A mezőségi Magyarszovát énekes hagyománya – népzene mesterkurzus a Zeneakadémián

2020. március 3.

A kurzus oktatója: Dezsőné Kádár Erzsébet, magyarszováti énekes

A kurzus mentora: Fábián Éva népdalénekes

Időpont: 2020. március 9. (hétfő), 10.00–17.30

Helyszín: Zeneakadémia Semmelweis utcai épület, 1. terem (1052 Bp., Semmelweis utca 12.)

 

A kurzusra a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói, valamint a Zeneakadémia Tanárképzési Tanszékével szerződéses viszonyban (népzene szakos tanítási gyakorlat) álló középfokú intézmények növendékei (Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium; székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI; Váci Bartók–Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium; budapesti Ward Mária Iskola) jelentkezhetnek.

A kurzuson való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a lentebb található online űrlapon lehet.

A Zeneakadémia hallgatói a kurzuson való részvételért elvégezhetik 4 kredites Mesterkurzus tantárgyat.

Jelentkezési határidő: 2020. március 5. csütörtök

 

Dezsőné Balázsné Kádár Erzsébet 1950-ben született Erdélyben, a mezőségi Magyarszováton. Szülőföldjének gazdag népdalkincsét örömmel és gyakran adja át a népdalénekeseknek. Édesanyjával (Kádár Sándorné Papp Erzsébet, 1925–2013) együtt fiatal kora óta számos népzenei gyűjtés és felvétel résztvevője, színpadi műsorok és koncertek előadója. Énekes tudásáért és a magyarszováti népdalok továbbörökítéséért 2015-ben kapta meg a Népművészet Mestere díjat.

Fábián Éva énekes és mesemondó előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola népi ének tanára, a Kalamajka és az Egyszólam Zenekarok énekese. A táncházmozgalom klasszikus képviselői közé tartozik, fáradhatatlanul tanít, nevel, énekel. A Zeneakadémia Népzene Tanszékének visszatérő vendége. Ezúttal a magyarszováti énekest kíséri és mentorálja.