyre születik, a kultúra, a zene fölemel. Hozzátette, hogy a fesztivált alapító Balázs János abban is hasonlít Cziffra Györgyhöz, hogy keresi és támogatja a tehetséges fiatalokat. Azt is elmondta, hogy Cziffra Györgyről szeretnék elnevezni azt az új kulturális központot Budapest VIII. kerületében, amely a roma kultúrának ad majd otthont.

Balázs János ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Cziffra György kitartása és emberi magatartása követendő példa mindenki számára.  A fesztivál kiemelten fontos feladatának nevezte a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, hiszen Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra.

A második alkalommal megvalósuló fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várta a közönséget nyolc koncerttel.

Szólt arról is, hogy tervei szerint 2021-ben, Cziffra György születésének 100. jubileumán monumentális világkörüli fesztivállal adóznak a mester emléke előtt.

A hatnapos rendezvényen fellépett mások mellett Rost Andrea operaénekes, Fazil Say és Jandó Jenő zongoraművészek, a CZF Kamarazenekar, Lajkó Félix hegedűművész, Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus előadást tartott.

A vasárnapi gálaesten Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész Csajkovszkij, Bruch és Chopin műveit szólaltatta meg, a közönség soraiban helyet foglalt Áder János köztársasági elnök és felesége is.

 

forrás: MTI / Zeneakadémia


 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár