Alvaro Collao León szaxofon mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2023. szeptember 20.

A kurzusra és az azt követő hangversenyre a belépés díjtalan, a termek befogadóképességének határáig.

A kurzus beosztása:

 

2023. szeptember 21. (csütörtök)
Zeneakadémia Főépület, X. terem

14.00–17.00: egyéni órák

17.30–19.00: szaxofonegyüttes próba

 

2023. szeptember 22. (péntek)
Zeneakadémia Főépület, X. terem

9.30–11.00: szaxofonegyüttes próba

11.15–13.00: egyéni órák

14.00–16.00: egyéni órák

 

2023. szeptember 23. (szombat)
Bartók Konzervatórium, Ferencsik terem

18.30: Alvaro Collao León hangversenye

Közreműködnek:
Bertoldi Thiago (zongora)
ZAK Saxophone Ensemble

 

Alvaro Collao León Bécsben élő pedagógus, szaxofonművész, zeneszerző és hangszerelő. A Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem Joseph Haydn Kamarazenei és Kortárszenei Intézetének szaxofontanára, valamint a Friedrich Gulda Zeneiskola oktatója. A Tarapacá nemzetközi zenei fesztivál és a ChileSaxFest művészeti vezetője. Tanulmányait Santiago de Chilében Miguel Villafruela vezetésével a Chilei Egyetemen, Franciaországban a bordeaux-i konzervatóriumban Marie-Bernardette Charrier-nél és Ausztriában a bécsi Zenei Művészeti Magánegyetemen Lars Mlekusch, Andrew Middleton és Wolfgang Liebhart mellett végezte. Számos nemzetközi zenei verseny díjazottja, mint például az első Pánamerikai Klasszikus Szaxofonverseny Mexikóban, a bécsi Fidelio verseny 2012-ben és 2014-ben, valamint az oszakai nemzetközi verseny 2015-ben.

Repertoárjának fontos részét képzei a kortárszene, számos neves zeneszerzővel dolgozott már együtt, mint például Friedrich Cerha, Georg Friedrich Haas, Hannes Kerschbaumer, Eötvös Péter, Olga Neuwirth, Beat Furrer, Hannes Kerschbaumer, Francois Sarhan, Gerhard E. Winkler, Simon Pironkoff, Katharina Klement, Georges Aperghis, Alberto Posadas, Miguel Farias, Chaya Czernowin, Peter Erskine, Mauro Hertig, Alexander Stankovski, Jorge Sánchez-Chiong, Leo Brouwer, Daniel Osorio, Pierluigi Billone, Øyvind Torvund, Ragnhild Berstad, Jennifer Walshe és mások.

Fellépett a legfontosabb koncerttermekben és helyszíneken Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Európában: többek között az amszterdami Concertgebouw-ban, a Wien Konzerthausban, a Wien Musikvereinban, a salzburgi Mozarteum Grosser Saaljában, a bécsi Volksoperben, a bécsi Porgy és Bessben, a tajpeji nemzeti koncertteremben, a müncheni Gasteig koncertteremben, a katowicei Zeneakadémián, a francia Bibliothèque Mériadeckben, Teatro del Lago Chile, Corpartes Chile és olyan fesztiválokon, mint az Allegro Vivo Kammermusik Festival, Wien Modern, Salzurg Biennále, Wiener Festwochen, Klangspuren Schwaz, Vienna-SaxFest, Cervatino zenei hetek Guanajuato-Mexikó, Aspekte Festival Salzburg, Bludenzer Tage zeitgemäßer Musik, Nemzetközi Fesztivál az UNAM-ban Mexikóvárosban, Ensems Festival, Bregenzer Festspiele.

Együttműködik az ÖENM Österreich Ensemble für Neue Musik, az Orchester Volkoper Wien, a Wiener Symphoniker, a PHACE Ensemble, a Klangforum Wien, a Schallfeld Ensemble, a Tonkünstler Orchestra, a Kärntner Sinfonieorchester, a Vienna Saxophonic Orchestra, az Avido duo, a Reider-Collao és a FIVE SAX együttesekkel.

Alvaro a Selmer Paris és a D'Addario művésze.