Dhrupad ének workshop Meghana Sardarral a Zeneakadémián

2019. február 25.

A kurzus időpontja: 2019. március 11. (hétfő), 16.00–17.30

A kurzus helyszíne: Zeneakadémia Főépület, XXIII. terem (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

A kurzus oktatói: Meghana Sardar Kenjale és Virágh Balázs

A kurzus nyelve: angol

 

Jelentkezés és részvétel:

A workshopon bárki ingyenesen részt vehet.

Jelentkezni az alábbi online űrlapon lehet.

Jelentkezési határidő: 2019. március 8.

A workshopról az egyetem nem állít ki igazolást.

 

Az indiai klasszikus zenében a tudás áramlása tanítvány és mester között az ún. guru shishya parampara (guru-tanítvány tradíció) keretein belül történik. E tradíció során a mester és tanítvány együtt, bensőséges viszonyban ülnek le egymással szemben és ismétlés útján valósítják meg a tanulást (mind a ketten). Ezt a hangulatot kíséreljük meg itthon is bemutatni a Dhrupad workshop keretein belül. A workshop során betekintést kívánunk nyújtani mind az énekes, mind a ritmikus rendszerekbe. A bátrabbak énekelhetnek majd ősi szanszkrit/brajbasha énekeket Meghanaval, de természetesen nem kötelező, azon vendégeknek is nagyon örülünk, akik csak külső szemlélőként vennének részt az órán.

A Dhrupad stílus, az indiai klasszikus zene legrégebbi ma is gyakorolt formája, az indiai kultúra egyik fő öröksége. Eredete a szanszkrit szövegekhez, a Védákhoz kapcsolódik. A Dhrupad lényege nem a szórakoztatás, hanem egy meditatív, békés állapot elérése, melyben mély érzésekkel fordulhatunk Isten felé, játékosként és hallgatóként egyaránt.

Meghana Sardar Kenjale 14 éve tanulja ezt a zenei műfajt a klasszikus Guru-shisya parampara keretein belül, mestere, Pandit Uday Bhawalkar kezei alatt, aki a Dhrupad ének egyik legmeghatározóbb alakja jelenleg Indiában. Születése pillanatától kiváló énekes mesterek tanították: Smt Sudha Deo, Dr. Mohan Darekar és Dr. Saleel Kulkarni.

Európa és a világ számos országában fellépett, többek között Németországban, Hollandiában, Thaiföldön, Amerikában és természetesen Indiában. Indiai klasszikus zenetudományból szerzett mesterdiplomát ’Sangeet Alankaar’, az amerikai Maryland Salisbury egyetemén vendégelőadóként dolgozott. Több zenei kitüntetést kapott Indiában.

 

Kíséret: Virágh Balázs (Pakhawaj)

Virágh Balázs India egyik legkíválóbb pakhawaj mesterének, Pandit Mohan Shyam Sharma-nak tanítványa. Korábban tanult a magyar tabla virtuóz, Mótyán Tibor kezei alatt, majd később Pandit Rajesh Gangani tablamester tanította. Indiai és egyéb utazásai során mesterével, a tradícionális Guru-shisya parampara keretein belül tanulhatott, illetve megtisztelő lehetősége nyílt olyan világhírű zenészek tanításaiban részesülni, mint Pandit Rajeev Janardan, Pandit Dalchand Sharma, Pandit Nirmalya Dey vagy a 20. generációs Dagar testvérek.