A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Klarinétművészek

SHIRLEY BRILL

Shirley Brill karrierje egy, a Zubin Mehta által dirigált Izrael Filharmonikus Zenekarral való közös fellépéssel vette kezdetét. Azóta számos nemzetközileg elismert zenekarral is színpadra lépett már a művésznő, többek közt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral a Berlini Filharmóniában, a Hamburgi Szimfonikusokkal Jeffrey Tate keze alatt, a Prágai Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarával a Kölni Filharmóniában, a Genfi Kamarazenekarral, a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarral. Legutóbb pedig a Müncheni Szimfonikus Zenekarral lépett fel szólistaként Philharmonie im Gasteigben.

Shirley Brill a 2007-es Genfi Nemzetközi Verseny, illetve a 2006-os Markneukircheni Nemzetközi Verseny győztese, ezen felül a müncheni International ARD Competition különdíjasa.

Shirley Brill számos kiemelkedő nemzetközi fesztivál vendégművésze. Ezek közé tartozik az angliai BBC Proms, a montpellier-i Radio France Festival, az osztrák Schubertiade, a svájci Davos Festival, és az izraeli Jerusalem International Chamber Music Festival. Ezen felül több jeles németországi zenei fesztivál visszatérő vendége: Schleswig-Holstein Festival, Rheingau Festival, Heidelberger Frühling és legutóbb a Mecklenburg Vorpommern Festival.

Shirley Brill olyan elismert művészekkel és formációkkal dolgozott eddig együtt mint Daniel Barenboim, Sabine Meyer, Emmanuel Pahud, Janine Jansen, Tabea Zimmermann, a Jerusalem String Quartet, a Fauré Piano Quartet és a Trio di Clarone. Ezek mellett rendszeresen lép színpadra Jonathan Aner zongoristával a Brillaner Duo néven. Ezen formációval szerepeltek a New York-i Carnegie Hallban, a zürichi Tonhalléban, a sanghaji Oriental Art Center-ben és a bonni Beethoven-Haus-ban is.

Shirley Brill zenei tanulmányait Izraelben kezdte Yitzhak Katzap irányítása mellett, majd tanulmányait Németországban, a Musikhochschule Lübeck (MHL) egyetemen folytatta Prof Sabine Meyer osztályában. Ezen felül felsőfokú tanulmányokat folytatott a bostoni New England Conservatory-ban, Richard Stoltzman vezetésével.

Shirley Brill a berlini Academy of Music Hans Eisler korábbi vendégprofesszora, illetve a Barenboim-Said Akademie tanára. 2018 októbere óta a Hochschule für Musik Saarbrücken klarinétprofesszora.

 

Nicholas Cox

Nicholas Cox 1992 és 2014 között a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra első klarinétosa volt. Ez alatt az időszak alatt többek között Copland, Weber, Nielsen, Bruch, Richard Strauss és Mozart versenyműveit is megszólaltatta a zenekarral. Közreműködőként az együttes Beethoven, Nielsen, Sosztakovics és Rahmanyinov szimfóniáinak, valamint Strauss és Suk szimfonikus költeményeit bemutató lemezeinek felvételén is szerepel. Meghívott első klarinétosként fellépett az LSO, a Philharmonia, az Academy of St Martin’s, a London Sinfonietta, a Royal Northern Sinfonia, az English National Opera, a Royal Opera, a Royal Philharmonic, a City of Birmingham Symphony, a Hallé, valamint a BBC szimfonikus zenekaraiban. Nicholas Cox az első klarinétosa a Milton Keynes City Orchestra-nak 1991 óta és szólistaként olyan helyszíneken lépett fel mint a  Wigmore Hall, a Queen Elizabeth Hall, továbbá az Edinburgh-i, Cheltenham-i, Brighton-i és Huddersfield-i fesztiválok.

Nicholas Cox előadói karrierje mellett oktatói tevékenysége is figyelemre méltó. Több mint húsz éve a manchesteri Royal Northern College of Music oktatója, diákjai a világ vezető szimfonikus zenekarainak elismert tagjai. 2006-ban Mark Simpson nevű első éves diákja volt az első olyan tanuló, aki egyszerre nyerte meg a BBC Young Musician és a BBC Young Composer of the Year rendkívül nagy presztízzsel járó díjait. Az RNCM-ben való oktatás mellett Nicholas a világ számos pontján tartott már mesterkurzust, többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Magyarországon, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Finnországban és Kínában. Évek óta visszatérő előadója az olaszországi Camerino Italian Clarinet University nevű nyári egyetemnek, mely város a 2016-os földrengés során rendkívül nagy károkat szenvedett.

