Jelentős szerepet vállalt a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon a Zeneakadémia és a Kodály Intézet

2024. március 11.

Oktatóink és hallgatóink is fellépnek a március 14-én kezdődő, harminckilencedik alkalommal megrendezett eseménysorozat komolyzenei programjaiban.

Az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál eseményeit sajtótájékoztatón ismertette Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a város több kulturális intézményének vezetője a minap. Rajk Judit igazgató, a Kodály Intézet vezetője kezdeményezésére az Intézet és a Zeneakadémia tanárai, valamint hallgatói számos program előadói, szólistái lesznek a rendezvényen, illetve a nyári Kodály Fesztiválon.

Fotó: Hiros.hu/Banczik Róbert
 

 

A Zeneakadémia és Kodály Intézete a két eseménysorozat komolyzenei programjának alakításában is részt vesz, például utóbbi szakmai felügyeletével született együttműködés a város és a Bach Mindenkinek Fesztivál között, így Kodály szülővárosa is csatlakozik a rendezvénysorozathoz Peter Guy ausztrál orgonaművész, a Kodály Intézet végzős mesterszakos hallgatója március 16-i nyitókoncertjével. A Kodály Intézet hallgatói is közreműködnek a Korál és népdal / Bach és Kodály című, a Református Nagytemplom orgonáján megszólaló koncerten korál-énekekkel és Kodály Zoltán vallásos ihletésű műveinek előadásával. A városi Evangélikus templomban március 25-én pedig a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke hallgatóival és tanáraival muzsikálnak együtt a kodályos diákok. Erdei Péter, a Kodály Intézet egykori igazgatója, a Zeneakadémia tanára a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart és a Kecskeméti Énekes Kört vezényli ugyanitt, a nagyszombati ünnepi barokk hangversenyen. Dr. Kovács Sándor professor emeritus pedig a Katona József Könyvtárban tart majd ismeretterjesztő előadást Bartók amerikai éveiről.