David Fray zongora mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2020. február 3.

Helyszín:

Zeneakadémia Főépület, X. terem

 

Időpont:

2020. február 10. (hétfő), 10.00–12.00 és 13.00–17.00

 

RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK ÉS JELENTKEZÉS:

Aktív résztvevők:

  • Létszám: maximum 6 fő
  • A kurzusra a Zeneakadémia növendékei jelentkezhetnek az alábbi online űrlap kitöltésével. Az aktív résztvevők kiválasztása a Billentyűs és Akkordikus Hangszeres Tanszéke által történik.
  • Jelentkezési határidő: 2020. február 6. (csütörtök), 13.00
  • A sikeres jelentkezőket február 7-én (péntek) 19.00-ig értesítjük.
  • A kurzussal kapcsolatban további információért Freytag Orsolyánál lehet érdeklődni. E-mail: freytag.orsolya[kukac]zeneakademia.hu, telefonszám: +361-462-4643

Passzív résztvevők:

  • A kurzuson csak a Zeneakadémia tanárai és diákjai vehetnek részt passzívként, a terem befogadóképességének határáig.

 

David Fray zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zongoraleckéit négy évesen vette, később pedig Jacques Rouvier, a párizsi Conservatoire tanára csiszolta tudását. Franciaországi és nemzetközi versenygyőzelmei, díjai egy igen sikeres pályafutást vetítettek előre. Már a húszas éveiben kiérdemelte a német Echo Klassik-díjat az „Év hangszeres művésze” kategóriában, a Klavier-Festival Ruhr „Ifjú tehetség” díját, az ADAMI „Révélation Classique” díját, a Radios francophones publiques „Az év fiatal szólistája” díjat és az 5. Nemzetközi Hamamatsu Versenyt különdíját. A 2004-es Montréali Nemzetközi Zenei Versenyen 2. helyezést és a legjobb kanadai mű előadásért járó különdíjat nyert. 27 éves korában, 2008-ban a „Newcomer of the Year” címet kapta a  BBC Music Magazine-tól. 2019 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára.

Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Marin Alsop, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Daniele Gatti, Paavo Järvi , Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin és Jaap van Zweden. Fellépett többek között a London Philharmonic Orchestrával, a Royal Concertgebouw Orchestrával, a Bayerische Rundfunk Orchesterrel, a Deutsche Kammerphilharmonie Bremennel, a Deutsche Sinfonie Orchesterrel, a Salzburgi Mozarteum zenekarával, az Orchestra del Teatro alla Scalával, Orchestre de Paris-val, az Orchestre National de France-szal, az Orchestre de l’Opéra national de Paris-val, a Cleveland Orchestrával, a Bostoni, a San Franciscó-i és a Chicagói Szimfonikusokkal, valamint a New York-i és a Los Angeles-i Filharmónikusokkal.

A Warner Classics művésze, többszörös díjnyertes Bach-felvételeket adott ki, de figyelemreméltóak Mozart- és Schubert-lemezei is. A kritikusok napjaink egyik legeredetibb Bach játékosának tartják, melyhez nagymértékben hozzájárult Bruno Monsaingeon portréfilmje (Swing, Sing and Think), amelyben Bach-lemezfelvétel közben figyelhető meg excentrikus egyénisége és játéka. A filmet követően elkezdték Glenn Gouldhoz hasonlítani, amit ő határozottan visszautasított, mivel példaképe Wilhelm Kempff, Fray inkább az ő általa képviselt érzékenységet és játékstílust tekinti követendőnek. „A hangszernek énekelnie és beszélnie kell, ha játszom rajta” – mondta.

 

A kurzus beosztása:

10.00-11.00: Vojtek, Jan
Haydn: 47. (h-moll) zongoraszonáta, Hob. XVI:32

11.00-12.00: Forgó Benjámin
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 2. kötet – E-dúr prelúdium és fúga, BWV 854
Bartók: Szonáta, BB 88 – 1. Allegro moderato

szünet

13.00-14.00: Matthew Sabo
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 2. kötet – c-moll prelúdium és fúga, BWV 871
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 2. kötet – Cisz-dúr prelúdium és fúga, BWV 872

14.00-15.00: Moldoványi András
Szkrjabin: h-moll fantázia, op. 28

15.00-16.00: Jion Nakamura
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 1. kötet – b-moll prelúdium és fúga, BWV 867
J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 2. kötet – E-dúr prelúdium és fúga, BWV 878

16.00-17.00: María Valverde Nieto
Schubert: 20. (A-dúr) zongoraszonáta, D. 959