Anne Shih hegedű mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2022. november 7.

A kurzus időpontjai és helyszíne:

2022. december 8. (csütörtök), 10.00–17.00, Főépület X. terem

2022. december 9. (péntek), 9.00–16.00, Főépület X. terem

 

RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK ÉS JELENTKEZÉS:

Aktív résztvevők:

Aktív résztvevőként a Zeneakadémián tanuló BA, MA, osztatlan és TMA60-as hegedű szakos hallgatók, illetve a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének diákjai és a doktori képzésben résztvevők jelentkezhetnek. Jelentkezni az alább található online űrlap kitöltésével lehet (TMA-sok kérjük a nevük után írják oda a képzés nevét, és az űrlapon válasszák ki az MA I-es képzést).

Jelentkezési határidő: 2022. december 1.

Az aktív résztvevők beosztása a kurzus előtt pár nappal kerül fel a Zeneakadémia honlapjára.

 

Passzív résztvevők:

A kurzuson kizárólag a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium hallgatói és oktatói vehetnek részt!

Előzetes regisztrációra csak a Bartók Konzervatórium hallgatóinak és oktatóinak van szüksége az alább található űrlapon. A kurzuson való részvételről kérés esetén igazolást állítunk ki.

Jelentkezési határidő: 2022. december 1.

 

Anne Shih a kanadai albertai tartomány Edmonton városában született. Hétéves korában kezdett el hegedűn tanulni. A hegedű mellett zongorán is rendkívül tehetséges volt és fiatal korában mind a két hangszeren rengeteg nemzetközi versenyen ért el jó eredményeket. Josef Gingold irányításával végezte tanulmányait 1986 és 1991 között az Indiana University-n (BA és MA képzést is), majd a neves professzor utolsó tanársegédje lett. Sokat dolgozott és lépett fel Zsigmondy Dénessel Seattle-ben (USA), Németországban, Olaszországban, Magyarországban és Ausztriában is. Karrierje során szólóhegedűsként, kamarazenészként és zongoristaként a világ minden táján lépett fel (Észak-Amerika, Európa, Ázsia) fesztiválokon és a koncerttermekben.

Pedagógusként is nagy elismertségnek örvend és rengeteg mesterkurzust tart Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában; emellett online formában is rengeteg konzultációs megkeresést kap a világ minden tájáról. Shih 22 évesen az Oberlin Conservatory majd később a Lawrence University-College tanára lett Amerikában, majd a legfiatalabb teljes állású professzor a Hochschule für Musik Mainz-on 1997-től.

Professzor Shih a művészeti igazgatója a Mainzer Virtuosinak, ami egy fiatal művészekből álló formáció. A Mainzer Virtuosi már 3 CD-felvételen van túl és Európa számos híres koncert helyszínén lépett már fel.

2003-ban segített megalapítani a „Norfolk Concerts” szervezetet, melynek művészeti igazgatója is volt 2003 és 2013 között. A szervezet célja, hogy aktívan segítse a zene népszerűsítését a Norfolk környéki iskolákban. 2010-ben ő lett a „Casalmaggiore International Festival” művészeti igazgatója. Tevékenysége során sikerült a rendezvény nemzetközi hírnevét és elismertségét jelentősen megnövelnie.

2018-ban meglapította második fesztiválját „Musiktage am Rhein” néven Németországban a LMAK Rheinland-Pfalz segítségével. A fesztivál során a mentorálásra, oktatásra és a Kelet–Nyugat közötti kulturális tapasztalatcserére helyezik a hangsúlyt.

2016 óta elnökhelyettese a „Society for friendship between China and Germany”-nek.

Anne Shih egy 1711-es Giuseppe filius Andrae Guarnerius-on játszik.