A Zeneakadémia tanárait és diákját is díjazta az Artisjus

2018. december 18.

Könnyű- és komolyzenei kategóriákban osztottak díjakat december 17-én az Artisjus székházában. A díjakat két kategóriában osztották ki: azokat az előadóművészeket jutalmazták, akik a kortárs magyar műveket tűzik műsorukra és viszik sikerre, és a szerzők az újonnan alapított díjjal megköszönték a zenetanárok munkáját is, akik nélkül aligha születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek.

Tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2018. december 17-én. A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két új díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége döntött.

Az Artisjus Előadóművészi Díjában azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket. 

Az Artisjus Zenetanári Díjával azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére, és missziójuk, hogy a felnövekő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

 

A Zeneakadémia tanárai és diákjai közül idén az alábbi művészek nyerték el a kitüntetést:

Borbély Mihály: a Jazz Tanszék egyetemi docense, a világ számos pontján tart kurzusokat a Kossuth-díjas fúvósművész. A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik: együttesvezetőként, különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként.

Lattmann Béla: a Jazz Tanszék művésztanára, Zorán és a Horváth Charlie Band állandó tagja. Számos nemzetközi turné résztvevője, száznál is több felvétel őrzi munkásságát. A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Emerton- Artisjus- és Pro-Urbe díjas művész.

Fülei Balázs: Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. 2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője, egyetemi adjunktus. Világszerte tart mesterkurzusokat, és nevéhez fűződik a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban évente megrendezett, nemzetközi Echo Nyári Akadémia megalapítása.

Kocsis-Holper Zoltán: karnagy, szólóénekes és zenetanár, a Doktori Iskola hallgatója. A Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese, a soproni Kórus Spontánusz és a budapesti Vass Lajos Kamarakórus művészeti vezetője. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) művészeti bizottsági tagja.

Lakatos György: 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, a Fúvós Tanszék vezetője. 1983 és 1989 között a Magyar Állami Operaház fagottosa volt. 1996-ban Liszt díjjal, 2012-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki. 1991-ben alapította és azóta vezeti a minden évben jótékonysági céllal megrendezett Kék Madár Fesztiválnak.

Rajk Judit: az Egyházzene Tanszék egyetemi adjunktusa. 1998-tól az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest kuratóriumának tagja, 2009-től elnöke. Oratórium, dal- és koncerténekesként rendszeresen szólaltatja meg kortárs szerzők kompozícióit, több mű ősbemutató fűződik nevéhez.

Dr. Darázsdi Zita: 2004-ben DLA fokozatot szerzett énektanár-karvezetés szakon. 2003 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnáziumának tanára, idei évtől igazgatóhelyettese, továbbá a Zeneakadémia zeneelmélet tanszékének szolfézs-zeneelmélet oktatója.

 

Címkék