„In memoriam Maria Barbara”

2024. február 26.

Ábrahám Márta és a Zeneakadémia hallgatóinak kamarazenei előadása Bach 339. születésnapja alkalmából

  • Érdekel a Bach Chaconne belső világa?
  • Kíváncsi vagy, hogy miként rajzolódik ki a 64 variáció szimmetrikus formája?
  • Szeretnéd megtudni, hogyan olvasztja Bach egységbe a zenei összefüggéseket, szimbolikus emlékművet állítva elhunyt feleségének, Maria Barbarának?

Megtudhatod, ha eljössz a Zeneakadémia I. termébe 2024. március 21-én 16 órakor Ábrahám Márta és a Vonós Tanszék hallgatóinak J. S. Bach 339. születésnapja alkalmából rendezett kamarazenei előadására.

Közreműködnek: Ricardo Barrantes, Székely Anna Lilla, Mákszem Fanni, Kalocsai András, Nagy Salamon, Albert Szilárd, Csósza Cecília

A kurzuson kizárólag a Zeneakadémia, valamint a Bartók Konzervatórium hallgatói és oktatói vehetnek részt, illetve a Rendkívüli Tehetségek Képzője diákjai. Előzetes regisztráció nem szükséges.

 

 

J. S. Bach szólóhegedűre írt Chaconne-jának (BWV 1004) egyedülálló kamarazenei átdolgozását Ábrahám Márta álmodta meg nyolc muzsikusra az egyetem diákjaival együttműködve. Az oktett szereposztása a Chaconne 64 variációjának formai felépítését követi. Négy hegedűs kiegészül négy brácsással, akik a darab fundamentumát adó basso ostinato basszus variánsait játsszák a megfelelő helyeken. A különleges kamarazenei átdolgozás térben és időben, letisztult rétegeiben mutatja meg a Chaconne komplex kapcsolatrendszerét és (rejtett) polifóniáját. Az innovatív megközelítés megvilágítja Bach zenei nyelvének páratlan gazdagságát, és hatékonnyá teszi a tanulási folyamatot.

A Zeneakadémia Vonós Tanszékének rendezvénye ajánlott a hegedűsök, brácsások, csellisták, gitárosok, zeneszerzők, zenetudósok, orgonisták mellett minden Bach-rajongó számára.