Benjamin Korstvedt mesterkurzust tart Bruckner szimfóniáiról

2020. február 20.

Időpont, helyszín:

2020. március 3. (kedd), I. előadóterem, 10.00–13.00

2020. március 4. (szerda), I. előadóterem, 10.00–13.00 és 14.00–17.00

2020. március 5. (csütörtök), I. előadóterem, 10.00–13.00

 

A kurzus témája:

Bruckner szimfóniái: Problémák, távlatok és megoldások

 

A kurzus nyitott a Zeneakadémia diákjai és tanárai számára.

Különösen ajánljuk a zenetörténész hallgatókon kívül, zeneszerző, karvezető, karmester, és minden zenekari hangszeres diáknak.

A kurzus nyelve angol.

 

 
 
 

Benjamin M. Korstvedt a worcesteri (Massachusetts állam) Clark Egyetem professzora, valamint a Vizuális és Előadói művészet tanszék tanszékvezetője. A Listening for Utopia in Ernst Bloch’s Musical Philosophy (Cambridge University Press, 2010) című könyv szerzője, mely az első angol nyelvű kötet, amely a 20. századi filozófus zenei esztétikájával foglalkozik.

Egyike a legelismertebb Anton Bruckner-kutatóknak. Publikált többek közt monográfiát Bruckner 8. szimfóniájáról a Cambridge University Press Music Handbook-sorozatának keretén belül, valamint számos cikket írt Bruckner partitúráinak összetett szövegi-kritikai kérdéseiről. Emellett rendkívül behatóan foglalkozik Bruckner szimfonikus formáival, műveinek fogadtatásával a Harmadik Birodalomban és a bécsi fin-de-siècle zenei kultúrájában elfoglalt helyével. Ezen kívül olyan változatos témákkal foglalkozik, mint a zenekritika közbeszédben betöltött szerepe vagy Schubert késői stílusának társadalmi jellemzői.

Korstvedt szerkesztette Bruckner 4. szimfóniája mindhárom verziójának kritikai kiadását, melyekből a világ számos országában előadták a művet (USA, Kanada, Japán, Nagy Britannia, és Európa szerte) többek között olyan híres zenekarok, mint a Bécsi Filharmonikusok közreműködésével, valamint CD- és DVD-felvételek is készültek belőlük. A sorozat legújabb kötetének bemutatója – mely a szimfónia első verziójának egy új kiadását tartalmazza – idén nyáron lesz, egybe kötve egy rádióműsorral és lemezfelvétellel egybekötve. Jelenleg Bruckner’s Fourth, the Critical Biography of a Symphony című könyvén dolgozik.

Korstvedt az Amerikai Bruckner Társaság elnöke, korábban az American Musicological Society, a National Endowment for the Humanities, a The Mannes Institute of Advanced Studies in Music és a bécsi International Research Center for Cultural Studies ösztöndíjas kutatója volt.