Daniele Camarda jazzbasszusgitár mesterkurzust tart a Jazz Tanszéken

2022. október 25.

Az olasz művész november 16-án 10-től 12 óráig oktatja a Zeneakadémia diákjait, a Köztelek utcai épület 114. termében.

A kurzus címe: A jövő azoké, akik hallják az érkezését

Téma: nyitott beszélgetés primitív zenéről, művészi identitásról, spontán invenciókról, határok feszegetéséről, technológiáról és minden másról

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzi bármilyen szakos hallgatói részt vehetnek (a terem kapacitásának megfelelően), amihez előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

 

Daniele Camardát a nemzetközi színtér egyik legeredetibb basszusjátékosaként és improvizáló művészeként tartják számon. Munkásságában a húros hangszerek játékmódjának hagyományait és más zenei tradíciókat egyesíti – egy egészen különleges megközelítéssel – elektronikus effekteket alkalmazva.

Daniele az olaszországi Messinában született, 9 éves korában kezdte gitár tanulmányait, 12 évesen kezdte előadóművészi pályályát és 18 éves kora óta turnézik a nemzetközi színtéren. A Berklee College of Music-on szerezte diplomáját, Summa Cum Laude minősítéssel. Tanulmányai elvégzése után tudását elmélyítendő Indiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tanulmányozta a zenei tradíciókat, mind emellett aktív részvevője New York, Berlin, Tokió és Bejrút zenei életének.

Daniele Sound Act című – 7 húros basszusgitárra és élő elektronikára komponált – szóló előadását számos olasz, német, libanoni és holland fesztivál hívta meg programjába. Társalapítója a Dalima Triónak, mely másik két tagjával Lionel Louekével és Martin Valihorával számos meghívást kaptak Európa szerte.

Olyan neves előadók zenekarában dogozott többek között, mint George Russell, Bob Moses, Lionel Loueke, Markus Stockhausen, Jim O’Rourke, Tim Miller, Leo Genovese, Justin Brown. Turnézott Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Németországban, Nagy-Britanniában, Marokkóban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Arab Emírségekben, Japánban, Indiában, Dél-Afrikában és Törökországban.

Filmzeneszerzőként dolgozott a Polvere (2009) és a Waves (2012) című filmeken, valamint olyan dokumentumfilmeken, mint az Oltre Selinunte (2006) és a Paladino in Piazza (2013). 

Oktatói tevékenysége is szerteágazó. Kinevezték a Dubai Rebublik Zenei Studió vezetőjévé, de részt vesz a Trapani konzervatórium és a Siennai Jazz Egyetem munkájában is. 2020 óta a mai napig több tucat növendékét segíti világszerte, az általa kifejlesztett Online Music Coaching program segítségével.