Nicholas Cox hanglemezei közül Mozart A-dúr klarinétversenyének és A-dúr klarinétkvintettjének felvételét (ClassCD 1502) érdemes kiemelni, mely 2003-as megjelenésekor azonnal elnyerte a „Hét CD-je” díjat a Classic FM rádión, és a csatorna legtöbbet sugárzott lemeze. Ezen felül érdemes kiemelni diszkográfiájából Richard Strauss Duett-Concertinójának, Brahms és Reger szonátáinak, valamint a Bliss Kvintett felvételeit, illetve az angol darabokat felvonultató Thurston Connection (Naxos kiadó) című lemezét.

Nicholas kutatói és szerkesztői munkája során François Devienne francia klasszikus zeneszerző szonátáinak modern olvasatait is elkészítette az Edition HH kiadó számára. Továbbá a PeerMusic felkérésére szerkesztette meg Mieczyslaw Weinberg klarinétdarabjait, illetve Ian Hamilton késői kompozícióit – utóbbit a QTPublications megbízásából. Több alkalommal is tartott előadásokat Brahms munkásságáról angolul és németül, többek között 2015-ben a madridi International Clarinet Assocation Festival, 2016-ban az isztanbuli Istanbul International Woodwind Festival-on és CSU Northridge vendégelőadóként. Jelen kutatói munkájának középpontjában Stravinsky 1919-ben keletkezett Három darab szólóklarinétra című kompozíciója áll.

Nicholas Cox zenei tanulmányait a cambridge-i St Catherine’ College-ban, valamint ösztöndíjas tanulmányutak révén Hannoverben (Hochschule für Musik und Theater) Hans Deinzer osztályában, illetve az Aspen Music School-ban folytatta. Az 1984-es „Royal Over-Seas League Competition” versenyen arany minősítést szerzett, illetve második helyezést ért el a „Jeunesses Musicales International Clarinet Competition” nevű nemzetközi megmérettetésen 1987-ben.     

 

Juan Ferrer

Juan Ferrer generációjának egyik legaktívabb és legsokoldalúbb spanyol klarinétművésze. Az első spanyol klarinétművész, aki tagja volt olyan nagy nevű versenyek zsűrijének mint például a moszkvai Csajkovszkij Verseny, a Guent Competition, a Versailles Competition, a tajvani Buffet Crampon Competition For Asia and Oceania, az olasz Carlino Competition, a spanyol Tenerife Competition, illetve a Costa Rica Competition.

Szólistaként és karmesterként Juan Ferrer számos mesterkurzust és koncertet ad világszerte. Oktatói munkája során dolgozott már Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában. Juan technikájának és meglátásainak köszönhetően újabb és újabb generációk klarinétosainak nyújt segítséget, hogy új technikákat és képességeket sajátítsanak el.

Juan Ferrer 1994 óta első klarinétosa a Galiciai Szimfonikus Zenekarnak (GSO), valamint hivatalos képviselője a Buffet-Crampon és a Vandoren  cégeknek. Tevékenysége során szólistaként számos koncertet adott többek között Kínában, Tajvanban, Oroszországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Portugáliában, Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában, Costa Ricaban, Paraguayban, Argentínában és Spanyolországban. Különböző kamaraformációkban is nagyon aktív előadóművészi tevékenységet folytat, mint például az Untia Group, az Instrumental Group Siglo XX vagy a GSO szólista kvintett tagjaként.

Juan Ferrer tanulmányait a Montserrat Musical Society-nál kezdte, majd a Valencia Conservatory-ban folytatta, ahol klarinét tanári diplomáját kitűnő fokozattal végezte el. Ezt követően művészdiplomáját a Joaquín Rodrigo Conservatory of Valencia egyetemen szerezte meg, ugynacsak kitűnő minősítéssel.

