Karc Díj Ifjú Kritikusoknak

Az előző években meghirdetett Hans Sachs-díj sikerére alapozva a Müpa Karc Díj Ifjú Kritikusoknak címmel pályázatot hirdet olyan harminc év alatti, felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak, akik még nem publikáltak szakmai lapokban műkritikát. A jelentkezők a Müpa 2016/17-es évadának produkciói közül választhatják ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kell írniuk. A pályázatra jelentkezni, egyben az érintett előadásokra – a pályázatra való hivatkozással – ingyenes belépőjegyet igényelni a karc@mupa.hu e-mail címen lehet. A pályázónak a műbírálatot az előadás után legkésőbb két héttel kell beküldenie a karc@mupa.hu e-mail címre. Egyedi hangvételű írásokat várunk, amelyek – a szakmai szempontok érvényesülése mellett – olvasmányosak és közérthetőek.

A pályázat által érintett előadások listáját kétheti periódusokban tesszük közzé a Müpa honlapján. A jegyigényeket az adott előadás előtt legkésőbb három nappal kell elküldeni.

A beérkező írásokat – anonim módon – szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró. A legjobb munkák 100-100, illetve 75 ezer forint értékű Müpa-utalványban részesülnek. A fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, honorárium ellenében, továbbá egy két főre szóló, háromnapos utazást és koncertlátogatást egy európai városban, ahol ECHO-tagintézmény (a Müpa társintézménye) működik. A pályázat lezárulását követően a zsűri elkészíti a pályázatok top tízes rövid listáját, amelyből az interneten szavazók választhatják majd ki a közönségdíjas kritika szerzőjét. 

A pályázat eredményét a díjátadó ünnepségen, a 2017. évi Wagner Napokon hozzuk nyilvánosságra.

Jelentkezési határidő: 2017. április 30.

A pályázat részletes feltételei ide kattintva olvashatók!