Bucz Magor nyerte az idei Neszlényi-díjat

7 August 2018

Második alkalommal adják át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Neszlényi Andor emlékére alapított elismerést.

A Los Angelesben élő Neszlényi Judith kívánsága szerint a Zeneszerzés Tanszék tanáraiból álló grémium 150.000 forint értékű ösztöndíjban részesíti azt a zeneszerző hallgatót, aki a tanév során a legkiemelkedőbb akusztikus hangszerre/hangszerekre, vagy kórusra, énekhangra írt zeneművet komponálta.

A bizottság a díjat Bucz Magor MA I. éves zeneszerző szakos hallgatónak ítélte oda (főtárgy tanára: Fekete Gyula). Második helyezést ért el Oláh Patrik Gergő BA I. éves zeneszerzés szakos növendék (főtárgy tanára: Fekete Gyula), harmadik lett Varga Abigél BA III. éves alkalmazott zeneszerzés szakos diák (főtárgy tanára: Varga Judit).

Neszlényi Judith Kodály Zoltán, Antal István és Faragó György növendéke volt a Zeneakadémián. 1956-ban családjával az Egyesült Államokba emigrált. 1974 és 1986 között a California State University zongora professzora volt, a Los Angeles-i Liszt Zongora- és Énekverseny alapítása az ő nevéhez fűződik. A zeneszerzés-díjat fia, Neszlényi Andor emlékére alapította.