Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Árendás Péter

Árendás Péter

Népzene Tanszék

Népi brácsa főtárgy, népi vonós kamarazene

 

Született: 1969, Dorog

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: egyetemi adjunktus
 
Oktatott tárgyak: népi brácsa főtárgy, népi vonós kamarazene
 
Tanulmányok:
1992: diploma - ELTE Tanárképző Főiskola - Ének-zene-karvezetés szak
2003: diploma - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Ének-zenetanár kiegészítő szak - kiváló minősítéssel
 
Oktatói tevékenység:
1992-1998: tanár a ferencvárosi Novus Gimnáziumban
1997-2007: az ELTE Tanítóképző Főiskola gyermektánc-oktatói képzésében zeneelméletet, zenetörténetet és népzenét oktat
1997-2000: Magyar Táncművészeti Főiskola pozsonyi tagozatán tanított
2007/2008-as tanév óta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi-vonós szakirányán tanít.
 
Számos népzenei tanfolyamon tanított: Jászberényi Népzenei Tábor, szegedi és budafoki „C" kategóriás tanfolyamok, Magyar Művelődési Intézet néptáncoktatói tanfolyamain, de éveken át tanított a Felvidéken és a Vajdaságban is.
 
Fontosabb koncertek, zenekari tagság, felvételek:

1986-ban megalakította a Tükrös népzenei együttest, amellyel eddig számos önálló albumot készített. A hazai és európai fellépéseken kívül a Tükrös Zenekar három sikeres ausztráliai és két Egyesült Államok-beli turnén vett részt. Évről évre állandó nyári programjuk a Tükrös Népzenei- és Néptánc Tábor. A 2008-ban megjelent Mi Mezőségünk című albumukkal az év legjobb autentikus népzenei lemezeként Fonogram díjat kaptak.
1993-tól 2012-ig a Budapest Táncegyüttes, majd az abból átalakult Honvéd Táncszínház zenésze, 2001-től zenei vezetője. Az együttes számos európai országot bejárt, emellett többször turnézott Japánban, Észak-Amerikában, Mexikóban és Kínában is. Több koreográfia és műsor zenei összeállítása (Magyar Rapszódia - 2001; Kalotaszeg - 2002; Szatmár - 2003; Csárdás! A Kelet Tangója - 2005; Monarchia - 2007; Mezőség - 2008, A Tenkes kapitánya - 2009; Táncoló tavasz - 2012) az ő nevéhez fűződik.
A Budapest Táncegyüttes zenészeiből alakult Gázsa zenekarral is több CD-t készítettek, emellett színpadi művek és filmek kísérőzenéjében is közreműködtek. A „Budapesttől Kommandóig" és az „Örkőiek Budapesten" című albumok mellett a 2004-es amerikai turnéjuk során Washingtonban a Voice of America Auditoriumban megtartott nagysikerű koncertjük hanganyagát is megjelentették.

 
Szakmai tevékenység, főbb publikációk:

1986 óta rendszeresen végez népzenei gyűjtéseket, legtöbbet Erdélyben és Szabolcs-Szatmárban járt.
1997-2001: között a Fonó Budai Zeneházban az „Utolsó Óra" népzenei gyűjtőprogram állandó munkatársa, ahol nem csupán gyűjtött, hanem a kb. 1200 CD-nyi rögzített anyag teljes rendszerezését, katalogizálását és utólagos jegyzőkönyvezését is ő végezte. A gyűjtésekből megjelent Új Pátria kiadványok egyik sorozatszerkesztője.Tucatnyi népzenei CD zenei rendezője.
Rendszeresen ír cikkeket a Folkmagazin című lapban és a Bartók Rádióban állandó népzenei műsora van a „Népzene itthonról" címmel.
1998 óta az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, valamint az évente megjelenő Táncház-Népzene CD-sorozat zenei rendezője.

 
Megjelent népzenei kiadványok:
1991: Bonchidai népzene,
1992: Vajdaszentiványi népzene,
1993: Kalotaszegi legényesek,
2004: Magyar Népzenei Dallamgyűjtemény – brácsamelléklet 2004

2013: Magyarpalatkai népzene
2014: Széki lakodalom

Rendszeresen tart előadásokat a Hagyományok Háza által szervezett továbbképző tanfolyamokon. Több kötetet lektorált, a Művelődési Minisztérium felkérésére megírta a középfokú népi brácsa tantervet, és tagja az Oktatási Hivatal érettségi tételkészítő vizsgabizottságának. Tagja a Népművészet Ifjú Mestere, valamint a Népművészet Mestere állami kitüntetéseket odaítélő kuratóriumnak.
Emellett országos népzenei- és néptánc versenyek rendszeres zsűritagja.

Díjak, kitüntetések:
2000: Tükrös Zenekarral megjelent „Szatmári népzene az 1900-as évekből" című lemeze a Magyar Művészeti Akadémia arany oklevelét kapta
2001: Népművészet Ifjú Mestere
2010: Fonogram díj a Tükrös zenekarral
2012: Magyar Ezüst Érdemkereszt

Elérhetőség: arendasp[kukac]freemail.hu