Erasmus ösztöndíj lehetőség Izraelbe és Grúziába

Az Erasmus nemzetközi kreditmobilitás keretében egyetemünk hallgatóinak lehetősége nyílik, hogy Izraelben a Jerusalem Academy of Music and Dance egyetemen vagy Grúziában a Tbilisi Sate Conservatory-n töltsenek el hosszabb tanulmányi időszakot.

Az ösztöndíj a 2016/2017-es tanév II. félévére és a 2017-2018 tanévre vehető igénybe.

A munkanyelv mindkét országban angol.

 

AZ ÖSZTÖNDÍJ ÖSSZEGE:

 • Az ösztöndíj mértéke a külföldi tartózkodás hosszától függ.
 • Havi összege: 650 €/ hónap.
 • Az utazási támogatás összege 360 €.

Az ösztöndíj csak támogatást nyújt, mind utazásra, mind megélhetésre, de nem fedezi szükségszerűen a fogadó országban felmerülő összes költséget.

 

A MOBILITÁS IDŐTARTAMA:

Az ösztöndíj időtartama minimum 3 maximum 10 hónap lehet.

 

KIK PÁLYÁZHATNAK?

A hallgató az ösztöndíj időtartama alatt egyetemünk beiratkozott hallgatója.

 

A pályázat beadásához szükséges:

 

A pályázatokat a Rektor által összehívott bizottság bírálja el.

 

Jelentkezési határidő

2016-2017. tanév, II. félév: 2016. október 30.

2017-2018. tanév: 2017. február 1.

 

Fontos tudnivalók sikeres pályázat esetén

Izrael

 

A vízumügyintézéshez az alábbiakra van szükség:

1. Vízumigénylőlap (tanulmányi céllal) kitöltve Letölthető innen.
2. 2 db fénykép 5*5 cm-es méretben. Fontos, hogy a kép háttere fehér legyen.
3. 13.500 Ft vízumköltség/fő
4. Igazolás a fogadóintézménytől.
5. Útlevél, amely a hazautazástól számítva még 6 hónapig érvényes.
6. Bankszámlakivonat bemutatás, mely az ösztöndíjon felül biztosítja a kinti megélhetést.
 
A vízumigénylés akár heteket is igénybe vehet, így ajánlott a kérvényt minél előbb beadni a Nagykövetségnek.

 

 

További információk

zatonyi.ildiko[at]zeneakademia.hu

A pályázat leadható Zátonyi Ildikónál (Ligeti Épület, Wesselényi u. 52. fszt. 014-es iroda, fogadóóra alatt: H-CS: 10:00-12:00 és 15:00-16:00).

 

Intézményi leírások

Tbiliszi Zeneakadémia

Az intézmény 2017-ben lesz 100 éves, gazdag hagyományokra építve tanít. Grúzia egyetlen zenei felsőoktatási intézménye, egyetemi rangban, doktori iskolával.

Létszámban körülbelül a fele a budapesti Zeneakadémiának, de ugyanúgy minden szakot lefednek, és erős kamarazenei kultúrával rendelkeznek. Kiemelkedő zongorakísérők segítik a főtárgytanárok munkáját.

Különösen erősek magánének/opera, karvezetés, zenetudomány, zeneszerzés, zongora, vonós szakirányokon.  BA képzésük 4, a MA képzésük 2 éves.

 

Érdekességek:

 • operaképzésük párhuzamosan fut az énekes képzéssel, ugyanazokkal a hallgatókkal, de külön tanári és korrepetitori gárdával. 17 operához van korábban elkészült jelmezük és díszletük, az adott év hangjaihoz igazítva választják ki a félévi vizsgákhoz az anyagot. Külön vizsgákat szerveznek azoknak, akik nem férnek bele 1-1 produkcióba. Teljes operákat, ill. keresztmetszeteket adnak elő. A  Sinfonia Varsovia karmestereként ismert George Tchitchinadze az Opera Preparation Dept. vezetője, ő tartja az órákat. A tanszéknek külön emelete van, ahol a leendő előadási helyszínnel (Nagyterem) mindenben megegyező színpadon korlátlanul próbálhatnak, majd az előadás előtt kapnak 2 hetet próbálni a Nagyteremben. Zenekart félévente 2-2 hónapra bérelnek, emellett évente 4 fizetett fő jön az Operaházból, hogy az órákon együtt énekeljen a hallgatókkal.  A vezető karmesteren kívül 8 korrepetitor és 2 rendező segíti a tanszéket. Az ének tanszéken 8 főtárgytanár van, vezetőjük Gugushvili professzor.
   
 • a karvezetés oktatást szolgálja külön egy Bachelor ill. egy Master kórus, melyben a karvezetés szakos hallgatókon felül fizetett külsősök (főleg alumnik) is vannak, ők közreműködnek az órákon.
   
 • kamaraórákra is hívnak fizetett külsős, már tapasztalt zenészeket, különösen duókhoz, így egy hallgató kap  egy képzett zenész partnert a kamaraórák erejéig.
   
