Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Nelson Goerner

2014. március 17.

Az Argentínában, San Pedróban született Nelson Goerner generációja egyik legkiválóbb zongoristája. Jorge Garrubbánál, Juan Carlos Arabiannál és Carmen Scalcionénél folytatott tanulmányait követően 1986-ban elnyerte a buenos aires-i Franz Liszt Verseny első díját. A helyezésnek köszönhetően lehetősége nyílt egy ösztöndíj keretein belül Maria Tipo-nál tanult a Genfi Konzervatóriumban. 1990-ben megnyerte a Geneva Competition első díját.

Pályafutása során Nelson Goerner Európa számos pontján fellépett: játszott a Salzburgi Fesztiválon, a La Roque d'Anthéron, a La Grange de Meslay-en (ahol Szvjatoszlav Richter-t helyettesítette), Edinburgh-ben, a Schleswig-Holstein és Verbier fesztiválokon, de ugyancsak hallható volt a bécsi Musikverein-ben, az amsterdami Concertgebouw-ban, a londoni South Bank Centre és a Wigmore Hall-ban, illetve buenos airesi Teatro Colon-ban. Olyan zenekarokkal játszott együtt, mint a Claus Peter Flor által vezényelt Philharmonia Orchestra, a berlini Deutsche Symphonie Orchestrá-val Andrew Davis vezénylése mellett, a Londoni Filharmonikusokkal Emmanuel Krivine dirigálásával, Neemi Jarvi-val és Raphael Fruhbeck de Burgos-szal a Suisse Romande-ban, a Bécsi Szimfonikusokkal és a Fabio Lusi vezényelte NHK Symphony Orchestra of Tokyo-val. A BBC Proms rendszeres fellépője. Az Egyesült Államok és Kanada sem ismeretlen számára: a Los Angeles-i Filharmonikusok és a Montreali Szimfonikus Zenekar ismert közreműködéje.

Nelson Goerner olyan kamaraegyüttesek nagysikerű résztvevője volt, mint a Takács Kvartett, Janine Jansen, Julian Rachlin, Steven Isserlis, Gary Hoffman és Vadim Repin, de ugyancsak koncertezett a mezzoszoprán Sophie Koch-val. Mindemellett szintén előadott Martha Argerich-csel, Alexander Rabinovich-csal, és feleségével Rusudan Alavidze-val.