Építő kudarcok és bénító sikerek a zenei pályán

2021. április 20.

A Karrieriroda művészetmenedzsment workshopja – kerekasztal-beszélgetés Varga Judittal, Madaras Gergellyel és Várdai Istvánnal 

Mik a sikeres nemzetközi karrier titkai? Hogyan tanulhatunk a kudarcainkból? Lehet-e egy siker túl korai? Miben hasonlít, és miben különbözik egy karmester, egy csellóművész és egy zeneszerző pályája a nemzetközi komolyzenei piacon?  A Zeneakadémia Karrieriroda workshop sorozatában ezúttal  három nemzetközileg is elismert zenei életpályát szeretne bemutatni: vendégeink, Varga Judit zeneszerző, Várdai István csellóművész és Madaras Gergely karmester-fuvolaművész osztják meg pályafutásuk során szerzett tapasztalataikat.

Időpont: 2021. április 29. (csütörtök), 16.00–19.00

A workshopot online tartjuk.

 

Jelentkezés:

A workshopra bárki jelentkezhet, akár külsős érdeklődőként is. Jelentkezni a lejjebb található online űrlap kitöltésével lehet. Sikeres jelentkezés esetén rendszerünk automatikus üzenetet küld a megadott e-mail címre, amennyiben ezt nem kapta meg, kérjük ismételje meg a jelentkezését.

A jelentkezési űrlap korábbi technikai problémái miatt itt is elérhetővé tesszük a zoom-linket:

https://zoom.us/j/92221078821?pwd=R05keTZPV1AyZGNSWkZ6cVUzd1Nydz09

Meeting ID: 922 2107 8821
Passcode: 910570

Kérünk minden jelentkezőt, hogy a jelentkezési lapon fogalmazza meg kérdéseit, melyekről szívesen hallaná a művészek válaszait. A beszélgetés végén alkalom lesz majd külön-külön is találkozni a művészekkel.

A Zeneakadémia hallgatói a mostani és a május 14-én megvalósuló következő workshopon való együttes részvételért 2 kreditet kaphatnak.

 

A beszélgetés résztvevői:

Varga Judit, zeneszerző, filmzeneszerző, zongoraművész és egyetemi professzor, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékvezetője

Madaras Gergely, karmester és fuvolaművész, a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója és vendégkarmester a világ legrangosabb zenekarainál és koncerttermeiben

Várdai István, csellóművész, Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem cselló tanszékvezetője, a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője és a Kamara Akadémia alapítója

Moderátor: Szálka Zsuzsanna, kulturális menedzser

 

 

Madaras Gergely jelenleg a belga Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, korábban a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként és a Dijon Bourgogne Zenekar zeneigazgatójaként dolgozott. Gyakori vendégkarmestere olyan nagyhírű együtteseknek, mint a BBC Szimfonikusok, a BBC Filharmonikusok, a Hallé, a Filarmonica della Scala, a Maggio Musicale Fiorentino, az Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, az Orchestre Philharmonique de Radio France, az Orchestre National de Lyon, a Koppenhágai, Oslói, Luxemburgi és Bergeni Filharmonikusok, a Melbourne-i, Queensland-i és Houstoni Szimfonikusok, valamint a Müncheni, Skót, Genfi és Lausanne-i Kamarazenekar. Budapest összes zenekarát vezényelte, beleértve a Budapesti Fesztiválzenekart, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarát. Operakarmesterként fellépett a Magyar Állami Operaház, az Angol Nemzeti Opera, a Holland Nemzeti Opera, valamint a  Genfi Nagyszínház színpadán. A hagyományos klasszikus és romantikus zenekari repertoáron túl a kortárs zene elhivatott képviselője: több, mint száz, 1970 után íródott művet vezényelt, valamint személyesen működött együtt olyan zeneszerzőkkel, mint Pierre Boulez, George Benjamin, Tristan Murail, Eötvös Péter és Kurtág György.

Várdai István 2007-ben harmadik lett a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen Moszkvában, 2008-ban pedig első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen. Diplomáját 2009-ben szerezte meg a budapesti Zeneakadémián, Mező László növendékeként, majd a bécsi Zeneakadémián tanult tovább. 2010 és 2013 között a Kronberg Akadémián tanult Frans Helmersontól, eközben 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t, majd 2014-ben az ARD nemzetközi csellóversenyét Münchenben. 2015-től Baráti Kristóffal együtt a kaposvári Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője, 2017 óta a mannheimi Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst professzora. 2018 őszétől a bécsi Zeneakadémia cselló tanszékét vezeti. Nemrégiben az általa is alapított Kamara Akadémia Egyesületben művész barátaival egy hosszú távú tehetséggondozást kínáló programot indított. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató egyik zsűritagja. Fiatal kora ellenére igen motivált tudásának átadására a fiatalabb generációk felé. Várdai az 1673-ban készült legendás “Ex du Pré-Harrell” Stradivari hangszeren játszik.

Varga Judit Erkel Ferenc- és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, filmzeneszerző, zongoraművész és egyetemi oktató.  A kortárs magyar zeneszerzők kiemelkedő alakja. Műveit, amelyekben a klasszikus tradíciót a legújabb kísérleti áramlatokkal ötvözi, a világ vezető zenekarai és együttesei rangos fesztiválokon és koncerttermekben sikerrel játsszák. Szerelem című operáját, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaház által kiírt pályázat nyertes művét 2016-ban mutatták be. 2019-ben Pendulum című művéért elnyerte a TONALi19 zeneszerzői díját. Több mint 30 film és színházi darab zenéjének szerzője. A Deine Schönheit ist nichts Wert című filmhez írt zenéjét az Osztrák Filmakadémia Legjobb filmzene díjával jutalmazták 2014-ben. 2013 óta a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem – Európa legnagyobb művészeti felsőoktatási intézménye – oktatójaként, 2019 óta professzoraként zeneszerzést, valamint multimédiás és alkalmazott zeneszerzést tanít. 2021. március 1-je óta ugyanitt a zeneszerzés tanszék tanszékvezetői posztját is betölti. Tagja a Magyar és az Osztrák Zeneszerzők Egyesületének, illetve az Európai Filmakadémiának, elnökségi tagja az Osztrák Filmakadémiának.