Gustav Rivinius cselló mesterkurzust tart a Zeneakadémián

Időpont, helyszín:

2019. május 4. (szombat), 13.00–16.00, Főépület XVII. terem

2019. május 5. (vasárnap), 9.00–14.00, Főépület Kupola terem

 

A kurzus nyelve angol.

 

Részvételi lehetőségek és jelentkezés:

A kurzusra aktívan csak a Zeneakadémia növendékei jelentkezhetnek, passzívan bárki részt vehet rajta.

Zongorakíséretet az egyetem nem biztosít, a hallgatóknak kell gondoskodniuk zongorakísérőről.

A jelentkezés minden esetben regisztrációhoz kötött, a részvétel díjtalan.

Jelentkezni Gál Imola tanszéki ügyintézőnél lehet a gal.imola[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen. Aktív résztvevők a játszani kívánt darab címét is írják meg a jelentkezésnél!

 

Jelentkezési határidő:

2019. május 2. (csütörtök), 12 óra

 

 

Gustav Rivinius gordonkaművész a Saar-vidéken született. Hatévesen kezdett gordonkázni, első tanára Ulrich Voss volt, majd Münchenben Hermann Diss irányításával folytatta tanulmányait. Diplomája megszerzése után többek között a New York-i Juilliard School professza, Zara Nelsova, Baselban pedig Heinrich Schiff segítségével tökéletesítette tudását.

A művész számos nemzetközi versenyen kiemelkedő sikerrel szerepelt. 1990-ben első díjat kapott Moszkvában, a IX. Nemzetközi Csajkovszkij versenyen, majd Párizsban, a Rosztropovics versenyen aratott győzelmet, a müncheni ARD versenyen pedig Mendelssohn-díjat nyert. Huszonötévesen, New York-i debütálását követően pedig már a New York Times is méltatta tehetségét.

Sokat koncertezik Európa, Japán, Mexikó és az USA koncerttermeiben, olyan rangos zenekarokkal lép pódiumra, mint a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Filharmónia Zenekar, a Lipcsei Rádiózenekar, a Moszkvai Filharmonikusok, a Bajor Rádió Zenekara, a Lipcsei Rádió Zenekara, a Helsinki Filharmonikusok és a Cseh Filharmonikusok. Emellett Észak-Amerika szinte valamennyi jelentős városában (Vancouver, Pittsburgh, Houston, Cincinatti, Colorado, Milwauke, Phoenix, Kansas City) is hallhatta már őt a közönség.

1997-ben Ani Kavafian hegedű- és Barbara Westphal brácsaművésszel megalapította a da Salň triót. Első lemeze, amelyen Brahms, Boccherini és Zimmermann szonátáit játssza, a Harmonia Mundi gondozásában jelent meg.

Gustav Rivinius jelenleg a saarbrückeni HFM Zeneművészeti Egyetem és a maastrichti Konzervatórium professzora.