Kai Strobel ütőhangszeres mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2022. október 10.

A kurzus időpontja:

2022. október 20–22. (csütörtök–szombat), 10:00–18:00

 

Helyszín:

Zeneakadémia Főépület, Ütőterem

 

Részvételi lehetőségek és jelentkezés:

Aktív résztvevők:

Az aktív résztvevőket a Fúvós Tanszék osztja be.

Passzív résztvevők:

A kurzuson kizárólag a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium hallgatói és oktatói vehetnek részt. Előzetes regisztrációra nincs szükség.

 

 

Kai Strobel generációjának egyik legkiemelkedőbb ütőhangszeres muzsikusa. 2019-ben első helyezett lett a 68. ARD Music Competitionön és a közönségdíjat is ő kapta meg. 2018-ban megnyerte az Eindhovenben rendezett TROMP Percussion Competitont.

Szólistaként több ismert formációval játszott együtt: pl. Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Lübecki Filmharmonikusok, Würtembergi Filharmonikusok (Reutlingen), Asko J Schönberg zenekar, Bázeli Musicum Collegium, Szentpétervári állami capella szimfonikus zenekar.

Deutsche Stiftung Musikleben és a German Music Competition ösztöndíjasa, valamint a Mozarteum International Summer Academy kitüntetettje. Óraadóként és szólistaként rendszeres vendége kiemelkedő zenei fesztiváloknak világszerte (Franciaország, Horvátország, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Oroszország, USA, Portugália, Magyarország, Németország.

Első tanára Marta Klimasara volt (Stuttgart). 2012 óta a linzi Anton Bruckner Magánegyetemen tanult, Leonhard Schmidinger és Bogdan Bacanu tanítványaként.

Szólókarrierje mellett, Kai Strobel kutatja és szeretné kiterjeszteni az ütőshangszerek alkalmazási lehetőségeit saját kamarazenei formációiban (Boum-Percussion Ensemble, PinedaBraussStrobel Trio), akik számára rendszeresen alkot műveket. Ezzel célja, hogy szélesítse az ütőhangszeres repertoárt jelentős zeneszerzők alkotásaival. Inspirációt merít ezekből az elképzelésekből csakúgy mint a hangszerekből melyek az idők során változásokon mentek át. Lemezt készített Claude Debussy műveinek átirataiból.

Kai Strobel a holland hangszerkészítők Adams Musical Instrument, Zultan Cymbals és a Meinl Percussion képviselője.

 

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alapítványának támogatásával valósult meg.