Diákok zenéltek diákoknak

2020. január 7.

A program célja, hogy a kultúra egyenlően jusson el minden debreceni diákhoz.

Csaknem kétezer hatodik osztályos diák hallhatta pénteken a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola növendékeinek játékát a Kölcsey Központ színháztermében. A Zenélő ifjúság című hangverseny egy pályázat részeként valósulhatott meg a Zeneakadémia és a Debreceni Tankerületi Központ együttműködésével.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Ötvös Éva, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese arról tájékoztatott, hogy a zenei gondozás kiemelten fontos a tankerület számára, ezért a így a módszertani megújulás is szükséges a művészetpedagógia területén.

 

Fotó: Molnár Péter

 

Debrecenben a leghatékonyabb

Dr. Benkő Szabolcs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szakmai vezetője kiemelte, az országos pályázat Debrecenben kiemelten sikeresnek mondható, mivel a tankerülettel összefogva Debrecenben vett részt a legtöbb diák a programban. Úgy fogalmazott, a művészetpedagógia megújítása a leghatékonyabban városunkban valósult meg.
Tóth József, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola intézményvezetője a beharangozón elmondta, mivel a program célja, hogy ne csak a tanárokhoz, hanem a diákokhoz is eljussanak a művészeti élmények, a leghatékonyabb módszer, ha a gyerekek a színpadon is diákokat látnak, hallanak. Így ugyanis közösen megélt élménnyé válik egy komolyzenei koncert. Tóth József kitért a Különleges énekóra elnevezésű programra is, amely tíz debreceni iskolába vitte „házhoz” a kultúrát a közelmúltban.
 

Élményalapú zenei képzés

A Debreceni Tankerületi Központ a program részeként támogatta az énektanárok hiánypótló, harmincórás akkreditált továbbképzését is, mivel a zenei nevelés a diákok érzelmi nevelésének fontos eszköze. A tankerületi intézmények énektanárai számára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanárai által vezetett kurzusok elsősorban a magyar népzene tanításának új lehetőségeit mutatták be.
 
 
A cikk a Hajdú-Bihar megyei hírportálon jelent meg.