Balogh Ádám újabb sikere New Yorkban

2018. szeptember 2.

A New Yorkban megrendezett IKIF (International Keyboard Institute and Festival) idén ünnepelte fennállása 20. évfordulóját. A fesztiválon neves művészek tanítanak, művészeti vezetője Jerome Rose zongoraművész.

A fesztivál keretében megrendezett versenyre idén is kiválasztottak a nevezők közül tizenhat fiatal pianistát. A megmérettetés háromfordulós volt, a versenyzők nyolcvan perces szóló anyaggal készültek, melyet a neves zongoraművészekből álló zsűri előtt az utolsó fordulóban egyben el kellett játszaniuk.

A tizenhat zongoristából nyolcan jutottak a második fordulóba, majd négyen a döntőbe. A négy díjazott között volt Balogh Ádám, aki a Zeneakadémián Némethy Attila BA II. éves hallgatója. A fődíjat a spanyol Martin Garcia Garcia nyerte. A zsűri a többi döntőst egyformán jutalmazta. Yinuo Wang, Alexandre Lory és Balogh Ádám között nem állítottak fel sorrendet, mindenkit egyenlően díjaztak. A döntősök egyenként 5000 dollár értékű ösztöndíjat nyertek illetve egy new yorki szólóestre kaptak meghívást. A zsűri elnöke Eduard Zilberkant volt.

Balogh Ádám az utóbbi pár évben nagyon sok fesztiválra, kurzusra kapott meghívást. Amerikába negyedik éve hívják rendszeresen. 2017 márciusában egy zongoraversenyre kapott invitálást, és a „New York International Concert Debut Audition” rendezvényen a legjobb három közé jutott. Ugyanebben az esztendőben az izraeli Tel Hai fesztiválon vett részt, ahol a „Concerto” verseny egyik győztese volt, amelynek jutalmaként egy zenekari meghívásának tehet eleget még idén.

Balogh Ádámra több neves külföldi pedagógus, zongoraművész is felfigyelt. Két alkalommal járt Philadelphiában a Curtis Intézet nyári fesztiválján, illetve Texasban a PianoTexas fesztiválon és a Junior Cliburn Versenyen, utóbbin különdíjat nyert a döntőben. A versenyen felfigyelt rá Arie Vardi zongoraművész – korunk egyik leghíresebb pedagógusa –, meghívása által Ádám Erasmus ösztöndíjasként folytatja tanulmányait Hannoverben, a 2018–19-es tanévben.

A Zeneakadémia közönsége szeptemberben két alkalommal is hallhatja Ádám játékát: 17-én Pusker Júliával és Bánkövi Bencével szólaltatja meg Beethoven Hármasversenyét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenyén, 22-én pedig a Semmelweis Emlékév ünnepi hangversenyén Liszt A-dúr zongoraversenyét fogja játszani az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Címkék