Erdal Şalikoğlu népzene mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2021. november 16.

A kurzus időpontja:

2021. november 26. (péntek)

 

Helyszín:

Semmelweis utcai épület 1. terem

 

A kurzus beosztása:

10.00–13.00:
a török népzenéről általánosságban (hangszerek, régiók stb.)

14.00–16.30:
énekes és hangszeres darabok közös tanulása a török népzenéből. A-citera és A-koboz ideális, de más is alkalmas lehet.

17.00–18.00:
Koncert – a műsorban Erdal Şalikoğlu a török énekmondók repertoárjából játszik bağlamakísérettel zeybek (betyár-) dalokat és régi ásik-énekeket.

 

Erdal Şalikoğlu november 25-én 19 órától a budai Várban, a Batthyány Lajos Alapítvány dísztermében közös koncertet ad Miqueu Montanaróval és budapesti zenész barátaival a 700 éve elhunyt török misztikus költő, Yunus Emre műveiből, Kobzos Kiss Tamás emlékére.

 

Részvételi lehetőség a kurzuson és jelentkezés:

A kurzuson csak aktívként lehet részt venni. Résztvevőnek csak a Zeneakadémián tanuló népi pengetős és énekes hallgatók jelentkezhetnek.
Jelentkezni a lejjebb található online űrlap kitöltésével lehet.
Jelentkezési határidő: 2021. november 23. (kedd) éjfél
A megengedett létszám a mindenkori járványügyi intézkedésektől függ.
A kurzusért 4 kreditet lehet kapni.

 

Erdal Şalikoğlu 1955-ben született, szakmája szerint reumatológus. A törökországi amatőr néptánc-mozgalomtól jutott el a tudatosan vállalt régizenéléshez. Éppen harminc éve, 1991 májusában érkezett Magyarországra, s másfél esztendeig itt tartózkodott szakmai továbbképzésen. Ekkor ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamás énekmondóval (1950–2015), akihez szoros barátság fűzte. Számos alkalommal koncerteztek együtt Magyarországon, Törökországban és 11 alkalommal részt vettek a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon. Három közös hanglemezük született ebből a barátságból: a Szívetekben őrizzetek (a törökországi Âşık Veysel dalaival), a Lásd, mit mível a szerelem (a 14. századi Yunus Emre verseivel), valamint a Balassi Bálint és Pir Sultan Abdal verseit-énekeit tartalmazó lemezük magyar és török nyelven.

2011-től az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság alapítója és elnöke. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2015-ben tiszteletbeli magyarnak választotta őt a Panoráma Világklub, 2020-ben pedig megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést a magyar kultúra iránti elkötelezettsége, a magyar–török kapcsolatok sokoldalú ápolása és fejlesztése érdekében végzett munkássága elismeréseként. 2013-ban török nyelvre fordította Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét. Azóta 17 magyar nyelvből való műfordítása jelent meg.

 

A kurzusra a jelentkezés lezárult.

Címkék