A diákévei alatt olyan elismert professzoroktól tanult, mint José Vicente Herrera, Larry Passin, Andrew Marriner, Alan Damiens, Walter Boeykens, Anthony Gigliotti, Guy Deplus vagy Yehuda Gilad.

1992 és 1993 között közreműködött a Katalán Nemzeti Szimfonikus Zenekarban (ONC). 1993 februárjában zenei tanulmányait ösztöndíjasként a University of Southern Calfornia egyetemen folytatta Yehuda Gilad osztályában. 

Ferrer kimagasló művészi interpretációinak köszönhetően olyan elismert zenekarok visszatérő vendégművésze volt már, mint a Lipcsei Rádiózenekar, a barcelonai Liceu Orchestra, a valenciai Palau de les Arts, a Katalán Nemzeti Szimfonikus Zenekar vagy a spanyol RTVE Zenekar, illetve plyan nagy nevű karmesterekkel dolgozhatott már együtt mint Gustavo Dudamel, Lorin Maazel, Daniel Harding, Sir Neville Marriner, Osmo Vänska, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Peter Maag, James Conlon, Jesús López Cobos, Stanislaw Scrowaczewski, Dima Slobodeniouk, Gianandrea Noseda, Christoph Eschenbach, Juanjo Mena, Alberto Zedda.

Nemzetközi versenyek zsűrizése mellett oktatói munkájában nagy hangsúlyt fektet a zenekari előadói játék, repertoár elsajátítására. Számos ifjúsági zenekar és tehetséggondozói program felkérésére tart specifikus kurzusokat (Galíciai Ifjúsági Zenekar, Barenboim Foundation, Baszk Ifjúsági Zenekar, Katalán Ifjúsági Zenekar, Kanári-szigeteki Ifjúsági Zenekar). 2020 óta a madridi Alfonso X el Sabio University oktatója.

Az egyetem mellett rendszeresen ad órákat a világ számos pontján (Franciaország, Kína, Tajvan, Olaszország, Portugália, Argentína, Brazil, Kolumbia, Paraguay, Venezuela, Costa Rica, Belgium, Oroszország) ezen felül már hatszor képviselte Spanyolországot Portugáliában, Castelo de Paiva-ban, illetve az Ibero-American Clarinet Acadamy rendezvényen.

Juan fáradhatatlan szólista, oktatói és zenekari munkájának eredményeképpen meghívták nemzetközi vendégprofesszornak a Simon Bolivar Fundation El Sistema, állami szervezésű, önkéntes oktatói programba. A 2017-2018-ban indult évente három találkozóval és még most is tart bár csak online formában a pandémia miatt.

Juan Ferrer legutóbbi projektje Daniel del Pino zongorista közreműködésével megvalósuló hanglemez volt, melyben neves zeneszerzők (Salvador Brotóns, Fernado Buide, Eduardo Soutullo, Karolis Biveinis, Octavio Vázquez, Vladimir Rosinskij és Juan Durán) kifejezetten a számára komponált műveit vették fel.

 

ROMAIN GUYOT

Romain Guyot a kilencvenes évek vége óta lép fel az Európai Kamarazenekarral, 2008 óta az együttes első klarinétosa. Romain Franciaországban, Fontainebleau-ban született egy öt gyerekes család negyedik gyerekeként. Édesanyja pedagógus, édesapja mérnök. Hat éves korában autodidakta módon kezdett furulyát tanulni, illetve megismerkedni a zeneelmélet alapjaival. Nyolcéves korától kezdte klarinéttanulmányait.  Néhány évvel később különböző zenei felvételek hatására döntött a zenei pálya mellett.

Tizenhat éves korában a Claudio Abbado által dirigált Európai Unió Ifjúsági Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa volt. 1991-ben elnyerte az Orchestre National de lʼOpéra de Paris szólamvezetői pozícióját, melyet 2001-ig töltött be. 1996-ban megnyerte a New York-i Young Artist International Auditions-t, valamint a Debussy Wind Quintet tagjaként a müncheni ARD versenyt is.

Szólistaként a világ számos pontján fellépett, többek között Európában, Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban. A létező összes fontosabb klarinétra komponált versenyművet eljátszotta már különböző híres zenekarokkal és formációkkal.

