A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György
Nagy Olivér

Nagy Olivér

Budapest, 1912. szeptember 24. – Budapest, 2000. október 12.

Zeneszerző, karnagy, tanár. A Zeneakadémián 1936-ban diplomázott, egyházi karnagyként, középiskolai énektanár és zongoratanár képesítéssel. 1933-39-ig a Palestrina Kórusnál korrepetítor majd másodkarnagy, 1936-1951-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának tagja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára 1945-től. Zeneelméletet, formatant, kórusirodalmat, partitúraolvasást és zongorát tanított, 1982-es nyugdíjazása után még tizennégy évig, 1996-ig.
 
A KÓTA zenei lap munkatársa volt 1971-1980-ig. A Magyar Rádióban kamarazenei hangversenyeket vezényelt, zenetörténeti előadás sorozatot tartott a zenekar történetéről és a zenei stílusok kialakulásáról. Számos kotta közreadójaként szerepelt. Partitúraolvasás, partitúrajáték címmel könyvet írt, melynek több kiadása, utánnyomása jelent meg. Szerkesztője volt „A magyar kórusművészet 30 éve" című kiadványnak.
 
Könyvéről tanítványa, Fehér Anikó énektanár, népzenekutató így emlékezik: „De miféle könyv az, amelyik bevezetőjében arról beszél, hogy ezen a „különleges hangszeren" (ti. a zongorán) igyekezzen mindenki „pontos ritmusban, az előírt dinamikával, a zenekari, illetve énekkari színeket a lehetőség szerint kikeverve, muzikális adottsággal, formailag művészi felépítésben, tehát mindig magas szinten reprodukálni"? Aztán: „Zongorázásunk akkor lesz ilyen, ha már mi magunk is élvezzük a megszólaltatott részleteket és gyönyörködünk előadásunkban." Gyönyörködünk előadásunkban! Még leírni is jó! Egy tanár, aki nem arra int, hogy legyenek ott a hangok, szólaljon meg a ritmus és kész, hanem figyel a gyönyörűségre."
 
Jelentősebb zeneművei a szimfonikus zenekarra írt Divertimento, hangjáték kísérő-zenék, kórusművek Robert Burns, Petőfi Sándor, Vajda János, Ady Endre verseire. Tihanyi László zeneszerző, tanár ekként méltatja: „Nagy Olivér olyan idők tanúja, amely már zenetörténet. Együtt dolgozott – többek között – Bartókkal, Dohnányival, Lajthával, Klempererrel, Ferencsikkel, Bárdossal. […] olyan alapvető művek bemutatóján működött közre, mint Stravinsky Zsoltárszimfóniája, Richard Strauss Metamorfózisa, vagy Bartók Cantata profanája. Megalapítója a Rádió Kamarazenekarának és a Palestrina Kórusnak. A kórusmozgalomban a neve fogalom, dirigensi, korrepetítori, zenei közreadói tevékenysége a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb, legaktívabb személyiségének életútját mutatja. […] engem is tanított a Zeneakadémián. Máig emlékszem hosszú beszélgetéseinkre, amelyek egy-egy mű bemutatóját követő órán zajlottak: mindent hallott, ismert, mindenről véleményt formált."
 
(Csanda Mária)