A Zeneakadémia oktatóinak közleménye

2024. március 19.

Tájékoztatás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi kapcsolatairól és rangjáról.

A sajtóban újabban fokozott figyelem kíséri a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia nemzetközi kapcsolatainak és rangjának kérdését. Az alábbiakban e tárgyban néhány közérdekű tény ismertetésére kerül sor. A tájékoztató kifejezetten a jelenre összpontosít, és az intézmény tevékenységi területeinek sokaságából egy-egy jellemző példa erejéig csupán néhányat emel ki.

Az Európai Zeneakadémiák Szövetségének (AEC) 2023-ban közzétett álláspontja szerint a budapesti Zeneakadémia tartósan a legjobb 30 közé tartozik a mintegy 300 európai zenei felsőoktatási intézmény sorában. A sokat hivatkozott QS rangsor (Quacquarelli Symonds) külön szelektálja és értékeli a világ előadóművészeti (tánc-, színház- vagy zeneművészeti) profilú, illetve előadóművészeti karral is rendelkező felsőoktatási intézményeit. 2023-ban mindössze 119 intézmény került be ebbe a szakterületi rangsorba (Rankings by Subject), köztük – egyetlenként az ilyen profillal rendelkező magyar egyetemek vagy egyetemi karok közül – a budapesti Zeneakadémia. A válogatás szigorúságát jelzi, hogy csupán zenei felsőoktatással foglalkozó intézményből több mint ezer működik világszerte.

A QS rangsor átfogó értékelése a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet egy kategóriába sorolja olyan neves intézményekkel, mint a római Santa Cecilia Konzervatórium, a hamburgi Zene- és Táncművészeti Főiskola és az amerikai Cornell Egyetem. Az értékelés egyik fontos szempontja, az akadémiai reputáció alapján pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem e 119 tagból álló globális „válogatott” csapaton belül is a 20. helyen áll.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiválóságát mutatja az egyik legutóbbi siker: 100-ból 96 pontot és mellé nemzetközi jó gyakorlat minősítést is kapott a bírálóktól a Zeneakadémia Kodály Intézete által vezetett, a zenei távoktatást segítő Presto uniós projekt, amely az Erasmus+ programban, nemzetközi együttműködésben valósult meg.

A világ vezető, mértékadó zeneakadémiái néhány hónappal ezelőtt levélben nyilvánították ki véleményüket a Zeneakadémián zajló oktatásról.

Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem (Ausztria): „A budapesti Zeneakadémia régi, fontos partnere egyetemünknek. Mint a terület egyik vezető intézménye, gondosan megválogatjuk, hogy mely intézményekkel alakítunk ki intenzív együttműködést. Reméljük, hogy a budapesti Zeneakadémiával a továbbiakban is folytatni tudjuk kiváló együttműködésünket.”

Jeruzsálemi Zene- és Táncművészeti Akadémia (Izrael): „Reconnections programunkat minden évben megrendezzük, mivel nagyra értékeljük kapcsolatunkat az általunk tisztelt budapesti Zeneakadémiával. Az intézmény egyike azoknak a vezető zenei felsőoktatási intézményeknek, amelyek oktatási és művészi kiválósága nemzetközileg elismert, nemcsak Európában, de világszerte is.  Számos nemzetközi kapcsolatunk közül a Zeneakadémia egyike legértékesebb és legmegbízhatóbb partnereinknek.”

 

Zheijang (Csöcsiang) Zeneakadémia (Kína): „A budapesti Zeneakadémia mindig nemzetközileg ismert és jegyzett zenei felsőoktatási intézmény volt.  Kínában, és azt gondoljuk, az egész világban úgy ismert, mint magas zenei színvonalat képviselő intézmény.  A Zeneakadémia aktív és fontos résztvevője a 16 tagú Kína–Közép-Európa Zeneakadémiai Szövetségnek.  Hallgatóink mindig nagyra értékelik a kiemelkedő színvonalú oktatást, amelyben a Zeneakadémián részesülnek. Mivel ez egy első rangú zenei egyetem, feltétlenül folytatni szeretnénk az együttműködésünket.”

Moszkvai Gnyeszin Zeneakadémia (Oroszország): „Megtisztelő számunkra, hogy együtt dolgozhatunk és fejleszthetjük kapcsolatunkat a Zeneakadémiával.  Az intézmény oktatása magas színvonalat képvisel, amelyet több alkalommal megtapasztaltunk. Az elmúlt években professzoraink többször látogattak a Zeneakadémiára, mely események a legprofesszionálisabb színvonalon voltak megszervezve. Nagyon értékes tapasztalatokat szereztünk és további együttműködési lehetőségekről beszéltünk.”

Manhattan School of Music (Amerikai Egyesült Államok): „Már közel 150 éve, hogy Liszt Zeneakadémiája kivételesen jól ismert és nemzetközileg elismert zenei felsőoktatási intézmény. A legmagasabb színvonalat képviseli, amely egyenrangú nagyszerű európai társaival: London, Párizs, Bécs, Amszterdam, Koppenhága és a világ más zeneakadémiáival, például Moszkva, Sanghaj, New York intézményeivel.  Várjuk kapcsolatunk folytatását a Zeneakadémiával, amely egyike a kevés partnereinknek a világon, akikkel együttműködünk az intézmény kiválósága és magas színvonala miatt.”

