Rektori köszönet az Operavizsga-fesztivál sikeréért

2014. január 27.

2014. január 23. és 26. között Egyetemünk eddigi életében páratlan, nemzetközi résztvevők közreműködésével megrendezett Operavizsga-fesztivál zajlott a színházteremmé újjávarázsolt, nemrég Solti Györgyről elnevezett Kisteremben.

2014. január 23. és 26. között Egyetemünk eddigi életében páratlan, nemzetközi résztvevők közreműködésével megrendezett Operavizsga-fesztivál zajlott a színházteremmé újjávarázsolt, nemrég Solti Györgyről elnevezett Kisteremben.

 

 

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a fesztivál sikeréhez hozzájárultak. Mindenekelőtt köszönetemet fejezem ki a Magyar Művészeti Akadémiának, ezen belül is Marton Éva professzor asszonynak, a Színházművészeti Tagozat vezetőjének. Az ő támogatásuk nélkül a fesztivál nem jöhetett volna létre.

 

A fesztivált „The Don Juan Project” című saját produkciónk nyitotta, melynek rendezője – az egész fesztivál létrehozásában oroszlánrészt vállaló – Almási-Tóth András tanár úr volt. Opera tanszakunk hallgatói kiválóan helytálltak mind a kimondottan nehéz énekesi, mind az eléjük állított színészi feladatok terén. Tanárainknak köszönöm a lelkiismeretes felkészítést. Külön öröm számomra az opera tanszak és a Zeneszerzés Tanszék gyümölcsöző együttműködése: a Mozart-áriákat zeneszerzős növendékeink által komponált, remek elképzelésekkel és ötletekkel teli zenei egységek fűzték össze. Köszönet Fekete Gyula tanár úrnak és a Zeneszerzés Tanszék hallgatóinak munkájukért. Az előadáson a Concerto Budapest zenekar működött közre Cser Ádám vezényletével, magas színvonalon, tökéletes partnerként.

 

A második produkció a Stockholmi Operafőiskola előadása volt. A „Sing the Body Electric!” technikai megoldásai rengeteg újdonságot tartalmaztak, egészen megdöbbentő, modern akusztikai hatásokat értek el. A színpadon túlnyúló térkihasználás – az aula és a lépcsőház tereinek bevonásával – sajátos alaphangot adott az előadásnak.

 

A fesztivál harmadik előadását a Firenzei Cherubini Konzervatórium adta, gyönyörű jelmezekkel és szép díszletek között a Dido és Aeneas című Purcell-operát előadva. Nagyszerűen sikerült a Solti Terem világítási technikáit alkalmazniuk, a fények játékával új élményt nyújtott a jól ismert, népszerű opera. Előadásuk a klasszikus, letisztult operajáték szép példája volt.

 

A záró produkció Stravinsky: A katona története című műve volt, a Zágrábi Zeneakadémia előadásában. A virtuóz hangszeres tudást igénylő mű a színjátszásban is megkövetelte a virtuozitást, hogy az elgondolkodtató fausti történet megelevenedhessen.

 

 

A művészi teljesítmények mellett a fesztivál sikeres lezajlása a háttérmunkának is köszönhető. A Nemzetközi és Intézményfejlesztési Osztály, valamint a Koncert- és Rendezvényszervezési Osztály munkatársainak köszönöm odaadó munkáját. A „vendégtársulatok” mindegyike rendkívül jól érezte magát, tökéletes kiszolgálásban részesültek, nagyszerű hangulatban próbáltak és mutatták be produkcióikat.

 

Külön szeretném kiemelni technikai munkatársaink közreműködését, Lakatos Gergely irányításával. Valamennyi operaelőadás technikai hátterét kiválóan oldották meg, melyet minden egyetem vezetője, tanárai és maguk a hallgatók is külön kiemeltek, megköszöntek. Rendkívül szerencsésnek tartanak bennünket nemcsak a csodálatos épület, hanem az épület felszereltsége és a munkatársak szaktudása, készséges és figyelmes munkája miatt is.

 

Az Operavizsga-fesztivál nagy sikert aratott a nagyközönség és a szakma köreiben egyaránt. Talán némileg nagyobb média-figyelemre is érdemes lett volna, hiszen újszerű, friss és ötletes, rendkívül színvonalas produkciók felvonultatásával megmutatta a Zeneakadémia egyéni arcát. Olyan projektet sikerült megvalósítanunk, mely összhangban áll az Egyetem szellemiségével, a koncertrendezés magas színvonalával, a hagyományok és ugyanakkor az új, progresszív elképzelések összehangolásával.

 

Még egyszer köszönöm valamennyi résztvevő közreműködését, remélve, hogy a jövő még sok hasonló eseménnyel teszi gazdagabbá Egyetemünk és a nagyközönség életét.

 

 

Budapest, 2014. január 27.

 

 

Dr. Vigh Andrea

rektor

 

Kapcsolódó cikkünk fotógalériával és a fesztivál műsorfüzetével a zeneakademia.hu-n