Romain Guyot jelenleg az Haute École de Musique de Genève egyetem professzora. 2013 áprilisában jelent meg az Európai Kamarazenekarral közös felvétele (Mozart Klarinétverseny és Kvintett) a Mirare kiadó gondozásában. Ezen kívül számos kamaramű felvételében vett részt közreműködőként (Brahms, Farrenc, Mozart/Beethoven, Ligeti/Janacek darabjai).

Guyot ezek mellett lelkes sportoló is, szabadidejét maratonfutással, úszással, síeléssel és golfozással tölti. 2004 szeptemberében sikeresen megmászta a Mont Blanc-t és klarinétozott is Európa legmagasabb pontján.

 

Szatmári Zsolt

Szatmári Zsolt 10 éves korától játszik klarinéton. A miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Horn András alatt tanult.

1986-ban I. helyezést ért el a győri Richter János Országos Szakközépiskolai Fafúvós Versenyen ezzel felvétel nélkül tudott bekerülni az akkori Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klarinét tanszakára. Az egyetemen Kováts Béla professzor úr vezetésével folytatta klarinét tanulmányait. A zenekari és kamarazenei képzést Mihály András professzor úr végezte el. Ez utóbbi órák nagyhatással voltak későbbi pályafutására is. 1991 diplomázott le klarinét előadóművész és szakközépiskolai tanárként.

1988-ban Magyar Rádió Fafúvós versenyén különdíjat nyert majd 1990-ben I. helyezést és a fő díjat is elnyerte a kanadai Québecben a Nemzetközi Klarinétszövetség által rendezett (ICA) Young Artist’s Competition nemzetközi klarinétversenyen. 1991-ben sikeresen pályázott a Yamaha Ösztöndíjra.

1991-től a Magyar Állami Operaház Zenekarában dolgozott, mint első klarinétos valamint ekkor lett tagja a Budapesti Fúvósegyüttesnek is. A Magyar Operaház Zenekarából a Magyar Fesztivál Zenekarhoz ment át és 1992-2000 között ott dolgozott szólóklarinétosként. Ez alatt az időszak alatt számos karmesterrel és szólistával tudott együtt dolgozni például: Sir Georg Solti, Kocsis Zoltán, Yehudi Menuhin. Számos legendás színpadon és koncert helyszínen tudott fellépni ezen időszak alatt: Los Angeles-i Hollywood Bowl; Royal Albert Hall, London; Carnegie Hall, New York. Kocsis Zoltán meghívására 2000-től a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarban folytatta pályafutását szólóklarinétsoként majd 2003-tól már szólistaként.

Szatmári Zsolt szólistakén számos már zenekarral dolgozott együtt: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Erkel Ferenc Kamarazenekar, Salieri Kamarazenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Pannon Filharmonikusok.

Kamaramuzsikusként a világ számos pontján lépett már fel a Budapesti  Fúvósegyüttessel (Európa, Egyesült Államok, Japán, Izrael). Olyan elismert művészekkel tudott kamaraművészként együtt játszani mint: Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Frankl Péter, Jandó Jenő, Berkes Kálmán, Kelemen Barnabás.

1993 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2008 óta a klarinét szakirány felelőse. 2013-ban szerezte meg a doktori fokozatát majd 2019 tavaszán sikeresen teljesítette a habilitációs eljárást.

Egyetemi oktatóként számos mesterkurzust tartott már a világ több pontján, mint például az Egyesült Államokban, Izlandon, Japánban és Európában.

 

Pálfi Csaba

Pálfi Csaba 1987-ben született Budapesten. Felsőfokú zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klarinét szakán végezte Dittrich Tibor és Dr. Szatmári Zsolt osztályában, melynek során a 2009-2010-es tanévet Erasmus ösztöndíjjal a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban folytathatta Hedwig Swimberghe irányításával. Klarinétművész, -tanár diplomáját 2011-ben vehette át kitüntetéses minősítéssel. Doktori tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában végezte summa cum laude minősítéssel. Akadémiai tanulmányai mellett többek között Laura Ruíz, Michael Collins, Yehuda Gilad, François Benda, valamint a Bayerisches Staatsorchester klarinétművészeinek kurzusain vett részt.

