Régi Zenei Napok, Nemzetközi Bartók Szeminárium, Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny

2014. március 5.

Már lehet jelentkezni a Filharmónia Magyarország által szervezett nyári kurzusokra, illetve a 2014. őszén rendezendő csellóversenyre.

Már lehet jelentkezni a Filharmónia Magyarország által szervezett nyári kurzusokra, illetve a 2014. őszén rendezendő csellóversenyre.

 

A 2012 óta Fertődön, az Esterházy-kastélyban megrendezett Régi Zenei Napok keretében idén is világhírű előadóművész-professzorok vezetik a mesterkurzusokat. Június 21-28. között Nancy Argenta és Igrid Attrot várják az énekes hallgatókat, a fuvola-furulya kurzust Erik Bosgraaf fiatal  holland furulyavirtuóz vezeti. A barokk és klasszikus hegedű szóló- illetve kamararepertoárjában Dmitrij Sinkovsky – aki mellesleg kontratenor énekesként is aktív – segíti elmélyedni a vonósokat, a csembalista fiatalok immár második alkalommal Nicholas Parle érkezésének örülhetnek, aki ezúttal elsősorban a XVI. századi angol és spanyol billentyűs zene rejtelmeibe avatja be a résztvevőket. A Régi Zenei Napok kamarazene kurzusára – melyet a hangszeres foglalkozásokat vezető professzorok tartanak – más barokk hangszeresek is jelentkezhetnek, Széll Rita tánctörténész pedig immár hagyományosan barokk tánckurzust tart majd  kezdőknek és haladóknak egyaránt. A júniusi programot nemzetközi rangú fesztiválkoncertek és egyéb programok színesítik. A kurzusokra korlátozott számban lehet jelentkezni a www.filharmonia.hu honlapon keresztül, legkésőbb 2014. április 30-ig.

 

Szintén április végéig lehet jelentkezni idén 30. alkalommal megrendezendő Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusaira. A 2014. július 10-19. között Szombathelyen zajló programsorozat másik jubileuma a zeneszerzés mesterkurzus vendégtanárához, Eötvös Péterhez kötődik, hiszen a zeneszerző-karmester ebben az évben ünnepli 70. születésnapját. A további kurzusokat Howard Williams (karmester), Manuel Zurria (fuvola), Jeanne-Marie Conquer (hegedű), illetve a Zeneakadémia tanárai: Perényi Mikós (gordonka) valamint Nagy Péter és Szokolay Balázs (zongora) vezetik majd, s a szemináriumot a hagyományokhoz híven zenetudományi előadások, fesztivál-koncertek, kirándulás és népzenei táncház színesítik. A programsorozat, illetve a mesterkurzusok részletei a www.bartokfestival.hu oldalon találhatók meg.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában hirdette meg a Filharmónia Magyarország a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyt, melynek 2014. szeptember 4-13. között a Zeneakadémia ad otthont. A három fordulós, 18.000 Eurós összdíjazású versenyre 1982. január 1. után született csellisták jelentkezhetnek legkésőbb 2014. május 1-ig. A részletes versenykiírás ide kattintva, a jelentkezési lap pedig ezt a linket követve tölthető le.