Rovátkay Lajos csembaló mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2018. április 9.

Időpont:

2018. április 11. (szerda), 10.00-13.00 és 15.00-17.00

2018. április 12. (csütörtök), 10.00-13.00 és 15.00-17.00

 

Helyszín:

Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

(1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)

 

Jelentkezés:

Az aktív hallgatókat a csembaló tanárok osztják be.

Passzív részvevőként bárki ingyenesen részt vehet a kurzuson. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ide kattintva lehet az online űrlap kitöltésével.

 

Rovátkay Lajos, csembaló- és orgonaművész, együttesvezető, zenepedagógus és zenekutató, Budapesten született. A Bartók Konzervatóriumban (1951-1954) legfőbb tanárai Hammerschlag János (orgona) és Sugár Rezső (zeneelmélet) voltak. 1954-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke, orgona (Pécsi Sebestyén) és zenetudományi szakon (Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos és Gárdonyi Zoltán). 1956 novemberében elhagyta Magyarországot. 1959-ig a Frankfurt am Main-i zeneakadémia hallgatója orgona és csembaló szakon (Helmut Walcha), 1959-1962-ig H. Walcha privátasszisztense. 1962-től 1998-ig Hannover zeneművészeti főiskolájának docense, majd professzora orgona és csembaló szakon és az ottani Régizenei Stúdió vezetője. 

Markáns szerepet játszott a historikus információjú zenei előadási gyakorlat németországi meghonosításában. Elsőként vezette be ott a ’klasszikus’ konstrukciójú csembalótípusokat, úgy a hangversenyezés, mint a főiskolai kiképzés terén. Szintén első volt az olasz korabarokk (Monteverdi-kortársak) vokális és hangszeres zenéjének szisztematikus előadói és pedagógiai művelése terén is. A németországi Régizene-együttesek tagjainak nevezetes része a hannoveri Régizenei Stúdió neveltjei, Rovátkay Lajos tanítványai kiemelkedő zenei pozíciókat töltenek be egész Németországban és annak határain túl is.

Sokoldalú zenei tevékenységének forrása és ihletője a vokális és instrumentális zene többszázados termésének alapos és élményszerű ismerete. Nemzetközi hangversenyezése, fesztiválokon való fellépései és CD-felvételei mellett – és azok összefüggésében – az 1500 és 1800 közötti zene szenvedélyes kutatója, számos mestermű felfedezője és gyakorlati életrehívója. Az olasz korabarokk mellett a bécsi későbarokk egyházi zenéje képez súlypontot munkásságában. Rovátkay Lajos volt Európában Agostino Steffani (1654–1728) zenéjének első népszerűsítője. 1989-ben a hannoveri operaház 300 éves jubileumának alkalmából Steffani Enrico Leone című házavató operáját vezényelte (jelenkori első előadás) két évadon át, de bemutatta a braunschweigi operaházban és a bostoni Early Music Festival keretében is.

Sokágú működésének központi erőforrása a J. S. Bach életművével való állandó foglalkozás, amelynek gyökerei a budapesti tanulóévekig nyúlnak vissza.

Rovátkay Lajos az alsó-szászországi Zenei Nagydíj kitüntetettje.

Címkék