A Zeneakadémia 2023 szeptemberében megrendezett Bartók Világversenyére 26 országból 97 fiatal hegedűművész nyújtotta be pályázatát. A nemzetközi zsűri elnöke a Juilliard School hegedű professzora, Daniel Phillips volt. A versenyhez kapcsolódó nemzetközi tudományos konferencián az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Romániából, Svájcból és Szerbiából érkező szakemberek vettek részt, többek között olyan neves intézmények zenetudósai, mint a londoni Royal Holloway vagy a University of Cambridge.  Az elmúlt évek zeneakadémiai zeneszerző versenyeinek zsűrielnökei a világ vezető zeneszerzői voltak: Thomas Adés, Eötvös Péter és John Corigliano. 

A Zeneakadémia hallgatói rendszeresen szerepelnek sikerrel rangos nemzetközi versenyeken. Egy zongora mesterszakos hallgató a Bécsi Nemzetközi Zenei Versenyen idén első helyezést ért el. A Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatója a poznańi Telemann-versenyen szintén első díjat és közönségdíjat is nyert.

Marton Éva a Zeneakadémia professor emeritája, Magyar Szent István-renddel, Corvin -lánccal és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas világhírű magyar operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki háromszor nyerte el a New York-i Metropolitan Operában az Év Énekese díjat a New York Times értékelése szerint. Ő a névadó-alapítója az egyetem immár 6. alkalommal megrendezett Marton Éva Nemzetközi Énekversenyének, amely világszinten kiemelten jegyzett a zenei megmérettetések között, hiszen azon kevés ilyen esemény egyike, amely tagja a tekintélyes Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének (WFIMC), 2019 óta.

Növendékei a magyar és nemzetközi operaszínpadok rendszeres fellépő sztárjai, a Magyar Állami Operaház énekművészei: többek között Vörös Szilvia, Rácz Rita, Cser Krisztián, Horti Lilla, Megyimórecz Ildikó. Tuznik Natália és Szeleczki Artúr az operaházban nemrég bemutatott Don Giovanni-produkcióban nagy sikerrel léptek a közönség elé. Marton Éva jelenleg nagy érdeklődés mellett zajló mesterkurzust tart az Ének Tanszék valamennyi hallgatója számára.

Az intézmény legkiválóbb hallgatóinak pályakezdése ugyancsak a nemzetközi színtéren zajlik. Egy oratórium- és dalének mesterszakon végzett hallgatót több ezer jelentkező közül válogattak be két éve a Berlini Állami Operaház stúdiójába – minden hangfajból egy, összesen négy fiatal nyerte el ezt a lehetőséget. A Zeneakadémia közelmúltbeli hallgatója ma már a berlini intézmény tagja, legutóbb Erda szerepében lépett fel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera mesterszakán tavaly előtt végzett egyik hallgatót pedig a párizsi operastúdióba vették fel, amihez a felvételi eljárás során több ezer jelentkezőt kellett megelőznie: számára még egy évet felajánlottak, továbbra is a stúdióban dolgozhat.

A közép-európai felsőoktatási együttműködésben, a CEEPUS programban 2023. július 8. és 9. között Budapest, Graz, Ljubljana, Zágráb zeneakadémiáinak fúvós hallgatói vettek részt kurzusokon és adtak záróhangversenyt a Zeneakadémia Solti termében Winds of Central Europe címmel.

 
Winds of Central Europe 2023 (Fotó: Posztós János / Zeneakadémia)
 

 

Japánnal kiemelkedően szoros a kapcsolata a Zeneakadémiának, a szapporói Otani Egyetemen, a tokiói Geidain, a tokiói College of Musicon és Gifu városában tartanak oktatóink rendszeresen mesterkurzusokat.

A Zeneakadémián, valamennyi képzési típust figyelembe véve, összesen 205 külföldi fiatal tanul, ami a képzéseken részt vevő diákság teljes létszámához, 904 főhöz viszonyítva magas arány, 23,6 százalék. Ez a körülmény a Zeneakadémia egyetemi polgárságát igazi nemzetközi közösségé avatja.

A Magyarországra akkreditált külképviseletekkel kiemelkedően jó a Zeneakadémia munkakapcsolata, az így kialakuló kooperációk a magyar kulturális diplomácia szerves részét képezik. Ezzel összhangban a világ 24 országában működő 26 külföldi magyar kulturális intézet munkáját is rendszeresen segíti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. 2023. március 3-án a budapesti Zeneakadémia, a zágrábi Liszt Intézet és a Zágrábi Zeneakadémia közös szervezésű hangversennyel emlékezett meg Dora Pejačević horvát–magyar grófnő és muzsikus halálának 100. évfordulójáról. 2023-ba és 2024-ben havi rendszerességgel adnak közös hangversenyt a budapesti Zeneakadémia és a római Santa Cecilia Konzervatórium hallgatói a Római Magyar Akadémia szervezésében. 2023. április 27-én, a Zeneakadémia Solti termében Törökország nagykövetségével közös szervezésben adtak jótékonysági hangversenyt a földrengés károsultjainak javára az egyetem török hallgatói, 2024-ben pedig Hegyei Gézának, Liszt növendékének állítunk emléket, aki a török szultán udvarának zongoraművésze volt.