Szólistaként, illetve kamaraművészként fellépett többek között a spanyolországi Encuentro de Música de Santander, illetve az angliai Aldeburgh Music Festivalokon, ahol   Wolfram Christ, Hansjörg Schellenberger, Radovan Vlatković, Felix Renggli és Nicholas Daniels kamarapartnereként is színpadra léphetett. Az Aldeburgh Winds együttes tagjaként Richard Strauss és Igor Stravinsky fúvósszimfóniáit lemezre rögzíthette, mely a Linn Records gondozásában jelent meg 2016-ban.

A Weiner Ensemble kamaracsoport alapítótagja, mellyel az Orlando International Chamber Music Competition III. díját nyerték el 2016 augusztusában. A verseny egyik díjaként az együttes 2016-ban és 2018-ban is meghívást kapott a hollandiai Kekrade-ban megrendezésre kerülő Orlando Festivalra.

Zenekari művészként a vezető magyar szimfonikus zenekar hangversenyei mellett közreműködőként fellépett a Malaysian Philharmonic Orchestra, valamint a Britten-Pears Orchestra együttesekben is. 2010-2016 között a Zuglói Filharmónia, 2016 szeptembere óta a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja.

2013-tól oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékén, 2020 szeptemberétől egyetemi adjunktusi pozícióban. Számos mesterkurzust tartott Japánban, Dél-Koreában és Európában, a New Millenium International Chamber Music Festival visszatérő előadója.

 

Rumy Balázs

Rumy Balázs zenei tanulmányait a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában kezdte Láng Hedvig irányítása alatt. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kraszna László volt a tanára, majd 2006-ban Kovács Béla növendékeként diplomázott a Zeneakadémián. 2006 és 2010 között a genfi konzervatóriumban Thomas Friedlinél, Jean-Michel Bertellinél és Romain Guyot-nál, majd 2010-től a Juilliard School Artist Diploma programjának keretén belül Charles Neidich-nél tanult tovább. 2012-től egy éven át a Győri Filharmonikusok, majd a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja volt. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klarinét tanszékének óraadó tanára és a Magyar Állami Operaház szólóklarinétosa.

Legfontosabb nemzetközi versenyeredményei a 2007-es Genfi Zenei Verseny különdíja, az olaszországi Giacomo Mensi Klarinétverseny első díja, valamint a 2009-es Carl Nielsen Nemzetközi Klarinétverseny negyedik díja. 2004 és 2006 között három alkalommal meghívást kapott a Nemzetközi Klarinétszövetség éves konferenciájára Washingtonba, Tokióba és Atlantába. 2005-ben részt vett a santanderi “Encuentro” fesztiválon, 2007-ben és 2008-ban a pommersfeldeni nyári fesztiválon, valamint tagja volt a Gustav Mahler Jugendorchesternek 2009-ben és a Verbier Festival nagyzenekarának 2010-től 2012-ig. Olyan karmesterekkel játszott együtt, mint Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Franz Welser-Möst, Charles Dutoit, Rafael Frühbeck de Burgos, Kocsis Zoltán, és fellépett többek között a Concertgebouw-ban, a Milánói Scalában, a Royal Albert Hallban, valamint a Musikvereinban. 2013-ban a Népzene és folklór által ihletett zenék Kelet-Közép-Európából című programjával elnyerte a Juilliard School pályázatát, aminek eredményeképpen szólóestet adhatott a Carnegie Hall Weill-termében. 2016 októberében, az 56-os forradalom évfordulóján nagyszabású gálakoncerten lépett fel az ENSZ new yorki épületében az Operaház kamaraegyüttesével. 2017-ben munkája elismeréseképpen az Operaház Komor Vilmos-emlékplakettel tüntette ki.

Kamarazene koncerteken játszott Budapesten, New Yorkban, Verbier-ben, Bécsben, Stuttgartban, Genfben és Grazban. Partnerei között említhető Fülei Balázs, Várdai István, Banda Ádám, Prunyi Ilona, az Accord Quartett, az Auer Vonósnégyes, Itamar Zorman, Angela Hewitt, Marczi Mariann, Bársony Péter, valamint Deborah Lee.

Felesége, Tóth Sára Rebeka fagottművész, akivel közösen nevelik két gyermeküket, Ármint és Alinát.