 • zeneszerzés képzésük alapvetően a hagyományos képzésre teszi a hangsúlyt, de van elektroakusztikus irányuk is. Norvég segítséggel újították fel a stúdiójukat. Az film/színház vonal szabadon választható tárgyként vehető fel.
   
 • UNESCO támogatással működik egy (etno)muzikológiai kutatórészleg

 

A képzés nyelve grúz, az idősebb professzorok bármikor átváltanak oroszra vagy németre, a fiatalabb generáció mind beszél angolul. A külföldi hallgatók mind angolul kapják a képzést (jelenleg 25-en vannak), kiemelt egyéni figyelmet kapnak. A hallgatók barátságosak, nyitottak, mindenki beszél angolul, az egész egyetemen nagyon jó a hangulat.

Az épület a belvárosban található a fő sugárút mögötti utcában, könnyen megközelíthető. Két publikus koncerttermet üzemeltetnek.  Infrastrukturálisan rendben vannak, vannak gyakorlótermeik, sok tanterem, zenekari ill. kamarazenei próba- ill. koncertterem, kényelmes irodák, de nincs hangszigetelés a tantermekben, és a zongorák sajnos elég régiek.

Könyvtáruk még nem digitalizált, ennek fejlesztése az egyik kiemelt céljuk, van egy kis múzeumuk is (ahol Rahmanyinov Bechstein koncertzongorája is ki van állítva, szoktak rajta koncerteket adni).

Van az épület pincéjében egy menza, helyben főznek, nagy a választék, finomak az ízek, és nagyon olcsó (11-18-ig van nyitva). Általában Grúziában jóval alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon. Kollégiumuk nincs, de a nemzetközi osztály segít szállást találni. Tbiliszi nagyszerű város, fantasztikus óvárossal, és modern építészettel.

További részletek: http://www.conservatoire.edu.ge/index.php?m=2

 

Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia

A több mint nyolc évtizede alapított Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia (Jerusalem Academy of Music and Dance) Izrael első számú zenei, tánc- és előadóművészeti oktatást nyújtó intézménye. A JAMD égisze alatt működik az alap- és posztgraduális képzést kínáló egyetem, az Előadóművészeti Középiskola, valamint a Zene- és Táncművészeti Konzervatórium. A négyévestől a doktoranduszig naponta mintegy 1800 nagyreményű ifjú művész látogatja az iskolát, ahol kiváló körülmények között teljesíthetik ki képességeiket és kreativitásukat. Az Akadémián oktatott tantárgyak változatos és széles skálája felöleli a zene és a tánc szinte minden formáját és műfaját, a klasszikus művektől a kortárs koreográfiákig.

A hallgatók számos szakot választhatnak, többek között Közel-keleti, Arab, Klezmer, Interdiszciplináris, valamint természetesen Barokk és Klasszikus Zenét – a Jazz és klasszikus Balett, valamint a Modern Tánc mellett felvehetnek zene- és táncoktatási, mozgásművészeti és táncnotáció kurzusokat is. Több évtizedes sikeres működésének és nemzetközileg is elismert tantestületének köszönhetően az Akadémiát ma a világ egyik legrangosabb oktatási intézményeként tartják számon. A JAMD oktatói, művésztanárai és posztgraduális hallgatói Izrael vezető zenészei és táncosai közül kerülnek ki, akik nagy sikerrel szerepelnek mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

Az Akadémiát erős szálak fűzik a magyar zenei múlthoz és jelenhez: tanáraik és hallgatóik között számos magyar származású művész található; vonós tanszékének mai napig meghatározó figurái Pártos Ödön és Fehér Ilona. Mindemellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek is egyedülálló intézményi kapcsolata van a Jeruzsálemi Akadémiával: minden évben közösen szervezzük a Reconnections című programsorozatunkat, melynek keretein belül a két intézmény diákjai együtt gyakorolnak és koncerteznek az egyik évben Jeruzsálemben, a következőben pedig Budapesten. Az eseménysorozat részletes ismertetője iide kattintva olvasható!

A Jerusalem Academy főépülete Jeruzsálem egyik legfontosabb campusában található: számos buszjárat és a városi közlekedés gerincét jelentő villamosjárat is az intézmény közvetlen közeléből elérhető, így a város kifejezetten könnyen megközelíthető.

Az intézménynek nincs kollégiuma, de az Akadémia nemzetközi osztálya készséggel segít szállást találni. Az épület első emeletén található a büfé, ahol egész nap kapható kávé és szendvics, továbbá a szomszédos helyiségben működik a déli órákban egy menza is meleg ételek széles választékával.

Jeruzsálem az emberiség történetének egyik legősibb városa: számtalan kultúra, vallás és nyelv bölcsője, így napjainkban is a nyugati és keleti civilizáció megkerülhetetlen találkozási pontja. A városban rengeteg a látnivaló és az ország másik fontos városa, Tel Aviv is egy órányi útra található.

További információk az intézményről a Jerusalem Academy honlapján érhető el:

https://www.jamd.ac.il/en

 

Mindkét ország esetében tanulmányi vízum igénylése és utazási/egészségbiztosítás megkötése szükséges.

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár