2017.09.29 14.00

Zeneakadémia, I. előadóterem

Út a sikerhez: Gyakorlás vagy karrierépítés

Út a sikerhez: Gyakorlás vagy karrierépítés

Művész menedzsment workshop a Zeneakadémián

Korábban talán elég volt tehetséges és jólképzett muzsikusnak lenni a siker eléréséhez, azonban a 21. században a zenészeknek tehetségük mellett számos egyéb készségre és kreatív ötletre is szükségük van ahhoz, hogy nemzetközileg elismert művésszé válhassanak. A repertoár jó kialakítása és a hangversenyprojektek egyedisége nagyban hozzájárul a megálmodott zenészkarrierhez. Mik tehát a legfontosabb tényezők, melyek befolyásolják egy zenész pályáját, legyen szó akár szólistakarrierről akár zenekari munkáról? Mit kell még a gyakorláson kívül tennünk? Hogyan válthatjuk valóra az álmainkat és válhatunk egyszerivé és megismételhetetlenné a klasszikus zene világában?

Ez a workshop Rólad szól és hozzásegít ahhoz, hogy egyéni döntéseket meghozva megtanulj önállóan gondolkodni és dolgozni a siker felé vezető úton.

 

A workshopot vezetik:

 • Willem de Bordes Hollandia leghíresebb vonósegyüttesének, az Amsterdam Sinfoniettának művészeti és programvezetője. A kreatív programtervezésnek köszönhetően, az együttes repertoárjában a barokktól a kortárs zenéig szerepelnek egyaránt népszerű és elfeledett darabok.
 • Rico Gulda a Wiener Konzerthaus Koncertközpontjának vezetője. Európa legfontosabb és legnevesebb hangversenytermeinek egyikeként a Konzerthaus színpadra hív mind elismert, mind szárnyaikat bontogató művészeket a világ minden részéből.

Mindkét vezető sokéves tapasztalattal rendelkezik a hangversenyévadok megtervezését illetően, így számos szólistával, karmesterrel és zeneszerzővel működött együtt munkájuk során.
 

A workshop beosztása:

2017. szeptember 28. csütörtök, 15.00-18.00 (18.00 és 19.00 óra között egyéni konzultációk)

2017. szeptember 29. péntek, 14.00-18.00 (18.00 és 19.00 óra között egyéni konzultációk, ill. további beszélgetés a B-tervben)

 

Előkészület:

 • A Wiener Konzerthaus és az Amsterdam Sinfonietta programfüzetének áttanulmányozása (a pontos feladatot a későbbiekben kapják meg a résztvevők)
 • Esettanulmány elemzése: ki kell választani egy sikeres szólistát, kamaraegyüttest vagy szimfonikus zenekart, és megvizsgálni, miért és hogyan jutottak hírnevükhöz.

 

1. alkalom:

 • Bevezetés
 • A Wiener Konzerthaus és az Amsterdam Sinfonietta és programtervük (a repertoár megválasztása és egyes projektek bemutatása)
 • Beszélgetés a Wiener Konzerthaus és az Amsterdam Sinfonietta programtervezési stratégiáiról a résztvevők által korábban már tanulmányozott programfüzet alapján.
 • A jelenlegi kihívások áttekintése, ill. a klasszikus zene világának legjobb gyakorlatai.

 

Az egyéni beszélgetések és fogadás a Zeneakadémia Kávézójában, majd később a B-tervben

 

2. alkalom:

 • Néhány érdekes sikertörténet bemutatása és megvitatása a repertoár kialakításának szempontjából (a workshop vezetői és a résztvevők egyaránt hoznak példákat).
 • Hogyan ajánljam magam a menedzserek figyelmébe? Hogyan tudok rájuk olyan benyomást tenni, hogy felkérjenek, játsszam náluk a következő évadban?
 • Kurátori munka a zenében: a koncertrepertoár kialakítása és felépítése
 • Kreatív csoportmunka: egyedi és érdekes hangversenyprogram kialakítása a Wiener Konzerthaus vagy a Zeneakadémia számára
 • A koncertprogramok bemutatása kreatív és vonzó formában, majd a csoportmunka megvitatása

 

Az egyéni beszélgetések és fogadás a Zeneakadémia Kávézójában.

A workshop nyelve angol, a részvétel regisztrációhoz kötött, ami ide kattintva lehetséges szeptember 10-ig. Mindenkit szeretettel várunk!

Mivel az egyes programpontok szorosan kapcsolódnak egymáshoz, kérjük a jelentkezőktől a workshopon való teljes részvételt.

 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

 

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap

 

 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár