Jazz mesterkurzust tart a Perselí trió

2023. szeptember 11.

A Perselí koncertje szeptember 14-én 20 órától hallható a BMC Opus Jazz Clubjában, melyet másnap, szeptember 15-én mesterkurzus követ a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzi hallgatói és oktatói számára.

A kurzus témája:

Kollektív improvizáció, jelen idejű komponálás és szerepváltások

 

Időpont:

2023. szeptember 15. (péntek) 14:00

 

Helyszín:

Budapest Music Center, II. emelet, Sarokterem (1093 Budapest, Mátyás utca 8.)

 

Részvételi feltételek:

A kurzus a Zeneakadémia és a Bartók Konzi minden hallgatója számára nyitott, a Zeneakadémia hallgatói kreditet kaphatnak a részvételért. Előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail-címen.

 

Mexikó, Portugália és Skócia hangjai egyesülnek a Perselí trióban: Fuensanta énekel és nagybőgőzik, José Soares szaxofonozik, Alistair Payne pedig trombitál. Nyugodt tempóban kibontakozó dalaikban levelek sarjadnak, virágok bontanak szirmot, és a szorongásmentes élet levegője érinti meg a hallgatót. Játékosságukat egy csipetnyi melankólia egyensúlyozza ki, energiájukon pedig csendes derű ragyog át. A Perselí a népzenéből és a természet, illetve az ember közvetlen környezetének hangpanorámájából egyaránt merít, improvizációikkal pedig a modern kamaraegyüttesek stílusát idézik meg.

A trió tagjai igazi alkotóközösségként, együtt komponálnak, egymás ötleteiből és különféle hatásokból elrugaszkodva hozzák létre személyes hangzásvilágukat. Zenei látókörük számos alkotóra kiterjed: Arvo Pärt, Morton Feldman, Björk, Radiohead, Chico Buarque, Fausto és Maurice Ravel csupán a jéghegy csúcsa. Mindhárman tisztelik a sebezhetőséget, érzékenyek a hangok iránt, és folyamatos felfedezésre törekednek – ennek jegyében kezdték meg a közös munkát 2018-ban, és jelentették meg első albumukat 2022 folyamán.

 

FUENSANTA – ének, nagybőgő

A Fuensanta művésznéven alkotó énekes, nagybőgős, zeneszerző, improvizatőr és multidiszciplináris művész a mexikói Veracruz esőerdeiben született. Költői és minimalista zenéje őszinte, ugyanakkor szürreális látásmódot nyit a minket körülvevő világ dolgaira. Gyermekkora óta körülvette a latin-amerikai folklór zene, tánc és irodalom. 13 éves korától a mexikói Centro de Estudios de Jazz növendékeként tanult éneket és zongorát, majd egy hangszálsérülés miatt áttért a nagybőgőre.

Tanulmányait Európába költözve a Conservatorium van Amsterdamban folytatta, ahol summa cum laude végzett ének és nagybőgő szakon. A  Prinses Christina verseny első helyezettjeként 2016-ban a North Sea Jazz fesztiválon mutatkozhatott be quintetjével, ezután a Siena Jazz nyári akadémia ösztöndíjasa volt, majd 2019-ben elnyerte a fiatal mexikói szerzők FONCA díját.

Jelenleg is Amszterdamban él, az elmúlt években több nagyszabású fellépés és premier fűződik a nevéhez, melyekre többek között a Mondriaan Jazz Festival, a JazzFest Amsterdam, a De Doelen, a BIRD, a Studio 150, és a BIMHUIS színpadán került sor.

A Metropole Orkest big banddel közös ‘Ensamble’ című produkciója a holland Music Meeting fesztiválon mutatkozott be 2021-ben. 

Fuensanta debütáló stúdió EP-je 'Principio del Fuego' címmel idén júliusban jelent meg a New York-i GroundUp Music kiadónál, melyet a Snarky Puppy zenekarvezetője, Michael League alapított. A felvételek társproducere Louis Cole volt.

Fuenstanta 2021 óta a BIMHUIS rezidens művésze. A kétéves felkérés során szerzői, hangszerelői és produceri szerepben is bemutatkozhat a neves intézményben.

 

JOSE SOARES – altszaxofon

Jose Soares rendszeres szereplője mind a holland, mind a portugál jazz-színtérnek, hiszen Európa legrangosabb fesztiváljain játszik fiatal és kreatív zenekarok széles skálájával. Számos díjnyertes zenekar muzsikusa, emellett pedig Fuensantával és Alistair Payne-nel közösen vezeti a Perselí triót, melynek debütáló albuma a Los Angeles-i Minaret Records kiadónál jelent meg. Ugyancsak oszlopos tagja a VASUS nevű triónak Harmen Fraanje zongorista és Sun Mi Hong dobos mellett. Soares mindemellett az OJM (Orquestra de Jazz de Matosinhos) zenésze, valamint a hágai Koninklijk Conservatorium vendégtanára. 

 

ALISTAIR PAYNE – trombita

Alistair Payne a holland jazz új hullámának egyik kiemelkedő egyénisége. A skót származású zenész jellegzetes trombitahangjáról, nem mindennapi kreativitásáról és sokszínű projektjeiről ismert. Az elmúlt 8 évben Hollandia és Európa legaktívabb együtteseiben dolgozott zenészeként, sok esetben a zenekarvezetői poszton is osztozva: hallhattuk a Sun-Mi Hong Quintet, Tijn Wybenga's AM.OK, Guy Salamon Group, Fuensanta Mendez Ensamble Grande, Teis Semey Quintet, Perselí & ELKA tagjaként, hogy csak néhányat említsünk. Alistair 2017-ben elnyerte a Getxo fesztivál legjobb szólistájának díját, a Sun-Mi Hong Quintettel pedig második lett a zenekarok versenyében. 2017-ben és 2018-ban is megnyerte a Keep an Eye zenekari versenyt a Molino együttessel, illetve a Guy Salomon Grouppal. Alistair 2018-ban a Sun-Mi Hong Quintettel megnyerte a neves Dutch Jazz Competition első díját is.

 

A koncertről további információk IDE KATTINTVA található.

 

Videók: