Jozef Dumoulin jazz-zongora mesterkurzust tart a Magyar Zene Házában

2022. november 15.

A belga művész, a Fender Rhodes specialistája november 30-án, szerdán 10 és 12 között oktatja a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium diákjait.

Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem (1146 Budapest, Olof Palme stny. 3.)

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium bármilyen szakos hallgatói részt vehetnek (a terem kapacitásának megfelelően), amihez előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Jozef Dumoulin (fotó: Julie Barreau)

 

Jozef Dumoulin belga zongorista újradefiniálta a Fender Rhodes használatát egy olyan skálán keresztül, amely egyszerre teljesen kortárs, eklektikus és rendkívül személyes. Ő mutatott be elsőként teljes szólóprogramot a hangszerrel. Emellett ismert a zongorához és általában a zenéhez való nyitottságáról, képes megőrizni saját hangját minden zenei kontextusban, legyen szó hagyományos jazzről, improvizált, pop vagy épp kortárs zenéről. Jelenleg Párizsban él. A Fender Rhodes-szólózás mellett saját projektjei közé tartozik a The Red Hill Orchestra (egy trió Ellery Eskelinnel és Dan Weiss-szel) és egy duó Benoît Delbecq-kel. Jozef Dumoulin a jazz, az improvizatív zene, a rock és a tradicionális zene legkiválóbb zenészeivel készített felvételeket és turnézott együtt.

Néhány idézet Jozef Dumoulinról: „Műfajának egyik legötletesebb úttörője”, „zongoramágus”, „billentyűs bűvész”, „a Fender Rhodes specialistája”.

A sajtó úgy minősítette a zenéjét, mint „egyfajta utazás a mai zenén keresztül, amely emlékezik a tegnap zenéjére, és szeretné elérni a jövő zenéjét”, „álmok a zenéről és zene az álmokról”, „az érzelem és a kísérletezés finom keveréke”.