Krysztof Urbaniak orgona mesterkurzust és hangversenyt ad Száron

2022. június 10.

A lengyel művész az Egyházzene Tanszék meghívására érkezett Magyarországra, az eseményeken bárki ingyenesen részt vehet.

A hangverseny 2022. június 12. (vasárnap) 18 órakor kezdődik, a mesterkurzus június 13-án és 14-én 10.00 és 16.30 között lesz megtartva, mindkettő helyszíne a szári Keresztelő Szent János Plébániatemplom lesz.

Prof. Dr. Krzysztof Urbaniak 1984-ben született Turekben. Orgona- és csembalótanulmányait a varsói zeneakadémián Józef Serafin és Leszęk Kędracki növendékeként, majd Stuttgartban Ludger Lohmannál és Jörg Halubeknél folytatta. 2009 óta a Łódźi, 2013 óta pedig a Krakkói Zeneművészeti Főiskola tanára. Doktori disszertációját az észak-német orgonazene előadásmódja témakörében írta. Több nemzetközi verseny, többek között a 2010-es Arp Schnitger orgonaverseny győztese. Urbaniak a lengyel reneszánsz orgonaépítészet kiváló ismerője. Szakértőként számos publikáció, kutatás és restaurálás kötődik a nevéhez, így az olkuszi 1615-ös Hummel–Nitrowski orgona helyreállítása is.

 

 

A hangverseny műsora:

J. S. Bach: Ricercar a 3, BWV 1079
Paul Siefert: Toccata − Paduana
Diomedes Cato: Fantasia Chromatica
J. Adam Reincken: Toccata in G
G. Böhm: Partita  Freu dich sehr, o meine Seele
J. S. Bach: Toccata in C, BWV 566a

 

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alapítványának támogatásával valósult meg.