Emmet Cohen mesterkurzust tart a Jazz Tanszéken

2022. október 27.

Az amerikai jazz-zongorista november 14-én 12-től 14 óráig oktatja a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium diákjait, a Köztelek utcai épület Dísztermében.

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzi bármilyen szakos hallgatói részt vehetnek (a terem kapacitásának megfelelően), amihez előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Emmet Cohen (fotó: Gabriela Gabrielaa)

 

Tehetsége gyorsan megmutatkozott, csodagyereknek számított, háromévesen már zongorázott. BA diplomáját a Miami University-n, MA diplomáját a Mannhattan School of Music-on szerezte. A Downbeat magazin kritikusa így dicséri őt: „fürge billentés, kimért stride-technika és meleg harmóniai szókincs jellemzi játékát.”

A „Masters Legacy Series” és az Emmet Cohen Trió vezetőjeként, Cohen egy nemzetközileg elismert jazzelőadó és oktató. Alig húszéves volt, amikor megjelentette első, In The Element című lemezét, melyen Joe Sanders és Rodney Green játéka hallható. 

Cohen 2019-ben megnyerte az American Pianist Awardot, és az Amerikai Zongoristák Szövetségének Cole Porter ösztöndíját. 2011-ben a Thelonius Monk Zongoraverseny döntőse volt. Sok évig a neves harlemi Smoke Jazz Clubb hammond-orgonása volt.

Cohen a járvány alatt is csak a zenének élt. 2020-ban Live From Emmet’s Place címmel indított, New York-i lakásából sugárzott felvételeivel az egykori harlemi jazzélet lakáspartijait megidézve hetente koncertezett híresebbnél híresebb vendégművészek közreműködésével. Cyrelle Aimée-vel rögzített karanténkoncertje több mint négymilliós nézettséget ért el. 

Az elmúlt évtizedben rendszeresen koncertezett Ron Carter, Benny Golson, Jimmy Cobb, Tootie Heath, Houston Person, Christian McBride és Kurt Elling oldalán is.